BORBA ZA LJUDSKA PRAVA

Peticije na koncertu RHCP-a u Zagrebu: Aktivistice Amnesty Internationala traže hitno oslobađanje članica Pussy Riota

 AP Photo/dapd, Lennart Preiss

ZAGREB - Na sutrašnjem koncertu američke rock skupine Red Hot Chili Peppers na zagrebačkom Hipodromu aktivisti i aktivistice Amnesty Internationala (AI) Hrvatske provodit će potpisivanje peticija za ratifikaciju Međunarodne konvencije o zaštiti svih osoba od prisilnih nestanaka od strane Republike Hrvatske te podrške članicama ruske skupine Pussy Riot.

Prvom akcijom AI se zauzima za ratifikaciju Međunarodne konvencije o zaštiti svih osoba od prisilnih nestanaka od strane Republike Hrvatske . "Svrha ove Konvencije, koju je UN usvojio 2006. godine, jest spriječiti prisilne nestanke, otkriti istinu u slučajevima istih, kazniti počinitelje te osigurati reparaciju žrtvama i njihovim obiteljima", stoji u današnjem priopćenju AI. Hrvatska je, dodaje se, ovu Konvenciju potpisala, ali je do danas nije ratificirala, premda je 17 godina nakon završetka rata u Hrvatskoj još uvijek nepoznata sudbina više od 1700 osoba.

AI tu akciju provodi uoči 30. kolovoza, Međunarodnog dana nestalih osoba.

Drugom akcijom, AI zahtijeva hitno i bezuvjetno oslobađanje članica skupine Pussy Riot, koje smatraju zatočenicama savjesti, osuđenima samo zbog ostvarivanja prava na slobodu.

Podršku skupini Pussy Riot i osudu njihovog zatvaranja izrazili su i sami članovi skupine Red Hot Chili Peppers u srpnju, tijekom svog moskovskog koncerta, dodaje se u priopćenju.

Potpisivanje peticija na koncertu ove skupine dio je inicijative Art for Amnesty, putem koje Amnesty International surađuje s poznatim umjetnicima u informiranju i uključivanju javnosti u borbu za ljudska prava diljem svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 01:56