BUNTOVNICE S RAZLOGOM

VIDEO Pussy Riot spalile portret Vladimira Putina: Nobelovac Walesa traži oprost za članice punk skupine

Feminist punk group Pussy Riot members, Nadezhda Tolokonnikova, right, Maria Alekhina, center, and Yekaterina Samutsevich sit in a glass cage at a court room in Moscow, Russia, Friday, Aug. 17, 2012. Security is tight around a Moscow courthouse where three members of the feminist punk band Pussy Riot are to hear the verdict Friday in a trial that could send them to prison for seven years. (AP Photo/Misha Japaridze)
 AP

VARŠAVA - Bivši poljski predsjednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir 1983. godine, Lech Walesa, uputio je pismo ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, u kojem traži oprost za članice punk skupine Pussy Riot, osuđene na dvije godine radnog logora zbog antiputinovske akcije u crkvi Krista Spasitelja u Moskvi.

"Takva kazna, fizičko iscrpljivanje i izolacija ne bi se trebali primjenjivati na ljude koji se bore riječima i promiču svoje poglede u društvu, čak i na tako šokantan način" , napisao je Walesa u pismu Putinu koje je u petak objavljeno na mrežnoj stranici njegove zaklade www.ilw.org.pl.

Povijesni vođa poljskog sindikata Solidarnost u pismu naglašava da on osobno ne odobrava način na koji se članice ruske punk skupine bore za slobodu govora, posebno ne postupke u kojima se vjerski objekti skrnave i zlorabe za političku borbu, ali moli ruskog predsjednika da iskoristi svoje pravo i udijeli oprost osuđenim djevojkama.

U međuvremenu su, u novoj video snimci postavljenoj u četvrtak na mrežnoj stranici MTV-a, članice skupine Pussy Riot spalile portret predsjednika Vladimira Putina zbog, kako su rekle, njegova gušenja feminizma, seksualnih manjina i oporbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:40