MJERE SIGURNOSTI

PERKOVIĆ PREBAČEN U NÜRNBERG 'U Münchenu ima previše zatvorenika iz bivše SFRJ'

Njemačke vlasti procijenile su da postoji opasnost da bi bivšem šefu Udbe netko mogao nauditi
 Damir Krajač/Cropix

Josip Perković je radi sigurnosti prebačen iz Münchena u istražni zatvor u Nürnbergu. Njemačke pravosudne institucije smatrale su da u zatvoru Stadelheim u Münchenu ima previše zatvorenika iz Hrvatske i zemalja s područja bivše Jugoslavije te da postoji opasnost da bi mu netko mogao nauditi. Kako bi se izbjegao taj rizik Perković je smješten u manji zatvor u Nürnbergu.

KREĆE POSTUPAK Nijemci najavili brzo suđenje, a Perkovićeva lokacija je stroga tajna

Podjetimo, njemačko Savezno tužiteljstvo u Karlsruheu najavilo je brzo okončanje istrage i podizanje optužnice protiv Josipa Perkovića za sudjelovanje u organizaciji ubojstva Stjepana Đurekovića 1983. kod Münchena.

Naime, posljednja zapreka za podizanje optužnice otklonjena je u subotu kada je Perković, dan nakon izručenja njemačkim vlastima, ispitan pred Saveznim vrhovnim sudom Njemačke.

S obzirom na to da se Perković nije želio očitovati o konkretnim optužbama, već je odgovarao samo na pitanja savezne istražne sutkinje o svom životnom putu i osobnim prilikama, nisu se pojavili ni novi momenti zbog kojih bi tužiteljstvo eventualno trebalo izvršiti provjere njegove obrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 05:29