SLUČAJ ĐUREKOVIĆ

DRAMATIČAN PREOKRET Bivšeg šefa Udbe Zdravka Mustača ipak izručuju Njemačkoj?

Vrhovni sud je danas odlučio ukinuti odluku velikogoričkoga Županijskoga suda
 Ranko Šuvar / CROPIX

ZAGREB - Dramatičan preokret u slučaju njemačkoga uhidbenoga naloga zbog ubojstva emigranta Stjepana Đurekovića mogao bi na optuženičku klupu u Njemačku, nakon što je toj zemlji već izručen Josip Perković, odvesti i bivšega čelnika Službe državne sigurnosti, a kasnije hrvatskoga obavejštajca, Zdravka Mustača.

Naime, Vrhovni sud je danas odlučio ukinuti odluku velikogoričkoga Županijskoga suda kojom se odbija Mustačevo izručenje Njemačkoj, te slučaj vrtatiti na ponovno odlučivanje pred potpuno izmjenjeno sudsko vijeće.

Premda to formalno-pravno znači da sud može ponovno odlučiti da Mustača ne izruči Njemačkoj, na tu odluku ponovno će biti dopuštena žalba obitelji ubijenoga Đurekovića, a praksa Vrhovnoga suda u indentičnome slučaju , onome Josipa Perkovića je jasna - ne postoje zapreke za izručenje jer se u slučajevima ubojstva uopće ne razmatra je li nastupila zastara.

Riječ je o zaista nesvakidašnjem preokretu, budući je Vrhovni sud trebao odlučiti hoće li na odluku velikogoričkoga suda biti moguća žalba obitelji oštečenika i to u postupku predaje po europskom uhidbenome nalogu. Vrhovni sud je odluku o tome vagao skoro dva mjeseca, a zatim je zapravo donio dvije odluke u jednoj. Ne samo da je žalba Đurekovićeve obitelji dopuštena već je i osnovana te je stoga i Vrhovni sud uvažio i odmah ukinuo odluku da se Mustača ne treba izručiti. Državno odvjetništvo se pak, na odluku da Mustača ne treba izručiti nije žalilo smatrajući da prema hrvatskome zakonu izručenje nije moguće jer je nastupila zastara.

Kao što je poznato, paralelno sa zahtjevom za izručenjem Zdravka Mustača o kojemu se odlučivalo na velikogorčkom Županijskom sudu, u potpuno istome predmetu, ali u slučaju drugoga bivšega obavještajca Josipa Perkovića također traženoga zbog Đurekovićevoga ubojstva 1983. - zagrebački Županijski sud je odlučio drugačije, zaključivši da Perkovića treba izručiti.

Na tu odluku se, pak, Državno odvjetništvo žalilo, no njihova žalba je odbijena te je Perković izručen Njemačkoj.

Kao što je poznato, osnovni pravni prijepor između Perkovića, Mustača, Državnoga odvjetništva, Vlade RH i velikogoričkoga Županijskoga suda s jedne strane, te zagrebačkoga Županijskoga suda, Vrhovnoga i Ustavnoga suda s druge strane nastao je oko tumačenja Zakona o pravosudnoj suradnji sa zamljama EU, odnosno oko toga treba li se prilikom odlučivanja u Europskom uhidbenome nalogu razmatrati i je li za to djelo u RH nastupila zastara.

Prvi smatraju kako zastara jest zapreka za izručenje, dok su drugi zaključili kako za 32 djela iz posebnoga kataloga, a među kojima je i ubojstvo, uopće nije potrebno provjeravati zastaru već osobu treba odmah izručiti.

Na taj način je u slučaju Perkovića odlučeno da on bude izručen, dok je drugi sud za Mustača odlučio dijametralno suprotno.

No, odluka Vrhovnoga suda da obitelji oštećenika dopusti žalbu u postupku znatno mijenja čitavu priču, budući je Vrhovni sud zapravo svojim dosadašnjim odlukama trasirao put da se donese odluka o Mustačevom izručenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:46