POLITIČKE PORUKE DOČEKA

Papa je vrlo jasan: Ulazak Hrvatske u Europsku uniju je logičan i pravedan

 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Ulazak Hrvatske u Europsku uniju je “logičan, pravedan i potreban”, rekao je u avionu na putu iz Rima za Zagreb papa Benedikt XVI. i tako jasno istaknuo glavnu političku poruku svojeg prvog pastoralnog posjeta Hrvatskoj.

Kao što je to u pozdravnom govoru u zračnoj luci Pleso, u koju je Papa stigao nešto prije 11 sati, istaknuo i njegov domaćih predsjednik Ivo Josipović, Papin se posjet poklapa s 20. obljetnicom hrvatske državnosti, ali i sa zaključenjem pristupnih pregovora Hrvatske s EU.

Papa je bio jasan oko svojeg stava.

SPECIJAL: SVE O POSJETU PAPE HRVATSKOJ

- Od samih početaka vaš narod pripada Europi te joj, na poseban način, daje doprinos u duhovnim i moralnim vrijednostima. (...) O 20. obljetnici proglašenja neovisnosti i uoči punopravnog pristupanja Hrvatske EU, davna i nedavna prošlost vaše zemlje potiče na promišljanje sve europske narode pomažući da očuva i obnovi neprocjenjivu zajedničku baštinu ljudskih i kršćanskih vrijednosti. Neka tako ova draga nacija, snagom svoje bogate tradicije, pridonese da EU cjelovito vrednuje to duhovno i kulturno blago - rekao je papa Benedikt XVI. po dolasku na hrvatsko tlo. Govor je držao na talijanskom jeziku, ali nije propustio okupljene vjernike pozdraviti na hrvatskom i reći im da, kao hodočasnik u ime Isusa Krista, “velikim zagrljajem grli sve stanovnike” Hrvatske.

Prije Papinog obraćanja, dobrodošlicu mu je poželio predsjednik države Ivo Josipović.

Josipović, koji nije katolik i koji je to u svojem pozdravnom govoru jasno rekao, mudro je pozdravio Svetog Oca, rekavši da mu je iznimna čast biti mu domaćinom u njegovu državničkom posjetu te da istovremeno dijeli radost s milijunima vjernika u svojoj zemlji.

Tijekom govora Predsjednik je istaknuo najvažnija mjesta vezana uz Papin dolazak, povijesnu ulogu Vatikana i Katoličke crkve u osamostaljenju Hrvatske, a posebno je zahvalio Svetom ocu na “ustrajnom ohrabrivanju hrvatske budućnosti u ujedinjenoj Europi”.

Podsjetio je da je rano priznanje Hrvatske od strane Svete Stolice imalo povijesnu političku ulogu, a jedinstvena uloga Crkve u očuvanju hrvatskog nacionalnog bića presudni utjecaj za obranu zemlje.

Osim na europsku povijest i budućnost Hrvatske, Josipović je u svojem govoru poseban naglasak stavio na oprost, pomirenje, suživot sa susjedima i ekumenizam.

- Hrvatska nije otok, Hrvatska živi u svijetu, Hrvatska živi sa svojim susjedima. I makar ja sam nisam vjernik, u dubini svojih uvjerenja dijelim s vjernicima iste vrijednosti. Stoga sam i u temelje svoje unutarnje politike postavio pravdu i pravednost, a u temelje svoje međunarodne politike oprost i pomirenje među narodima - istaknuo je Josipović. U Svetoj Stolici, kršćanima u Hrvatskoj i susjednim zemljama našao je, kako je rekao, sudionike te politike.

- Spremne sudionike oprosta i pomirenja našao sam i u drugim religijama s kojima se i u Hrvatskoj i u susjedstvu dodirujemo, posebno s pravoslavljem i islamom. Mi dijelimo iste temeljne vrijednosti, mi s njima želimo i moramo živjeti u skladu, jer ljubav i razbor ne žive među zidovima, nego univerzalno - poručio je Josipović.

Pri tom Josipović nije zaboravio spomenuti Domovinski rat te je odao počast svim žrtvama. Hrvatska je u svojim počecima, rekao je, bila izložena mržnji i bezumnosti - i izvana i iznutra, Hrvatska je u svojim počecima stradala, ali se ponosno digla na noge kao zemlja europskih vrijednosti.

- Želio bih da nas žrtva naših palih, nestalih i osakaćenih obveže sve, svakog građanina ove zemlje - istaknuo je, posebno se osvrnuvši na korupciju kao najveću izdaju tih žrtava.

- Obveza iz njihovih žrtava najsnažnije se proteže na one među nama kojima drugi povjeravaju upravljanje državom, nama kojima povjeravaju svojim trudom stečeni novac zato da im služimo dobro i pravedno. Korupcija, bilo moralna, bilo materijalna, izravno je uperena protiv dobrobiti građana i države, izravna je izdaja žrtve života palih za Domovinu, izravna je izdaja i kršćanske baštine kojom se u Hrvatskoj toliko ponosimo - poručio je u zračnoj luci predsjednik Ivo Josipović.

I Papa i predsjednik Josipović u svojim su se govorima posebno osvrnuli na vrijednost obitelji, jer je jedan od razloga pastoralnog posjeta Svetog oca i proslava 1. Nacionalnog dana hrvatskih katoličkih obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:53