SVA PAPINA PUTOVANJA

Putuje, ali za razliku od Ivana Pavla II. najviše posjećuje razvijene zemlje

Papa je u skladu sa svojom tezom o potrebi reevangelizacije Zapada organizirao putovanja
Pope Benedict XVI waves to faithful as he leads the Woay of the Cross on Good Friday on April 22, 2011 in front of the Colosseum in Rome. AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE
 AFP

ZAGREB - Papa Benedikt XVI. je do dolaska u Hrvatsku bio na 18 putovanja po svijetu i tako nastavio praksu svog prethodnika, Ivana Pavla II., kojeg su zvali svjetskim putnikom . No, kad je riječ o Benediktu XVI., u njegovim se putovanjima lako dade uočiti nekoliko specifičnosti. Kao prvo, većina putovanja je bila u zemlje razvijenog Zapada, Europa (Njemačka i Španjolska dva puta), Sjedinjene Američke Države te Australija.

Brazil i Afrika

Od zemalja u razvoju posjetio je samo Brazil, te Kamerun i Angolu u Africi. To je pak potpuno u skladu s njegovim nastojanjem za reevangelizacijom tog dijela svijeta.

No, Benedikt XVI. je svoja putovanja uvijek koristio i za važne poruke koje su katkada izazivale i ozbiljne prijepore. Klasičan je slučaj njegovo predavanje u Regensburgu u Njemačkoj 2006. godine kad je izazvao ozbiljan bijes muslimanskog svijeta citirajući teze bizantskog cara Manuela II. Paleologa o militantnosti islama. Reakcije u muslimanskom svijetu su bile burne, ali Benedikt XVI. ih je uspio donekle ublažiti svojim posjetom Turskoj kasnije iste godine.

Susret na Malti

Iznenadio je i tijekom posjeta Sjedinjenim Državama 2008. godine kad se, nenajavljeno, susreo sa žrtvama svećenika pedofila s kojima je, kako je bilo objavljeno, molio i gotovo plakao. Sa žrtvama se susreo još jednom i to prošle godine na Malti (što pak ima posebnu snagu jer je riječ o zemlji duboko prožetoj katoličanstvom). Australiju je posjetio nakon SAD-a i tada je javno progovorio o sablazni pedofilije među svećenicima, što je snažno odjeknulo u cijelom svijetu.

No, jednako je tako negativno odjeknula i njegova izjava u zrakoplovu na putu prema afričkim zemljama 2009. godine kako kondomi ne mogu biti rješenje za pošast AIDS-a koja hara tim kontinentom već da spas donosi samo odgovorno seksualno ponašanje.

Sukob s anglikancima

Konačno, prošle godine je Benedikt XVI. posjetio i Ujedinjeno Kraljevstvo u prvom državničkom posjetu jednog čelnika Svete Stolice, susreo se s kraljicom Elizabethom II. i cijelim državnim vrhom i to u trenutku kad su odnosi s Anglikanskom crkvom bili vrlo zategnuti - Vatikan je, naime, pozvao svećenike i vjernike da se vrate pod njegovo okrilje ako su nezadovoljni odlukama o ređenju žena i svećenika homoseksualaca. Iako su Britanci ozbiljno i otvoreno rogoborili zbog troškova Papina posjeta, ukupan je zaključak pa čak i britanskih, čelniku Katoličke crkve ne baš sklonih medija, da je riječ o vrlo značajnom i uspješnom događaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:39