BITKA ZA ZAGREB

PANIKA U SDP-U ZBOG ISTRAŽIVANJA ‘Milanovića brine prednost Bandića u anketi, ali još nije kasno za pobjedu'

Najnovije istraživanje javnog mnijenja koje je pokazalo da u borbi za položaj gradonačelnika Zagreba Milan Bandić prilično uvjerljivo pobjeđuje SDP-ova kandidata Rajka Ostojića, duboko su zabrinula vrh Vlade i Socijaldemokratske partije Hrvatske.

Ostojićeva pobjeda u Zagrebu glavni je ovogodišnji politički cilj za SDP, ali nekoliko događaja - a ne samo recentno istraživanje koje je objavila NovaTV - ukazuju na nepovoljan razvoj događaja po Ostojića, aktualnog ministra zdravlja i bliskog suradnika predsjednika Vlade Zorana Milanovića.

Prema rezultatima istraživanja agencije IpsosPlus za NovuTV, Milan Bandić bi, da su danas izbori, osvojio 36,3 posto glasova dok bi Rajko Ostojić, kandidat koalicije SDP-HNS-HSU, imao podršku 23 posto birača. Od ostalih kandidata, Vladimir Ferdelji kao kandidat HSLS-a i HSS-a osvaja 12,3 posto glasova, a Željko Reiner kao nepotvrđeni HDZ-ov kandidat 8 posto, koliko približno dobiva i laburist Branko Vukušić.

Poraz u drugom krugu

Još teža situacija za SDP -ova kandidata je u drugom krugu gdje bi Milan Bandić osvojio 52 posto birača, a Rajko Ostojić 38 posto. Milanović je bivšeg SDP-ova kandidata Davora Bernardića smijenio kada su istraživanja pokazala da gubi s tri promila razlike (44,4 naprema 44,1 posto), no sada je situacija još lošija.

Nešto povoljnije primljeni su podaci po kojima Vladina koalicija relativno uvjerljivo vodi u utrci za Zagrebačku skupštinu. Koalicija SDP-HNS-HSU osvojila bi 29,4 posto glasova u borbi za Gradsku skupštinu, a Bandićeva lista 22,4 posto glasova birača. Od ostalih stranaka Laburisti bi osvojili 9 posto, HDZ 8,6 posto, nezavisna lista Tatjane Holjevac imala bi 6,9 posto, a HSLS i HSS 6,2 posto glasova birača.

- Razumije se da je Zoran Milanović jako zabrinut razvojem situacije u Zagrebu. Jedina dobra stvar u svemu je to što još ima dosta vremena za popravak, međutim, nitko ne dvoji da će biti jako teško pobijediti Bandića - kratko je jučer prokomentirao član Vlade.

Kada je krajem prosinca smijenjen Bernardić, u najužem vrhu SDP-a očekivali su dijametralno drukčiji razvoj događaja od sadašnjeg. Ankete su pokazivale da je Rajko Ostojić jedan od najpopularnijih ministara, za razliku od Bandića nikad ga se nije povezivalo s korupcijom, a mogao je računati na cjelokupnu stranačku logistiku.

Previše pasivan

No u proteklih 45 dana Ostojić se nije uspio pozicionirati kao izborni favorit, a podatak da četiri petine građana smatra kako Vlada radi slabo odražava se i na njegov položaj u predizbornoj kampanji. Osim toga, u SDP-u su procijenili kako do izbora ima još dovoljno vremena, što je ogromna pogreška jer je pasivnost njihova kandidata Bandić iskoristio do maksimuma.

Sadašnji gradonačelnik je svakodnevno u medijima, bilo da čisti snijeg i osigurava kakvo-takvo funkcioniranje grada, kritizira loše vođenje Holdinga, slavi Cibonine pobjede ili odlazi na mise. Čisti populizam, ali ako Ostojić dramatično ne promijeni strategiju (što se najavljuje iz njegova kruga), SDP bi u Zagrebu mogao doživjeti poraz s dalekosežnim posljedicama.

Zato će iduća tri mjeseca u SDP-u uložiti maksimalan napor da poprave položaj svojeg kandidata u Zagrebu.

Ostojić: Ovo je upozorenje, ali nema brige

Ovi rezultati su upozorenje, ali nisam zabrinut. Prije svega, kandidat za gradonačelnika postao sam tek prije pet tjedana i očito mnogim građanima nisam dovoljno prepoznatljiv, što nije dobro, ali može se ispraviti. Vrlo brzo predstavit ću program koji će, postanem li gradonačelnik, u iduće četiri godine osigurati razvoj i prosperitet Zagreba. Osim toga, ovo istraživanje pokazuje kako 55 posto stanovnika Zagreba smatra da situacija u gradu nije dobra, a to jasno pokazuje kako građani žele novog gradonačelnika - izjavio je Rajko Ostojić za Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 19:13