LOKALNI IZBORI

HOĆE LI HDZ OSTATI BEZ ZADRA? Je li vrijeme za pad Kalmetine neosvojive tvrđave?

Od stvaranja hrvatske države 90-ih do danas vlast u gradu Zadru formira HDZ, bilo sam, bilo u koalicijama. Kroz to se vrijeme promijenilo više gradonačelnika, ali su uvijek bili HDZ-ovi. Oporba je uvjerena da je došlo vrijeme da ona preuzme vlast u gradu

Vrijeme je za promjene. Gradu treba novo vodstvo - tvrdi zadarska oporba. - HDZ nikad nije iznevjerio građane Zadra i županije. Iza nas je jedan veliki posao i mada svi problemi nisu riješeni, na osnovi onoga što smo dosad napravili, sigurno ćemo ponovno dobiti povjerenje birača. Uvjeren sam u pobjedu - kaže Božidar Kalmeta , najpoznatiji zadarski HDZ-ovac.

U gradu koji ima čak četiri sveca zaštitnika - Šimuna, Krševana, Zoila i Stošiju - tri mjeseca prije lokalnih izbora još je puno nepoznanica. A trenutačno je najvažnija - tko će biti HDZ-ov kandidat za gradonačelnika. O njegovu imenu ovisit će mnogo toga, jer nije isto, ističu u Zadru, hoće li u gradonačelničku utrku aktualni prvi čovjek grada Zvonimir Vrančić ili njegov stranački kolega Božidar Kalmeta. A upravo njih dvojica u kuloarima slove kao najizgledniji HDZ-ovi kandidati.

Stoga ne čudi što sve strane prave računice - provode se ankete, testiraju imena, odvaguju razlozi “za” i “protiv”. Ono u čemu se mnogi slažu jest to da bi ovo mogli biti najzanimljiviji zadarski izbori.

- Bit će tijesno, još nisu poznati ni svi kandidati, ali je jasno da će se glavna bitka voditi između HDZ-a i SDP-a koji velike nade polaže u svoju akviziciju - bankara Ivu Bilića. Njega će, iako koalicija još nije službena, podržati i HNS, Zeleni, HSLS... I velika je mogućnost da HDZ nakon niza godina izgubi svoju utvrdu. Ali ne treba zanemariti ni kandidaturu kontroverznog zadarskog poduzetnika Rene Sinovčića. Iako nema realnih šansi za pobjedu, mogao bi pomrsiti konce glavnim akterima - procjenjuje jedan od naših sugovornika, dobro upućen u zadarske prilike.

Situirani bankar

Zagovaratelji promjena ističu kako Ivo Bilić, nestranački SDP-ov kandidat za gradonačelnika, iako široj javnosti baš i nije poznat, među dijelom Zadrana već sada uživa prilične simpatije. No, hoće li one biti dovoljne i za pobjedu?

- Mogle bi. U gradu je stvorena atmosfera da je potrebna promjena gradskog vodstva. A Bilić je čovjek koji može dobiti izbore - stručnjak je, savjestan i veliki radnik - kaže dr. Ivica Maštruko, bivši diplomat, koji posljednje četiri godine, otkako je otišao u mirovinu, živi u Zadru. Ljeta, kaže, provodi na rodnom Ugljanu, zime u gradu. Iako je u mirovini, i dalje je prilično zauzet - prošle godine objavio je knjigu “Sveta Stolica - Anno Domini 1991. - Ambasador zemlje koje nema”, a često putuje i u Zagreb jer je član programskog vijeća HRT-a. Maštruko, s kojim sam se srela u jednom od poznatih zadarskih kafića, dobro poznaje političku situaciju u gradu. Ne krije da je blizak Biliću, niti smatra da će Biliću to što je relativno nepoznat, biti veliki nedostatak. - To može biti manji problem, ali i prednost. Bilić je nova osoba i jedno novo rješenje za Grad. Iza njega nema nikakvih afera, repova nepotizma, ne kreće se u sumnjivim krugovima, a nije niti dosadio ljudima - ocjenjuje Maštruko.

A što je jednog uspješnog, dobro situiranog bankara koji obnaša funkciju člana Uprave Hypo Alpe-Adria banke, nagnalo da u šezdesetoj godini uđe u zadarski politički ring i uhvati se u koštac s tamošnjim problemima? - Kao financijer često sam govorio “ne”, a ovaj put odlučio sam reći “da”. Volim Zadar, iz Zadra sam ponikao. Vrijeme je da vratim Zadru sve ono dobro što mi je dao - pojašnjava svoju odluku Bilić i dodaje: - Zabrinut sam za stanje u Zadru. Ono može i mora biti drugačije i bolje.

Poput svih bankara, i Bilić je sistematičan i jasan kad iznosi svoje planove za grad. Kaže kako ima kratkoročne i dugoročne ciljeve, a jedan od prvih, koji je ujedno preduvjet za sve je - čista i efikasna administracija u svim područjima kako u gradskoj upravi, tako i u gradskim poduzećima. Prvo bi, kaže, napravio clean start i dobro proučio gradske financije, a onda bi se fokusirao na gospodarstvo.

- Zadar ima kapacitete. Želim mobilizirati ljude, poslovnu zajednicu, sve kreativne snage i u tome biti socijalno osjetljiv jer je analiza siromaštva po županijama pokazala da je naš Zadar i tu ispod hrvatskog prosjeka. A to je nedopustivo - ističe Bilić, koji zbog poslovnih obaveza živi na relaciji Zadar - Zagreb. U bankarskom poslu je od osamdesetih godina. Počeo je u Dalmatinskoj banci gdje je obnašao razne funkcije, pa i onu člana Uprave. Poslije je prešao u Bank Austria Creditanstalt Croatia gdje je prošao sve razvojne faze te banke, da bi u prosincu 2009. bio imenovan članom Uprave Hypo banke.

Prva iskustva

- Nisam profesionalac u politici i tu tek stječem prva iskustva - otvoren je Bilić kojeg prijatelji opisuju kao prilično samozatajnog čovjeka. Oni, pak, neskloni njemu reći će da je nametnut sa strane i da iza njega stoje neki “interesni lobiji”.

I dok su stvari oko SDP-a manje-više jasne, u HDZ-u o kandidatima - još šute.

- I oni sigurno nešto spremaju. Neće HDZ tako olako ispustiti Grad iz svojih ruku.

Znam da su u HDZ-u testirali niz svojih kandidata i pokazalo se da bi najuspješniji mogli biti Kalmeta i Vrančić. E, sada, ako ide Vrančić, velika je mogućnost da će u drugom krugu izgubiti od Bilića. Uđe li u utrku Kalmeta, mogao bi i pobijediti. Sve je to vrlo neizvjesno i Kalmeta bi se mogao pokazati kao ključni čovjek ovih izbora. Zapravo, možda jedino on još može nešto garantirati HDZ-u - procjenjuje jedan gradski političar. No, ističe kako Kalmeta nije više onako moćan kao prije.

- Nekad su ga nazivali petim svecem zaštitnikom Zadra. Ali, danas više ne. Činjenica je da je proteklih godina napravio mnogo za Grad i da još uvijek ima karizmu. Ali, utjecaj mu je sve slabiji. Nema se više novca, tu je Fimi-Media, afere u kojima se spominje njegovo ime... Sve to ipak mu je naštetilo. Možda baš zato u HDZ-u otežu s objavljivanjem imena - jer ne znaju hoće li se otvoriti još koja istraga - analizira naš sugovornik.

U krugovima bliskim Kalmeti kažu kako on baš i nema ambicija za ulazak u gradonačelničku utrku i da je tomu puno skloniji Zvonimir Vrančić.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Magazina Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 05:22