SVEČANOST U RIJECI

OTVOREN KOMPLEKS PHARMA VALLEY Milanović: Pričao sam sa suprugom i prije 20 godina mislio da nećete opstati. Pogriješio sam...

Zoran Milanović na otvaranju Pharma Valleya: Prije 20 godina pitao sam se koje su šanse da vaši proizvodi opstanu te zaključio da ih nema. Pogriješio sam
 Vedran Karuza / NOVI LIST/ CROPIX

RIJEKA - Oko tisuću uzvanika, među njima i premijer Zoran Milanović te ministri Siniša Varga i Branko Grčić, prisustvovali su svečanom otvorenju novoizgrađenog kompleksa Pharma Valley riječke farmaceutske kompanije JGL vrijednog 361 milijun kuna.

- Ja sam prije dvije godine isto mislio da je ovo shopping centar, iako ne izgleda tako - našalio se Milanović, referirajući se na ranije govor riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela koji je kazao da su ga mnogi, kada se tvornica počela graditi, pitali kakav je to shooping centar.

Milanović je kazao da je u konakt s proizvodima JGL-a prvi puta stupio prije 20 godina.

- Razgovarao sam sa suprugom i pitali smo se koje su šanse da ovo opstane. Zaključio sam da nema šanse. Pogriješio sam - priznao je premijer, podsjetivši da je uloga države da kroz kredite HBOR-a, kojima je djelomično i izgrađen kompleks, te kroz porezne olakšice upravo ovakvim tvrtkama omogući poslovanje i konkurentnost na inozemnom tržištu.

- Vi ste jedan od proizvođača koji nije monopolist nego se za kruh i novac morate boriti izvan teritorija Republike Hrvatske - kazao je Milanović predsjedniku upravnog odbora JGL-a Ivi Usmianiju, dodavši da tvrtke poput ve jedine šanse imaju ako 80 posto izvezu iz Hrvatske.

JGL je, inače, upravo takva tvrtka koja 75 posto prihoda ostvaruje izvozom, a sa 160 brendova prisutni su na 40 tržiša.

Ivo Usmiani izrazio je želju da postanu vodeća kompanija s farmaceutskim proizvodima za osjetila u svijetu. Novi Pharma Valley je, kažu u JGL-u, korak prema tom cilju. Kompleks se, inače, prostire na 99 tisuća kvadrata, s time da na novoizgrađene hale s proizvodnim pogonima, uredima i automatskim robotiziranim skladištima otpada 86 tisuća kvadrata, a zahvaljujući novom ulaganju, kapaciteti su podignuti na 104 milijuna jedinica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:44