ĐURĐENOVAC

FOTO: POŽAR U NEKOLIKO SATI PROGUTAO 320 RADNIH MJESTA 'Ovo je najveća tragedija od Domovinskog rata...'

Hoće li 320 radnika izgorjele tvrtke završiti na burzi? Vlasnici traže brzo rješenje, a načelnik Đurđenovca poziva državu da pomogne novčano
Djurdjenovac, Nasice, 290615.Oko 17 sati u postrojenju nekadasnje tvornice DIK Djurdjenovac koja sada proizvodi namjestaj izbio je veliki pozar. Pozar je zahvatio velik dio tvornice. 100- tinjak radnika koji su u tom trenutku bili unutra uspjeli su se spasiti. Pozar jos uvijek nije ugasen.Foto: Ivan Cosic / Nasice.com / CROPIX
 Ivan Cosic / Nasice.com / CROPIX / Ivan Cosic Naice

ĐURĐENOVAC - Tuga i nevjerica. Tako se najbolje može opisati stanje u Đurđenovcu nakon što je vatrena stihija u ponedjeljak poslijepodne doslovno progutala proizvodni pogon tvornice namještaja Pro Wood.

Radilo je u njemu 322 žitelja ovog, po drvnoj industriji i nekadašnjem gigantu DIK-u, nadaleko poznatog mjesta, koje je već godinama jedan najbolnijih primjera tranzicije na ovim prostorima. Direktor tvrtke Ivica Fridl rekao je medijima kako će do kraja tjedna odlučiti o sudbini radnika te ih je zamolio za strpljenje izrazivši nadu da će u najkraćem mogućem roku uspjeti ponovno pokrenuti proizvodnju i vratiti sve radnike na posao.

- Imat ćemo zastoj neko vrijeme, jer je potpuno uništen pogon u kojem su se proizvodile prednje fronte za namještaj, a bez njega nema posla niti u pogonima lakirnice, odnosno montaže tako da ćemo imati privremeni zastoj. Teško je prognozirati koliko će to trajati, no mi se nadamo da neće dugo. Prioritet nam je riješiti proizvodnju masiva, jer o njoj ovisi sudbina 180 radnika koji rade na drugoj lokaciji, gdje se radi korpusni, a on je vezan uz ovaj masivni - rekao je Fridl najavivš razgovore s poslovnim partnerima, dobavljačima i kupcima kako bi se našlo što bolje, brže i efikasnije rješenje.

a href="http://www.jutarnji.hr/1374297">

- Naša je želja što prije osposobiti pogone i vratiti sve radnike na posao - potvrdio je Fridl, dok su se radnici praktički cijeloga dana okupljali oko prostora izgorjelog pogona ne vjerujući da im se dogodila ovakva katastrofa.

- Ovo je velika tragedija za sve nas i za ovaj kraj, jer su nestala radna mjesta. No, u cijeloj priči ipak je najvažnije da nitko nije nastradao, jer je ljudski život ipak ono što nema cijenu - rekao je Zdenko.

Šokiran je bio i načelnik Općine Đurđenovac Hrvoje Topalović, koji je rekao da je ovo nakon rata najveća tragedija ovoga kraja. On je već zatražio od direktora tvrtke da mu dostavi popis radnika kako bi ih u narednom periodu Općina oslobodila plaćanja računa koji su pod njezinom ingerencijom, a najavio je da će isto zatražiti i od države, odnosno državnih tvrtki.

- Ljudi su ostali bez posla i bilo bi dobro kada bi država iznašla mogućnosti da osigura određena sredstva i radnicima isplati plaće, a da ih državne tvrtke oslobode plaćanja računa na neko vrijeme - rekao je Topalović.

Uzrok izbijanja požara, koji je krenuo iz ventilacijskog sustava, još uvijek se utvrđuje, a vatrogasci su ga pod kontrolu stavili nakon pet sati neprekidnog rada. Bilo ih je preko stotinu iz svih lokalnih DVD-ova. U pogonu su izgorjele zalihe sirovine, nedovršeni proizvodi, gotovi proizvodi od masivnog drveta, strojevi, oprema i alati, ali i privatne stvari radnika. Spašena je linija za lakiranje i skladište te dokumentacija. U pogonu je, prema Fridlovim riječima, bilo 90 strojeva i većina ih je uništena. Pro Wood je inače tvrtka čiji su vlasnici iz Virovitice, a oni su nastavili proizvodnju tvrtke AG-Dinas koja je otišla u stečaj. U posljednjih pet mjeseci rada u Pro Woodu radnici su imali redovna primanja i, kako su nam kazali, dovoljno posla. Sada im je egzistencija opet upitna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 12:58