TRAGA SE ZA HRVATSKIM 'LOVEJOYEM'

Otmičar Hanžekovićeva zeta viđen u Venezueli: Bježeći od Interpola zimuje na Karibima

Kontroverzni trgovac umjetninama u bijegu je od prošle godine kad je pala njegova otmičarska grupa

Goran Sudarević (44), bjegunac za kojim traga Interpol otkako je osumnjičen za pokušaj otmice poduzetnika Krešimira Čorka, viđen je prošli tjedan u južnoameričkoj državi Venezueli. Tu je informaciju Jutarnji list dobio od Sudarevićevih bivših suradnika iz Zagreba, a potvrdio ju je i neslužbeni izvor iz MUP-a. Međutim, službenu potvrdu o tome jučer nismo mogli dobiti budući da je potraga za tim bjeguncem na međunarodnoj razini. Nema ni službenog objašnjenja zašto Sudarevića nema na popisu lica s tjeralica.

Neslužbeno, Sudarević je viđen u lučkom gradu Puerto La Cruz blizu dokova gdje pristaju čarter jahte za luksuzno karipsko otočje Los Roques. “Rajski” nacionalni park u Karipskome moru udaljen je 120 kilometara sjeverno od Caracasa i pripada redu elitnih destinacija. Izvor Jutarnjeg lista utoliko je više uvjeren da se radilo o Sudareviću jer je u trenutku kada je viđen, mobitelom razgovarao na hrvatskom jeziku. Zbog preplanula tena naš izvor pretpostavlja da se Sudarević upravo vratio s arhipelaga Los Roques gdje je ovih dana temperatura ugodnih 28 stupnjeva Celzijevih.

Pad kriminalne grupe

Goran Sudarević, koji se desetak godina predstavlja kao kolekcionar i trgovac umjetninama, jedan je od najzanimljivijih članova zagrebačkog podzemlja. U bijegu je od listopada prošle godine kada je uhićena grupa njegovih ljudi, osumnjičenih za pokušaj otmice bogatog poduzetnika Krešimira Čorka, sina osnivača Instituta za nuklearnu energiju i zeta odvjetnika Marijana Hanžekovića.

Tada je pri pokušaju bijega iz Hrvatske uhićena njegova nevjenčana supruga Bernarda Čanžar (45), vlasnica poznatoga zagrebačkog frizerskog salona Planet Berni. Nju je granična policija uhitila na Bregani. U torbici je imala oko 20.000 eura i avionsku kartu za Južnu Ameriku. Već se tada sumnjalo da je Sudarević pobjegao u južne krajeve, ali konkretnih potvrda o tome nije bilo. Otmičarsku su skupinu, uz Sudarevića i Bernardu Čanžar, činili Marko Grzunov (30), iskusni iznuđivač koji je prije dvije godine u Karlovcu osuđen na 16 mjeseci zatvora zbog pokušaja iznude cetingradskog poduzetnika Miće Valentića gdje mu je, pak, šef bio Danijel Miočić, bivši vozač Božidara Kalmete. Pod sumnjom su bili i bivši kustos Klovićevih dvora, zagrebački povjesničar umjetnosti Leo Sljepčević (50), te Marko Varga (24).

Loše izvedena akcija

Propalu otmicu bogatog poduzetnika (istrgnuo se i pobjegao loše organiziranim napadačima) i logističke pripreme (krađu auta u Sloveniji, kupnju mobitela i UKV uređaja za komunikaciju) organizirao je Goran Sudarević kojega u zagrebačkoj krim policiji smatraju “dežurnim krivcem” kada se dogodi bilo kakva otmica.

Poligrafski je ispitivan i kada je otet sin generala Zagorca, ali i nakon saznanja privatnih istražitelja da se priprema navodna otmica člana obitelji Todorić. Bio je u fokusu kriminalističkog istraživanja i u jeku otmice Jelene Gudeljević, kćeri poduzetnika Šime Gudeljevića, vlasnika Feroterma.

Sudarevića su zagrebački krim policajci 1995. sumnjičili da je pokušao ubiti SZUP-ova suradnika Damira Džebu. Deset godina poslije našao se pod istragom zbog krađe slika Otona Glihe, vrijednih pola milijuna eura. No, spretni “muljator” uvijek bi se nekako izvukao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 18:50