JEDNA OD PRVIH AFERA

Otkriven dio Sanaderova blaga:Luksuzne satove od 190.000 eurasakrio netom prije bijega!

Mediji su 2007. otvorili aferu ´Satovi´ u kojoj je dovedena u pitanje imovina bivšeg premijera

Početkom 2007. godine mediji su otvorili jednu od prvih afera u kojoj je dovedena u pitanje imovina tadašnjega premijera Ive Sanadera, a radilo se o analizi čitavoga niza luksuznih ručnih satova koje je Sanader posjedovao.

Analiza satova koje je Sanader nosio na ruci tijekom brojnih javnih nastupa ukazivala je na to da premijer ima skup hobi. Snimljeno je 15-ak satova slavnih urarskih tvrtki kao što su Rolex, IWC, Panerai, Cartier, a prema okvirnom izračunu na osnovi poznatih podataka, vrijede oko 190.000 eura.

Fiolić otkrio gdje je blago: Slike Bukovca i skupe satove skrivali smo Jerko Rošin i ja

Najskuplji sat

Sanader ih nikada nije prijavio u svojoj imovinskoj kartici. Ubrzo je odgovorio na prozivke rekavši da satove nije prijavio zbog vrlo nejasnoga formulara oko imovine, no taj odgovor teško da je bilo koga zaista uvjerio.

Glasnogovornik Vlade Ratko Maček novinarima je rekao da je Sanader pasionirani kolekcionar satova te da ih je sam kupovao, a obećao je i predočiti račune za kupnju jer se spekuliralo da je premijer neke od njih dobio na poklon, a što je po zakonu morao evidentirati. No, to se nikada nije dogodilo. Na snimkama je kao najskuplji sat iz kolekcije bio prepoznat A. Lange und Söhne, model Grand Lange 1, vrijedan 28 tisuće eura, zatim Blancpain Villeret Ultra Slim vrijedan oko 9000 eura, Cartierov Pasha vrijedan oko 11.000 eura, IWC-ov Big Pilot vrijedan 10.500 eura i slično.

Kada je u prosincu 2010. godine pokrenuta istraga protiv Sanadera, a odbjeglom premijeru istražitelji počeli plijeniti imovinu, satovi nisu pronađeni.

Fiolić odlučio priznati sve: Sanaderu sam dao 10 milijuna kuna i milijun eura u kešu!

Serijski brojevi

Prvo se spekuliralo da su negdje u kući u Kozarčevoj, a kada nisu pronađeni, sumnjalo se da bi mogli biti u nekome od sefova austrijskih banaka koje je Sanader imao. No, nakon što je austrijska policija pretražila i te sefove, i takve su sumnje otpale. Ako istražitelji napokon pronađu satove na osnovi Fiolićeva iskaza, to bi u velikoj mjeri značilo potvrdu istinitosti njegova najnovijeg priznanja. Naime, kod takvih luksuznih satova moguće je uz pomoć certifikata, ali i uz pomoć serijskih brojeva, utvrditi tko ih je, kada i za koju cijenu kupio. Budući da Sanaderova imovina predstavlja u slučaju Fimi-Media i dokaz da je ilegalno zarađivao, osoba kod koje bi ti satovi bili pronađeni mogla bi vrlo lako odgovarati i zbog prikrivanja dokaza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 23:26