POVLAŠTENE MIROVINE

OTKRIVAMO: OVIH 12 LJUDI IMA NAJVEĆU PENZIJU U DRŽAVI Tri državna dužnosnika i devet branitelja

Ako Vlada do kraja godine smanji povlaštene mirovine za 10 posto, najviše će izgubiti tri državna dužnosnika i devet umirovljenih branitelja koji primaju više od 16.106 kuna

Ako Vlada zaista do kraja godine smanji sve povlaštene mirovine za 10 posto, najviše će udariti po džepu 12 sretnika čije su mirovine danas više od 16.106 kuna. A oni su, prema podacima do kojih smo došli, među umirovljenim državnim dužnosnicima i hrvatskim braniteljima.

Kako neslužbeno doznajemo, troje bivših dužnosnika i devet branitelja danas imaju penziju veću od 16.106 kuna. Nije teško pretpostaviti da su najveću dužnosničku mirovinu ostvarila trojica bivših predsjednika države - Franjo Tuđman , Stjepan Mesić i Vlatko Pavletić koji je kratko vrijeme kao predsjednik Hrvatskoga sabora obnašao dužnost šefa države.

Rezanje primanja

Međutim, najveća mirovina isplaćena povlaštenima još je i veća te, doznajemo, iznosi 18.900 kuna. Usporedbe radi, najveća mirovina među običnim umirovljenicima, koji su je stekli prema općem zakonu i imaju puni staž, po neslužbenim informacijama, gotovo je dvostruko manja - 9800 kuna.

Najveću pak povlaštenu mirovinu najvjerojatnije prima supruga prvoga hrvatskog predsjednika Ankica Tuđman jer je, podsjetimo, još 2009. godine objavljen podatak da njezina mirovina iznosi 22.500 kuna. Nakon toga joj je smanjena jer je u ljeto 2009. Vlada Jadranke Kosor prvi put srezala dužnosničke mirovine. Poslije su na red došle i ostale kategorije povlaštenih kojima i Milanovićeva Vlada namjerava smanjiti penzije za 10 posto, i to bez iznimaka, te tome podliježe svih 165.632 korisnika. Istodobno se planira i ukidanje njihova usklađivanja s rastom troškova života.

Mirovina ostvarenih po posebnim propisima, a ne prema uplatama doprinosa i ostvarenom stažu, ima 15 kategorija i za njih se iz proračuna daje oko sedam milijardi kuna, što je čak 20 posto ukupnih mirovinskih izdvajanja. Za mirovine i mirovinske izdatke ove je godine planirano 35,6 milijardi kuna.

Prava branitelja

Upravo ti podaci najbolje govore o tome koliko su one veće od običnih starosnih mirovina jer u ukupnom broju penzionera povlašteni čine 13,6 posto, ali se za njihove mirovine daje 20 posto od ukupnog novca za mirovine. To ne treba čuditi ako se zna da je, recimo, prosječna mirovina bivših zastupnika, članova Vlade, ustavnih sudaca gotovo 9000 kuna, a umirovljenih branitelja 5377 kuna.

Bivših je dužnosnika s povlaštenom mirovinom, prema podacima HZMO-a za srpanj - 587. Iako im je, po tim podacima, prosječna mirovina 8939 kuna, čak 436 ih prima više od toga. Štoviše, onu veću od 10 tisuća kuna ima ih 333, a višu od 14 tisuća kuna - 59. Samo je 21 bivši zastupnik s mirovinom od 4474 do 5965 kuna, što je i dalje znatno iznad običnih.

Branitelji svoje mirovine ostvaruju prema Zakonu o pravima branitelja, a njihova visina ovisi o tome koliko su vremena proveli na ratištu te koji su imali čin.

Čak devet njih prima mirovine veće od 16.106 kuna. Mirovinu veću od 10 tisuća kuna ima svaki 23. umirovljeni branitelj - njih 3111.

Predsjednik Udruge 100-postotnih ratnih invalida 1. skupine Đuro Glogoški tvrdi kako mirovine veće od 16 tisuća kuna vjerojatno primaju branitelji koji su imali visoke činove. Tvrdi, naime, da je među najtežim ratnim invalidima, kojih je 480, najviši čin brigadira i njihova je mirovina do 12 tisuća kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 09:39