SVE ČEŠĆI NAPADI

OTKRIVAMO OSOBNI SUKOB IZA ŽESTOKE KAMPANJE Kolinda je Josipoviću tvrdila da se neće kandidirati

Analitičari su prognozirali uljudnu kampanju bez ispada i optužbi, no u mjesec dana predsjednik i Grabar-Kitarović izmijenili su velik broj ozbiljnih najosobnijih uvreda
 CROPIX

Dobro je da se kampanja gospođe Grabar-Kitarović, koja traje već mjesecima, formalizirala. Ona je respektabilan kandidat”, izjavio je prije dva mjeseca predsjednik Ivo Josipović nakon što je postalo službeno jasno tko je njegova suparnica u HDZ-u.

Unatoč očitoj distanci, Josipović se tada još uvijek pohvalno izražavao o Kolindi Grabar-Kitarović.

“Nemoralno je Hrvatsku vojsku staviti u funkciju vlastite kampanje, posebno kada se o njoj govori neznalački i podcjenjivački”, ovih je dana promijenio mišljenje o HDZ-ovoj kandidatkinji.

Koja također, odjednom, pokazuje da ima loše mišljenje o Josipoviću.

Dotrajali MiG-ovi

“Kao da nije dovoljno što g. Josipović već tjednima troši državni novac za svoju kampanju obilazeći mjesta za koja pet godina nimalo nije mario, nego je sada počeo zlorabiti i ministarstva za vlastitu promidžbu”, glasi optužba K. Grabar-Kitarović na račun šefa države.

Ali nije baš uvijek bilo tako. Kao hrvatska veleposlanica u SAD-u 4. svibnja 2011. Kolinda Grabar-Kitarović u Washingtonu je, na sastanku s utjecajnim kongresmenima, Josipovića predstavila superlativima:

“Naš predsjednik je državnik koji je u godinu dana, koliko je na dužnosti, pomaknuo planine, kako u Hrvatskoj tako i u regiji”.

Prošlo svršeno vrijeme.

Sada ga označava odgovornim jer dotrajali hrvatski MiG-ovi nisu u stanju preletjeti planinu, a on joj odgovara da je neznalica. Kako se približavaju izbori, izmjenjuju se sve teže optužbe unatoč donedavnim najavama da će oni, kao intelektualci, voditi akademske i pomalo dosadne predizborne rasprave.

Prije nekoliko mjeseci njihovi bliski suradnici na Pantovčaku, odnosno u HDZ-u, tvrdili su, kao po dogovoru, da će kampanja biti civilizirana i bez imalo međusobnih uvreda. Danas ti isti priznaju da je ovo tek početak verbalnog rata koji slijedi.

“Sve je to zato jer ankete pokazuju da su prilično blizu po popularnosti. Da Josipović uvjerljivo vodi, tenzije bi bile puno slabije, ali Kolinda Grabar-Kitarović mu se približila i sada imamo rat. Ona želi dostići razliku i mora napadati, a on se mora žestoko braniti ako namjerava ostati predsjednik”, smatra osoba bliska HDZ-ovoj kandidatkinji.

Mogućnost angažmana

Ipak, dodaje, “vjerojatno će se oboje suzdržati od međusobnih diskreditacija na osobnoj razini, ali u političkim temama slijede još žešće optužbe”.

U visokim političkim krugovima već mjesecima cirkulira priča o dodatnom razlogu ovog sukoba. Navodno je K. Grabar-Kitarović, prije otprilike dvije godine, u neformalnom razgovoru obećala (ili rekla) da se neće kandidirati za predsjednicu jer želi ostati raditi u nekoj od međunarodnih organizacija.

U prilog tome govori i to da su s Pantovčaka, privatno, žestoko odbacivali mogućnost njezina angažmana nakon što su mediji počeli pisati o njenim namjerama da prihvati HDZ-ovu ponudu. Drugim riječima, Ivo Josipvić je dugo mislio da Kolinda Grabar-Kitarović ostaje izvan predsjedničke utrke.

Raspoloženje javnosti

Verbalni sukobi počeli su još u lipnju. “Ona je kao duh, nigdje je nema, ni o čemu nema mišljenje, a svakodnevno je u medijima”, izjavio je Josipovićev suradnik, dok je šef države upozorio da K. Grabar-Kitarović zapravo ne govori o važnim temama: “Mislim da je vrlo važno da osim fotografije imamo i ton. Veselim se raspravama i mislim da je vrlo važno da naše građanke i građani za svakoga vide tko je, što je i kako vidi Hrvatsku”.

Iz HDZ-a su otvorili pitanje Josipovićeve odgovornosti za dramatičnu ekonomsko-socijalnu krizu u kojoj se nalazi Hrvatska.

“Josipović je odgovoran utoliko jer nije iskoristio ustavne ovlasti i zatražio održavanje sjednica Vlade na kojima bi se raspravljalo vodi li se kriva ekonomska politika”, tvrdila je ekipa Kolinde Grabar-Kitarović.

“Nemojte podcijeniti raspoloženje javnosti, a ono je izrazito negativno za vladajuću koaliciju. Može se Josipović distancirati koliko hoće, ali i njega se povezuje s Milanovićevom Vladom, a to će mu sigurno naškoditi”, smatra suradnik Kolinde Grabar-Kitarović.

Ona je ipak uspjela u strateški važnom segmetu - već sada je jasno da se želi distancirati od HDZ-ove antikomunističke ideologije koju promoviraju Tomislav Karamarko i njegovi najbliži suradnici poput Vase Brkića i Tomislava Čuljka.

Odbacila je varijantu po kojoj bi svoj stožer smjestila u Središnjici HDZ-a, a najvažniji suradnik postao je Miro Kovač, istina Karamarkov čovjek od povjerenja, ali i bivši diplomat prilično umjerenih političkih stavova.

Usto je K. Grabar-Kitarović - uzme li se u obzir da pripada HDZ-u - dala vrlo koncilijantnu izjavu o homoseksualnim osobama i ni na koji način nije napala Zakon o žvotnom partnerstvu, koji legalizira sklapanje istospolnih zajednica.

Njezinu kandidaturu podržat će HSP Ante Starčević i HSS, ali ona je neizmjerno liberalnijih shvaćanja od Ruže Tomašić ili Marijane Petir. Utoliko je opasnija za Ivu Josipovića, koji je računao na glasove birača centra, a sada se iznova mora boriti za njih.

Iako to vjerojatno nije presudilo, u PR smislu nije nezanemariva predsjednikova odluka da organizaciju kampanje povjeri jednoj ženi. Predsjednik je odlučio da će Tamara Obradović Mazal voditi njegovu kampanju, a u SDP-u je čovjek za vezu Igor Dragovan.

Prljava kampanja

Tamara Obradović Mazal je od listopada 2013. u Josipovićevu timu i bila je zadužena za praćenje politike u gospodarskim i industrijskim sektorima na razini EU te informiranje predsjednika Republike o stanju i smjerovima vezanim uz fondove EU.

“Potpuno je jasno da očekujemo prljavu kampanju. Samo neka u HDZ-u znaju da uvijek možemo udariti jače jer njihova predstavnica ima dovoljno putra na glavi”, komentira jedan od saveznika Ive Josipovića.

Josipović o Kitarović

- ‘Naprosto, ona niti poznaje nadležnost državnih tijela, niti zna elementarne pojmove vezane uz obranu zračnog prostora.Naknadno je na brzinu, na Wikipediji ili gdje već, pronašla što je to air policing i pokušala opravdati vlastito neznanje o problematici.’

- ‘Nemoralno je Hrvatsku vojsku staviti u funkciju vlastite kampanje, posebno kada se o njoj govori neznalački i podcjenjivački.’

- ‘Svoju je kampanju počela neistinom. Da sama ne odlazi, vjerojatno bi za ovakvu zloporabu dobila otkaz u NATO savezu.’

Kitarović o Josipoviću

-‘Oružane su snage izravno u ingerenciji predsjednika Republike koji ima ovlast vrhovnog zapovjednika. A aktualni predsjednik pravi se kao da ga se sve to nimalo ne tiče, samo sjedi sa strane i šuti o tome.’

-‘Svjesna sam da će kampanja biti ne prljava, nego podla, jer već smo vidjeli da se svašta događa.’

-‘Kao da nije dovoljno što g. Josipović već tjednima troši državni novac za svoju kampanju obilazeći mjesta za koja pet godina nije nimalo mario, nego je sada počeo zlorabiti i ministarstva za vlastitu promidžbu.’

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:46