NOVE KONTROVERZE

OTKRIVAMO: JOŠ JEDNA AFERA Željku Sabi nova optužnica: ‘U Komunalcu je fiktivno zaposlio tri SDP-ovca’

Bivši direktor vukovarske gradske tvrtke priznao je da je zaposlio tri osobe koje su primale plaću, a nisu dolazile na posao
Vukovar, 200712.U vijecnici vukovarskog Gradskog vijeca odrzana je izvanredna sjednica o odluci o financiranju novog nogometnog kluba HNK "Vukovar 1991" i izgradnji otvorenog kupalista u Borovu naselju umjesto do sada planiranog zatvorenog (godisnji troskovi odrzavanja zatvorenog bazena iznosili bi 13 milijuna kuna za sto grad nema novca) koji su prijedlog Zeljka Sabe (SDP) vukovarskog gradonacelnika.Prijedlog gradonacelnika Sabe podrzali su vijecnici SDSS-a dok vijecnici HSP-a Dr. Ante Starcevica nisu dosli na vijece.Na fotografiji: Zeljko Sabo gradonacelnik Vukovara za vrijeme obracanja vijecnicima.Foto: Vlado kos / Cropix
 Vlado Kos / CROPIX

Bivši vukovarski gradonačelnik i saborski zastupnik SDP-a Željko Sabo našao se u nezavidnoj situaciji na Općinskom sudu u Vukovaru gdje je protiv njega počeo još jedan kazneni postupak.

Riječ je o fiktivnom zapošljavanju triju osoba u tamošnjoj gradskoj tvrtki Komunalac, redom članova SDP-a, koji su - kako stoji u optužnici - plaću primali u Komunalcu, ali nisu dolazili na posao.

Marinko Leko, koji je u to vrijeme bio direktor vukovarskog Komunalca, drugooptuženi u tom slučaju, potvrdio je za Jutarnji list da je priznao djelo i nagodio se s DORH-om na kaznu od šest mjeseci zatvora, uvjetno na godinu dana.

- Priznao sam ono za što me se tereti u optužnici. Tada sam imao ozbiljnih zdravstvenih problema, a i vrijeme je bilo takvo da se nije moglo suprotstaviti Sabi. Doduše, Grad je kasnije Komunalcu refundirao novac za plaće fiktivno zaposlenih - kaže Leko.

Lekino priznanje, međutim, u težak položaj stavlja Željka Sabu, prvooptuženog u tom slučaju.

Njemu se na teret stavlja da je Srđana Šijakovića, koji je bio predsjednik Kluba vijećnika SDP-a u vukovarskom Gradskom vijeću, fiktivno zaposlio u Komunalcu, gdje je primao plaću a da je povremeno na posao dolazio u gradsku upravu i radio na održavanju internetske stranice vukovarskog SDP-a.

Optužnica bivšega vukovarskog gradonačelnika tereti da je u istoj komunalnoj tvrtki zaposlio i dvije SDP-ovke, također fiktivno. Jedna od njih, Branka Galić, u gradskoj je upravi radila kao čistačica, a druga, Branka Kojčinović, na kuhanju i posluživanju kave. Obje su, međutim, plaću primale u Komunalcu.

Bivšega vukovarskog gradonačelnika Sabu i u ovom sporu zastupa zagrebački odvjetnik Anto Nobilo.

Sabo je krajem kolovoza na Županijskom sudu u Osijeku zbog pokušaja podmićivanja dvoje gradskih vijećnika nepravomoćno osuđen na 16 mjeseci zatvora.

Čeka ga još jedno suđenje u Uskokovoj optužnici za navodne financijske malverzacije u vođenju vukovarske djece na ljetovanje, koje je organizirao vukovarski SDP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:55