KAZNENE ISTRAGE

FOTO: KRIM DOSJE Ovih 16 saborskih zastupnika izgubilo je imunitet jer su ih kazneno istraživali

Kako zasad stvari stoje, zastupnici su u prošlom sazivu Sabora bili nešto nestašniji od ovoga

Vrijede li u SDP-u dvostruka pravila - to se ovih dana pitaju mnogi nakon različitog tretmana dvoje članova te stranke, Željka Sabe i Marine Lovrić Merzel.

Doduše, Lovrić Merzel sad je već bivša SDP-ovka jer ju je stranka izbacila nakon što je protiv nje pokrenuta istraga zbog oštećivanja županijskog proračuna.

Sabo pak, s druge strane, nije izbačen iz SDP-a, iako je protiv njega već donesena nepravomoćna presuda kojom je proglašen krivim zbog pokušaja podmićivanja dvaju HDZ-ovih gradskih vijećnika.

Bilo kako bilo, rasprava o ova dva slučaja još je jednom podsjetila na sada već učestalu praksu pokretanja kaznenih postupaka protiv saborskih zastupnika - osoba kojima smo na izborima povjerili mandat za upravljanje zemljom.

Kako zasad stvari stoje, zastupnici su u prošlom sazivu Sabora bili nešto nestašniji od ovoga, iako je preostalo još nešto više od godinu dana da ih dostignu.

U šestom, prošlom sazivu Sabora devet je zastupnika ostalo bez imuniteta zbog pokretanja kaznenog postupka ili lišavanja slobode, a u ovom sazivu zasad ih je osam.

Od kraja 2011. godine kazneni je postupak pokrenut, a imunitet oduzet za četvero SDP-ovih zastupnika - Nadi Čavlović Smiljanec, Željku Sabi, Mariju Mohariću te Vesni Želježnjak, a očekuje se i skoro podizanje optužnice protiv Marine Lovrić Merzel kojoj je mandat u mirovanju, ali bi ga mogla aktivirati.

Osim njima, u ovom je sazivu Sabora Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) na čelu s Gordanom Sobol imunitet još oduzeo HDZ-ovcu Anti Jerolimovu i HNS-ovcu Ivici Mandiću, a HDSSB-ovcu Ivanu Drmiću je odobrio nastavak kaznenog postupka.

Prošli saziv bio je nešto gori za HDZ-ovce - kazneni je postupak pokrenut protiv Ive Sanadera, Franje Lucića, Vedrana Rožića i Berislava Rončevića, a našlo se tu i dvoje HDSSB-ovaca, dvoje članova SDP-a, HSS-ov Stipe Gabrić Jambo i HNS-ov Ivan Čehok.

Za razliku od aktualnog saziva, u prošlom je troje zastupnika lišeno slobode - to su Ivo Sanader, Branimir Glavaš i Ivan Čehok.

U ovom sazivu Sabora, međutim, takvih zahtjeva još nije bilo.

Ipak, bilo je zato zahtjeva da se nekim zastupnicima oduzme imunitet jer su tužbe protiv njih podigle privatne osobe, ali Mandatno-imunitetno povjerenstvo u takvim slučajevima najčešće odbija dati odobrenje pa se takvi kazneni postupci uglavnom odgađaju za vrijeme nakon prestanka mandata.

Sudeći prema izvješćima MIP-a, veza između aktualnog i prošlog saziva Sabora je HDSSB-ov Ivan Drmić. Njega se u prošlom sazivu teretilo zbog kaznenih postupka udruživanja zbog počinjenja kaznenog djela te zbog sumnje za poticanje na protuzakonito posredovanje, a u aktualnom sazivu MIP je odobrio nastavak kaznenog postupka protiv zastupnika.

Nije na odmet podsjetiti se i slučajeva bivših saborskih zastupnika protiv kojih su se kazneni postupci pokretali nakon što im je istekao mandat.

To su već dobro poznati HDZ-ovi Petar Čobanković, Damir Polančec i Stjepan Fiolić.

Zatim je bivši saborski zastupnik Jene Adam uvjetno osuđen na osam mjeseci zatvora zbog zlouporabe položaja i ovlasti.

Zbog financijskih malverzacija na zatvorsku je kaznu bio osuđen i bivši ministar turizma Ivan Herak, ali je kasnije oslobođen.

Radimir Čačić bio je potpredsjednik Vlade u trenutku kad je osuđen na 22 mjeseca zatvora, a u veljači ove godine podignuta je optužnica protiv bivšeg HDZ-ovog zastupnika Jurja Buzolića, i to zbog sumnje da je kao udjeličar u jednoj tvrtki prisvojio dobit.

Istraga se vodila i protiv Željka Keruma, ali godinama prije nego što je zasjeo u saborske klupe...

FOTOGALERIJA: Zastupnici koji su ostali bez imuniteta

Aktualni saziv:

ANTE JEROLIMOV (HDZ) - skinut mu imunitet zbog kaznenog postupka pred Općinskim sudom u Zadru. Postupak se vodi jer je kao načelnik Općine Preko potpisao ugovor o sanaciji dviju riva, koja je provedena bez građevinske dozvole.

ŽELJKO SABO (SDP) - proglašen krivim i nepravomoćno osuđen na 16 mjeseci zatvora jer je nudio mito gradskim vijećnicima Mariji Budimir i Radivoju Đuriću iz HDZ-a.

NADA ČAVLOVIĆ SMILJANEC (SDP) - ostala bez imuniteta jer je USKOK tereti za kazneno djelo protiv službene dužnosti trgovanja utjecajem. Ona je prijavljena u sklopu proširene istrage o šefici Porezne ispostave u Osijeku, Ružici Kovačević, ranije osumnjičenoj da je stopiranjem ovrhe nad tvrtkom osječkog poduzetnika Željka Biloša proračun oštetila za najmanje 11,8 milijuna kuna.

VESNA ŽELJEŽNJAK (SDP) - protiv gradonačelnice Koprivnice vodi se kazneni postupak jer je navodno lažirala putne naloge u iznosu većem od 4 tisuće kuna.

IVICA MANDIĆ (HNS) - ostao bez imuniteta 2012. godine jer ga je Općinski sud u Našicama teretio za kazneno djelo krivotvorenja službene isprave.

MARIO MOHARIĆ (SDP) ‡ na zahtjev čakovečkog Općinskog suda ostao bez imuniteta, a sve zbog kaznenog postupka zbog “nesavjesnog rada”, za što su ga prijavili HDZ-ovi članovi Općinskog vijeća Goričana.

IVAN DRMIĆ (HDSSB) - u 2012. MIP je izdao odobrenje zbog nastavka kaznenog postupka: tereti ga se kao jednog od četiri optuženih za pokušaj podmićivanja suca Vrhovnog suda da promijeni osuđujuću presudu Branimiru Glavašu za ratni zločin.

MARINA LOVRIĆ MERZEL (SDP) - mandat joj je u mirovanju, ali će ga vrlo vjerojatno aktivirati iako je prošlog tjedna izašla iz pritvora. Protiv nje se vodi istraga po pet točaka, a navodno je Sisačko-moslavačku županiju oštetila za ukupno 10,6 milijuna kuna. Optužnica protiv nje još nije podnesena.

Prošli saziv:

ZORAN VINKOVIĆ (SDP) - gradonačelnik Đakova ostao je bez imuniteta na zahtjev DORH-a, koji protiv njega vodi postupak zbog protupravne naplate putnih troškova od 12.500 kuna.

FRANJO LUCIĆ (HDZ) - protiv njega se vodio kazneni postupak zbog “osnovane sumnje da je izazvao prometnu nesreću”. Lucić je saborski zastupnik i u ovom sazivu.

IVAN ČEHOK (HNS) - ostao bez imuniteta i lišen slobode u vrijeme saborskog mandata. Imunitet mu je skinut zbog kaznenog djela sklapanja štetnog ugovora, a kasnije mu je određen i istražni zatvor zbog zlouporabe položaja i ovlasti. Nova optužnica protiv njega išla je u svibnju ove godine, i to zbog primanja i davanja mita te zlouporabe položaja.

VEDRAN ROŽIĆ (HDZ) - protiv njega pokrenut kazneni postupak zbog zlouporabe položaja i ovlasti te zbog kaznenog djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju.

BRANIMIR GLAVAŠ (HDSSB) - Mandatno-imunitetno povjerenstvo odobrilo je lišavanje slobode za Glavaša nakon što je proglašen krivim i osuđen na deset godina zatvora zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva.

IVO SANADER (HDZ) - u vrijeme njegova saborskog mandata Mandatno-imunitetno povjerenstvo tri je puta odobrilo pokretanje kaznenih postupaka. Jednom zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti prema Zakonu o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva, drugi put zbog kaznenog djela osnovane sumnje primanja mita, a treći put zbog sumnje da je počinio kazneno djelo udruživanja i zlouporabe položaja.

STIPE GABRIĆ JAMBO (HSS) - Mandatno-imunitetno povjerenstvo dva je puta u vrijeme njegova mandata odobrilo pokretanje postupka protiv Jamba. Prvi put zbog kaznenog djela prijetnji službenoj osobi, a drugi put zbog sumnje da je počinio kazneno djelo zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju.

BERISLAV RONČEVIĆ (HDZ) - većina zastupnika glasala je da mu se skine imunitet jer je protiv njega pokrenut kazneni postupak da je proračun oštetio za 10 milijuna kuna prilikom sporne nabave vojnih kamiona. U siječnju ove godine Rončević je oslobođen optužbi.

IVAN DRMIĆ (HDSSB) - zastupniku je ukinut imunitet, a teretilo ga se zbog sumnje da je počinio kazneno djelo udruživanja i lažnog prijavljivanja, kao i počinjenje kaznenog djela poticanja na protuzakonito posredovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 08:38