BURNA RASPRAVA

OSTOJIĆ PRIZNAO 'Obećao sam manje liste čekanja jer sam vjerovao bivšoj Vladi da u zdravstvu teče med i mlijeko'

Oporba je zatražila da se na posebnoj sjednici raspravi stanje u zdravstvu jer je situacija, kako tvrdi Milinović – alarmantna
 Ranko Šuvar / CROPIX

ZAGREB - Rasprava o aktualnoj situaciji u zdravstvu na današnoj sjednici saborskog odbora za zdravstvo u najvećem djelu svela se na „prepucavanja“ aktualnog i bivšeg ministra zdravlja Rajka Ostojića i Darka Milinovića. Oporba je zatražila da se na posebnoj sjednici raspravi stanje u zdravstvu jer je situacija, kako tvrdi Milinović – alarmantna, izvanredna i dodatno traumatizirana štrajkom.

- Situacija nije izvanredna. Dobra je, ali može uvijek bolja – odgovara ministar koji je i danas pozvao sve da mu daju podršku za strukturne reforme koje provodi u resoru, a o aktualnom štrajku liječnika koji traje već dva tjedna, rekao je da ispunjeni svi zakonski uvjeti da se štrajk prekine.

- Dežurstvo je prekovremeni rad i platit će se u skladu s hrvatskim propisima i dobrom europskom praksom – ponovio je.

Gotovo pola sata trajalo je izlaganje ministra u kojem se najviše bavio onime što je zatekao kada je preuzeo dužnost. Tako se opet moglo čuti kako je nezavisna analiza pokazala da je naslijedio dug od 5,7 milijardi kuna te još 677 milijuna kuna nezabilježenih obveza, da su četiri suda proglasila ništetnim Kolektivni ugovor koji je sklopila bivša vlast, da je Ustavni sud spajanje bolnica proglasio neustavnim, da se u bolnicama zapošljavalo mimo natječaja...

- Zatekli smo nered i bezakonje, a uvodimo red i zakon – kaže Ostojić koji je posebno izvukao primjer Doma zdravlja u Gospiću koji je također ušao u plan sanacije bolničkog sustava koji država plaća zbog nagomilanog duga kliničkih i županijskih bolnica.

- Županija na čelu čije županijske skupštine je kolega Milinović nam je rekla da u tu sanaciju preuzmemo i Dom zdravlja Gospić. Samo jednoj veledrogeriji duguju 10 milijuna kuna. Šta da Vam kažem dalje? –naglasio je ministar. Pohvalio se kako je ministarstvo s njim na čeku zahvaljujući objedinjenoj javnoj nabavi za bolnice samo na ugovorima vrijednim 1,5 milijardi kuna uštedjelo – 380 milijuna.

- Znate li koji je to bio napor? Da sam zloćudan sada bih pitao zašto se to nije radilo ranije - istaknuo je Ostojić. Ipak, priznao je da je u prvih šest mjeseci dug HZZO-a povećan za 610 milijuna kuna. Najavio je i da će master plan bolnica biti predstavljen tijekom listopada te da u outsourcing idu sve nesnovne djelatnosti poput kuhanja i pranja.

Priznao je međutim da liste čekanja nisu smanjenje kao što je obećao.

- Obećao sam smanjenje jer sam vjerovao tadašnjoj Vladi da je zdravstveni sustav najlikvidniji i da teče med i mlijeko. Ali na osnovu anamneze shvatio sam da to neće ići tako lako. Negdje smo skratili liste čekanja, a negdje povećali – kaže Ostojić. Iako su ga članovi Odbora iz redova oporbe upozoravali da je smanjenje doprinosa za zdravstvo bila loša odluka kojoj se trebao suprostaviti jer je zdravstveni sustav ostao bez 2,4 milijarde kuna, Ostojić ostaje pri svojem.

-. Opet bih glasovao da se doprinos smanji doprinosa jer je doprinjelo konkurentnosti hrvatskog gospodarstva. Ja nisam naučio gledati samo svoj odjel, svoju bolnicu, svoju ulicu – uzvratio je Ostojić aludirajući na to što je Milinović dok je bio ministar potpisao kupnju magnetske rezonance za bolnicu u Gospiću.

Bivši ministar pak, tvrdi kako je stanje u zdravstvu daleko lošije od onoga kakvim ga predstavlja njegov prethodnik. Nikakvih skrivenih dugova, kaže Milinović, nije bilo.

- Niste trebali angažirati nikakvu nezavisnu agenciju jer u izvješću o poslovanju HZZO-a za 2011. vam je pisalo da je ukupni dug 4,3 milijarde kuna, odnosno a bolnicama 5,6 milijardi kuna. Pa šta samo onda sakrili? – uzvratio je bivši ministar koji je svog nasljednika upozorio da je u 2012. dospjeli dug povećan za 327 milijuna kuna.

- Zar smo mi krivi i za taj dug iz 2012? – pita Milanović. U krimen svom nasljedniku nabrajio je i liste čekanja na kojima je 100 tisuća ljudi.

- Očekivao sam da će ministar skrušeno priznati da nije uspio smanjiti liste čekanja – dodaje. Iako se Ostojić pohvalio da je rok plaćanja veledrogerijama smanjen na 60 dana, Milinović tvrdi kako je danas već na 100 dana jer sanacija bolnica ne daje rezultate.

- Zašto i nakon sanacije bolnica dug raste i veći je za 1 milijardu kuna. Dug HZZO-a je na 3,4 milijarde kuna. Je li duh Darka Milinovića nad vama – ironizirao je bivši ministar.

- Ostojić pak, tvrdi kako su dugovi županijskih bolnica smanjeni za 10 posto otkada su postavljeni sanacijski upravitelji.

- Milinović je spočitnuo Ostojiću što se više ne bori za sustav kao što se on borio sa Sanaderom i Šukerom.

- Prema svim zakonima zdravstvu pripada 24,7 milijardi kuna, a u proračunu ih je 20,6. Zašto ste Liniću dopustili da vam uzme 4 milijarde kuna? A kada je rekao da doprinos treba smanjiti za 2 postotna poena zbog čega ste ostali bez još 2,4 milijarde kuna, vi ste se sakrili. Pa danas u bolnicama nema konca za šivanje, nema toaletnog papira, smanjli ste im proračune za 20 posto i stanje je sve gore – nabrajao je Milinović.

- HDSSB-ovo Boro Grubišić apelirao je na ministra da se dogovori s liječnicima kako bi spriječio njihov odlazak iz Hrvatske.

- - Zašto moj sin specijalist u Vinogradskoj razmišlja o odlasku u Englesku – priznaje Grubišić. Predsjednik Liječničke komore Hrvoje Minigo otkrio je kako su primili 100 zahtjeva liječnika za odlaskom, a 40 zahtjeva onih koji bi željeli doći raditi u Hrvatsku.

- HDZ-ovac Duje Marasović uvjeren je kako poboljšanja u zdravstvenom sustavu neće biti sve dok ne bude više novca.

- - A to ćemo postići jedino ako smanjimo razinu zdravstvene zaštite koja je besplatna – smatra Marasović.

- On i Grubišić pobunili su se protiv toga da Kolektvni ugovor za liječnike potpisuje Spomenka Avberšek iz sindikata medicinskih sestara.

- - To bi bila sramota. Jer ona je poput Sejde Bajramovića kojeg je srpska vlast u predsjedništvo Jugoslavije postavila kao predstavnika Kosova pa je poslije izbio rat – uspoređuje Marasović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 17:42