POTROŠILI 37 MILIJUNA

KUPLJENO 35 NOVIH UMJETNIH PLUĆA 'Što će nam kad bolnice nemaju ni konca ni rukavica?'

Vlada je dala 3,5 miljardi kuna da bi sanirala zdravstvo. Liste čekanja na operacije svakim su danom sve dulje. Liječnici su u štrajku, a farmaceuti razmišljaju o obustavi isporuka lijekova bolnicama. Ministarstvo zdravlja zaokupljeno je, međutim, nečim sasvim drugim: odlučili su, kako sami kažu, “Hrvatsku pretvoriti u regionalnu silu i ogledni europski primjer za upotrebu umjetnih pluća”.

Ministarstvo zdravlja nabavilo je 35 novih ECMO uređaja za 22 hrvatske bolnice ukupne vrijednosti 37 milijuna kuna. Dosad smo ih imali četiri i time smo sasvim dobro pokrivali sve potrebe. Sada ih imamo deset puta više.

Skup uređaj

Prema podacima iz jedine dvije bolnice u zemlji u kojima su se dosad pacijenti priključivali na ECMO, od 1. siječnja 2013. pa do danas ukupno je 11 pacijenata koristilo ECMO. Deset zbog respiratornih problema u Klinici Fran Mihaljević, a jedan u KBC-u Zagreb zbog transplantacije srca. Od šest bolnica koje smo jučer nazvali novi aparat, koji je stigao u svibnju, zasad je iskoristila samo KB Dubrava koja je na njega prikopčala jednog pacijenta.

ECMO uređaje koriste životno ugroženi pacijenti: oni s velikim respiratornim problemima zbog jake gripe ili oni kojima je upravo transplantirano srce. Korištenje uređaja je vrlo skupo, a liječnici koji na njima rade kažu da tretman za jednog pacijenta može doseći i 60 tisuća kuna kuna. Njime mogu upravljati isključivo za to obučeni liječnici. U bolnicama upravo traju edukacije i obuka liječnika za upravljanje ECMO uređajima.

Slovenija ima samo dva ECMO uređaja, a velika i bogata Švedska, kako nam kažu u Sveučilišnoj bolnici Karolinska, jednoj od najboljih u Europi, ima jednak broj ECMO aparata kao sada i Hrvatska, a - dvostruko više stanovnika.

- Ugrubo, naš prosjek je jedan aparat na 250 tisuća stanovnika - rekli su nam jučer u toj uglednoj švedskoj bolnici.

U Hrvatskoj je taj odnos povoljniji: jedan ECMO na 110 tisuća građana.

Novi ECMO aparati su osim svim KBC-ovima u zemlji isporučeni i općim bolnicama u Dubrovniku, Zadru, Puli, Varaždinu i Slavonskom Brodu. Ugovorom je regulirano da se uređaji plaćaju u ratama kroz višegodišnji period, a ove godine Ministarstvo je platilo prvu u vrijednosti od 9,2 milijuna kuna.

Zašto?

Četiri razloga

Ministarstvo zdravlja poslalo nam je službeni odgovor u kojem su naveli četiri najvažnija razloga zbog kojeg su se odlučili potrošiti 37 milijuna kuna. Prvo, kažu, aparati će se koristiti ‘u slučaju masovne respiratorne katastrofe tipa svinjske gripe, koja se, citiramo, nije ‘opredmetila’, ali se može zamisliti’. Drugo, poboljšat će se ugled Hrvatske u EU jer sada imamo široku mrežu napredne reanimatološke tehnologije. Treće, Ministarstvo pokreće Nacionalni program koji će od Hrvatske napraviti ogledni primjer u regiji. Četvrto, ovako široka mreža aparata je, kažu, najefikasniji način da se osigura dostupnost ECMO uređaja što većem broju građana. - Ovo je visoko efikasna tehnologija kojom se spašavaju životi bolesnika - poručuju.

Tri ponuđača

Ministar Ostojić naglasio je kako se ECMO uređaji koriste tijekom cijele godine i to u pedijatriji, pulmologiji i kod upale različitim baketrijama, na primjer Legionelom.

- Svaki treći bolesnik kojemu je transplatirano srce praktički treba ECMO - objašnjava Ostojić.

Ministarstvo zdravlja nove je ECMO aparate tražilo putem javne nabave raspisane prošle godine.

Na natječaj su se javila tri ponuđača, a odabrana je zagrebačka tvrtka M.T.F. doo čija je osnivačica i jedina članica Uprave dr. stomatologije Maja Tomislava Vanđula. Zapošljava 17 ljudi, godišnje okrene oko 20 milijuna kuna, a bavi se trgovinom na veliko farmaceutskim proizvodima. Prema podacima u Poslovnoj Hrvatskoj, od posljednjih 54 sklopljenih ugovora od rujna 2010. svi su sklapani s kliničkim bolničkim centrima, općim bolnicama, domovima zdravlja i Ministarstvom zdravlja, dakle ni jedan s privatnim ponuditeljima.

- Trgovac sam po profesiji i moj je cilj pobjeđivati na natječajima. Ova je tehnologija potrebna jer spašava živote - kaže Vanđula.

- Slovenija ima samo dva ECMO aparata - kažemo joj.

Ogledni primjer u regiji

- Da, ali Slovenija se bori da joj se u budžetu odobri novac za kupnju novih. Mnoge zemlje u regiji navode upravo Hrvatsku kao svijetli primjer po pitanju umjetnih pluća - kaže Vanđula.

- Liječnici kažu da se mnogi od tih aparata kod nas nikad neće koristit?

- Ja sam kriva adresa za takva pitanja. Ja sam trgovac. Ako ih bolnice neće koristiti, to nije zato što nisu kvalitetni nego zato što nemaju limita (novca op.a.) - tvrdi i kaže da to moraju rješavati sa HZZO-om.

Tijekom javnog nadmetanja, tvrtka Medic d.o.o, žalila se tvrdeći da je Ministarstvo tehničke karakteristike za ECMO uređaje napisalo tako da na natječaju može pobijediti jedino Maquet kojeg MTF zastupa. Komisija je njihovu žalbu odbilo kao neosnovanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:37