JUNACI DANA

OSIJEK JE BIO KORAK DO KATASTROFE Vatra zamalo zahvatila naftu: 'Bilo je grdo, baš grdo...'

 Vlado Kos / Cropix

OSIJEK - Požar goriva koji je u srijedu navečer izbio u hali najvećeg hrvatskog prerađivača plastičnog otpada, osječke tvrtke Drava International, zahvaljujući brzoj, energičnoj i hrabroj reakciji osječkih vatrogasaca stavljen je pod kontrolu za manje od sat vremena. Do požara je došlo uslijed proboja izolacije na glavnim električnim vodičima koji vode od agregata prema hali, a uslijed taljenja su zahvaćeni spremnici za gorivo. Vatrogascima je prilikom gašenja u svakom trenutku prijetila opasnost od naglog rasprskavanja nafte koja se nalazila u spremnicima, no srećom sve je prošlo bez većih posljedica. Čak je i materijalna šteta zanemariva u odnosu na prijetnju. Prema riječima direktora i suvlasnika Drave Zvonka Bedea, ona se procjenjuje na nekoliko stotina tisuća kuna, budući da vatra nije zahvatila niti jedan od strojeva vrijednih po nekoliko milijuna eura.

- Požar je izbio na dizel agregatu za naftu u dijelu hale u kojem se nalazi PVC ambalaža i spremnici za gorivo. Srećom da je većina spremnika od 1000 litara bila prazna. Važno je da nitko nije nastradao, a mi već danas nastavljamo s proizvodnjom - rekao je Bede, dodavši i da nije ugroženo niti jedno radno mjesto u poduzeću.

Radnicima koji su se u trenutku izbijanja požara nalazili u susjednoj prostoriji hale koja je velika 20 tisuća kvadrata nije bilo svejedno. Požar je prijavio radnik koji je zaposlen na agregatu i koji je također prošao bez ozljeda. Ostali, njih 50-tak, koji su se nalazili u susjednoj prostoriji gdje se nalazi pogon za preradu prikupljene PVC ambalaže.

- Izgledalo je baš grdo. Plamen je bio visok, podigao se gusti crni dim i nikome nije bilo svejedno, no sigurnost nam nije bila ugrožena. Više smo strahovali za radna mjesta, a nakon svega sretni smo što nije bilo težih posljedica - rekao nam je jedan zaposlenik Drave.

Prema riječima zapovjednika JPVP Osijek Borisa Banjana opožareno je bilo oko 1000 kvadrata skladišta koja je tri puta veće. Nakon što su ga lokalizirali i stavili pod kontrolu, vatrogasci su pronašli 34 poklopca od spremnika u kojima se inače drži nafta, no prema Bedeovim riječima, samo su tri spremnika bila napunjena gorivom. Sigurnosti radi vatrogasci su tražili obustavu željezničkog prometa na pruzi Osijek - Vinkovci, koja prolazi pokraj same tvornice, a od HEP-a su tražili da isključi trafostanicu koja se nalazi unutar velike hale. Bio je to zahtjevan posao za vatrogasce, jer je temperatura prelazila 1000 stupnjeva, no u konačnici je sve dobro završilo.

Već druga nesreća na istom mjestu

Drava International najveći je hrvatski prerađivač PVC ambalaže. U njoj se godišnje reciklira 25 tisuća plastičnih boca, od kojih se 15 tisuća prikupi u Hrvatskoj, a ostatak uvozi iz susjednih zemalja. Osim Bedea, suvlasnici tvrtke su još četiri osobe, među kojima je najzvučnije ime čelnog čovjeka hrvatskog rukometa Zorana Gopca, ali i sina Vice Vukojevića, Višeslava. U 2013. ostvarili su prihod od preko 36 milijuna eura, a dobit im je bila 3,9 milijuna kuna. Prije četiri godine u njihovom bivšem pogonu u nekadašnjoj Tvornici žigica Drava Osijek prigodom čišćenja hale smrtno je stradala zaposlenica Danijela Valkai (34), dok je još jedna zaposlenica ozlijeđena. Eksploziju je izazvala zaostala masa koja se koristila u tehnološkom procesu proizvodnje žigica, a čija je proizvodnja završila još 2003. godine. U trenutku te nesreće „Šibicara“ je praktički bila napušten prostor. Kaznene prijave tada su podignute protiv tvrtke, ali i osobe odgovorne za zaštitu na radu, no epilog tih postupaka je nepoznat.

Osijek - grad požara

U Osijeku se često događaju požari velikih razmjera. Tako je u ljeto 2001. došlo do eksplozije skladištu PU osječko-baranjske, u posljednjih nekoliko godina izgorjeli su Getro i Robna kuća Doma, a veliki požari bili su i u Sokolskom domu, na Pravnom fakultetu, pogonu Šećerane, distribucijskom centru Croduxa... zbog čega se opravdanim postavlja pitanje sigurnosnih mjera i provedbe mjera zaštite na radu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:59