VATROGASCI DOBILI SPOR

Dobit će dva milijuna kuna jer su im plaće smanjili nezakonito

Grad je mogao uštedjeti barem pola milijuna da nas je bivša vlast poslušala, kaže Drago Pranjić, šef sindikata osječkih vatrogasaca
 Vlado Kos/CROPIX

Više od dva milijuna kuna iznos je koji pripadnicima Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Osijek mora isplatiti njihov poslodavac nakon što im je bivša gradska vlasta u lipnju 2012. nezakonito smanjila plaće

Nekoliko sastanaka

Epilog je to pravomoćne sudske presude na temelju njihove kolektivne tužbe, a vatrogasci, njih 85, u posljednje vrijeme jedan po jedan dobivaju privatne tužbe protiv poslodavca koji im mora isplatiti sve zaostatke. I to s kamatama. Sve se to, kako kaže Drago Pranjić, sindikalni povjerenik JPVP-a Osijek, moglo izbjeći.

- Do ovoga uopće ne bi došlo da nas je bivša gradska vlast uvažila i poslušala. Poslali smo tadašnjem gradonačelniku Bubalu i pročelnicima 40-ak dopisa, imali smo nekoliko sastanaka, gdje smo im pokušali objasniti da čine nezakonitu stvar, no oni nisu htjeli odustati od svog nauma da nam snize osnovicu za 12 posto. Od prvog trena bilo je jasno da ćemo dobiti sudski spor i sve to bilo je nepotrebno - ispričao je Pranjić.

Grad smanjio dotaciju

Problem je nastao kada je država, koja u većoj mjeri sufinancira JPVP Osijek, odlučila za 800.000 kuna smanjiti svoju dotaciju. U Gradu nisu htjeli, odnosno kako su tada tvrdili, nisu mogli nadoknaditi tu razliku, pa su odlučili smanjiti plaće vatrogascima, inače istinskim herojima Osijeka, koji su se nebrojeno puta dokazali u svojim akcijama. Čak su ih i prozivali da žele srušiti gradsku vlast, iako su oni samo tražili ono što im pripada.

- Za tu je godinu trebalo osigurati samo 350.000 kuna, no oni nisu htjeli ni čuti. I drugim gradovima je država smanjila dotaciju, ali oni su sami nadoknadili minus i plaće se našim kolegama nisu dirale. Primjerice, u Rijeci država daje 15 milijuna kuna, a Grad 13. U Osijeku nas država financira sa 13, a Grad sa 1,5 milijuna - dodaje Pranjić.

Plaće su im u prosincu 2013., s dolaskom nove gradske vlasti, vraćene na staro, no ni oni nisu htjeli s vatrogascima sklopiti nagodbu za prijašnji dug i sve su prepustili sudu.

Pristali na 17 rata

Nakon prvostupanjske presude, vatrogasci su predlagali da im se dug plati u 17 rata i bez kamata, no ni to nije prihvaćeno. Nakon pravomoćne presude po kolektivnoj tužbi opet su nudili isplatu na rate, ali s kamatama, a iz Grada su se i na to oglušili, pa je dodatni trošak učinjen sudskim troškovima za 85 privatnih parnica.

Kada su prve privatne tužbe usvojene, većina vatrogasaca pristala je da im se dug plati na 17 rata, no njih 12 tražilo je jednokratnu isplatu. Zbog toga je prošloga tjedna žiroračun postrojbe bio na jedan dan u blokadi. No, u konačnici, na teret poreznih obveznika palo je više od pola milijuna kuna nepotrebnog troška.

Uprava: htjeli smo sklopiti nagodbu

Mi smo htjeli sklopiti nagodbu i nakon prve i nakon druge presude, ali nismo to mogli učiniti dok sve ne pregledaju stručne službe. U međuvremenu su se promijenili i neki članci predloženog sporazuma, a u konačnici se dio zaposlenika odlučio na tužbe i slažem se da su to bili nepotrebni troškovi. Nas je to dočekalo kao križ, ali uspjet ćemo sve riješiti jer je većina zaposlenika pristala na obročnu isplatu, rekao je Ivica Glavaš, član Upravnog vijeća JPVP-a Osijek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:29