MAŠTOVITI PROSVJED

Oko 1500 ljudi gradilo kod Marine Matulović-Dropulić. U ponedjeljak idu kod Bandića.

 Ranko Šuvar/Cropix

Oko 18.40 sati počelo je okupljanje prosvjednika na raskrižju Masarykove i Gundulićeve. Bit će to još jedan težak dan za policiju, zbog čega su morali zatražiti pomoć kolega iz drugih mjesta. Zanimljiva je procjena policije o sigurnosnim rizicima - njih oko 200 osigurava Varšavsku, a čak četiri puta više ih je u Maksimiru, gdje se nadmeću Dinamo i Hajduk.

Subotnje prosvjede u centru Zagrebu za početak je obilježila izvjesna žena koja se predstavila kao Ivana i koja je okupljenima dijelila letke u kojima se žestoko kritiziraju aktivisti i njihova borba za očuvanjem Varšavske. Oko 500 prosvjednici bubnjalo je, zviždalo i lupalo kuhačama po loncima oko pola sata. Pridružili su im se i neki Bad Blue Boysi, zbog čijeg se ponašanja Teodor Celakoski iz Prava na grad ispričao.

Nakon što su shvatili da ni večeras neće blizu Varšavske (Celakoski: Zar je ova država privatna prćija Karamarka, Bandića i Horvatinčića?'), prosvjednici su odlučili krenuti prema Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, koje vodi njhova 'stara prijateljica' Marina Matulović-Dropulić. Ideju su dobili od Karla Šoštarića (66), stanara Ilice 11, koji tvrdi da su mu strojevi HOTO Grupe zazidali balkon.

"Pobuna je nužna, ovo je poruka naciji da se probudi", objasnio je Šoštarić novinarima. Stoga je kolona krenula prema ulici Republike Austrije (nogostupom, nisu blokirali promet), gdje imaju namjeru 'zazidati' tamošnje Ministarstvo. Nešto poslije 20 sati, praćeni policijom, stigli su na odredište. Promet ulicom za to je vrijeme bio blokiran.

Tamo se broj prosvjednika povećao na blizu dvije tisuće. Sa ciglama od siporexa zidaju Ministarstvo. Policija sve mirno promatra. Javio se još jedan ogorčeni stanar iz Ilice 11: 'Kaže Horvatinčić da se poziva na lokacijsku dozovlu. E pa onda se i ja pozivam na tu lokacijsku dozvolu. Tamo piše da zid mora biti barem tri metra udaljen od mojeg balkona, a oni su mi digli zid ispred nosa. Pa kada već Marini Matulović ne smeta zid u Ilici, onda joj neće smetati niti oko njezina Ministarstva...'

Građani su oko Ministarstva podigli zid visok oko dva metra. Dok su gradili, pozvali su policajce: 'Osigurajte radove', što je izazvalo prave salve smijeha među čuvarima reda i mira. Nakon toga dogovoren je novi skup za ponedjeljak u 19 sati. Lokacija stara - križanje Gundulićeve i Masarykove, otkud se kreće pred ured gradonačelnika Milana Bandića, gdje će aktivisti zatražiti njegovu ostavku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 15:57