POGLEDAJTE VIDEO

Izvrijeđali Milanovića, prozvali Kosor, blokirali 'zeleni val'. Danas u 19 sati novi napad na kamione.

Zagreb, 160710.Trg Drage Iblera, Zelena akcija i Pravo na grad organizirali su mirni prosvjed ispred sredisnjice SDP-a.Na slici: Zoran Milanovic s novinarima.Foto: Damir Krajac / CROPIX
 Damir Krajac / CROPIX

Prosvjedi protiv gradnje ulazne rampe u Varšavskoj ulici, koji su započeli oko 18 sati na Iblerovom trgu, ispred sjedišta SDP-a, a nastavili se ispred sjedišta HDZ-a te blokadom 'zelenog vala', završili su nešto prije 22 sata kada su se prosvjednici na prijedlog Teodora Celakoskog iz Prava na grad počeli razilaziti.

Nakon što su obišli SDP-ovo i HDZ-ovo sjedište, prosvjednici su se smjestili na križanju Gundulićeve i Hebrangove, te Gundulićeve i Žerjavićeve ulice. Isprva su hodali u krug po zebri, a onda su sjeli. Vozači koji nisu mogli proći trubljenjem su izrazili podršku prosvjednicima, a neki su izašli iz svojih automobila i pljeskali.

Policija je u jednom trenutku okružila prosvjednike, no nije bilo nikakvih intervencija. Nakon izglasavanja, prosvjednici su se oko pola deset uputili prema Varšavskoj. Okupili su se ispred ulice i iznova sjeli.

U jednom trenutku nekolicina njih primila se za ogradu i počela je drmati, no prestali su na zahtjev policije. Nepoznati prosvjednik bacio je plastičnu bocu među policajce, no nije bilo incidenata.

Na prijedlog Teodora Celakoskog dogovoreno je da se sutra u 19h ponovno okupljaju na 'zelenom valu' gdje će pokušati blokirati kamione koji rade na gradilištu u Varšavskoj.

- Lažove, lažove, hoćemo ostavku! - vikalo je danas uvečer par stotina ljudi na Iblerovom trgu, ispred sjedišta SDP-a, Zoranu Milanoviću.

Građani su prozvali Milanovića da je on direktno odgovoran za gradnju u Varšavskoj ulici jer je on "na čelu grada".

- Nećete više na našoj grbači sakupljati političke bodove - poručili su mu građani.

Milanović im je odgovorio da SDP nije kriv za stanje u Zagrebu, te da su nekoliko puta pozivali udruge na razgovore, no da su iste odbile.

- Ako nam nešto zamjerate, zamjerate nam s pravom. Želim vam svu sreću - poručio je Milanović.

Okupljenim građanima prvo se obratila glumica Urša Raukar koja je ponovno istaknula da su HDZ i SDP odgovorni za "svinjariju u gradu Zagrebu".

SPECIJAL: SVE O BORBI ZA VARŠAVSKU

Njezin su govor građani popratili glasnim odobravanje i izvikivanjem "ostavka" SDP-ovcima, među kojima je bio i Davor Bernardić, na što ih je Raukar zatražila da "sačuvaju nešto i za HDZ", kamo su se prosvjednici uputili oko 19 sati.

Raukar je ustvrdila kako će građani uspjeti i spasiti Varšavsku ulicu.

- Najodgovorniji je Milan Bandić. Toliko smo puta tražili ostavku i nije nas poslušao. Danas on za nas više ne postoji - rekao je Tomislav Tomašević iz Zelene Akcije.

Prosvjednici traže dvije stvari: obustavu radova sve dok ih obavlja ZG Holding, referirajući se na rušenje stabala koje su obavili radnici Zrinjevca te hitnu sjednicu gradskih vlasti.

Svi jučer uhićeni prosvjednici danas su nosili crvene trake oko ruku.

Sa sobom su ponijeli dvije ograde, jednu su ostavili ispred SDP-ovog sjedišta, a drugu su donijeli ispred HDZ-ovog sjedišta.

Tamo se okupilo najmanje dvije tisuće ljudi. Glumica Raukar iznova se obratila okupljenima prozivajući ministricu graditeljstva i zaštite okoliša Marinu Matulović Dropulić, ministra kulture Božu Biškupića koji je "više od tri godine šutio i dozvolio rušenje kulturnog dobra" te premijerku Jadranku Kosor koja je "očigledno povezana s Hoto grupom jer šuti apsolutno o svemu što se događa".

- Hvala premijerki što mi je poklonila ovu crvenu vrpcu. Hvala joj što sam postao građanin drugog reda, što se ne mogu normalno kretati svojim gradom - rekao je Tomašević te dodao kako ih zovu iz brojnih zemalja svijeta i pitaju kako je moguće da se događa nešto takvo.

Tomašević je komentirao odluku Upravnog suda koji je danas popodne potvrdio pravomoćnost lokacijske dozvole za gradnju u Varšavskoj te odbio žalbu stanara te ulice.

- Ministrica Dropulić je, paradoksalno, ministrica graditeljstva i zaštite okoliša, a zapravo je ministrica zaštite graditeljstva - zaključio je.

Prosvjednici su pred HDZ-ovo sjedište došli s tri zahtjeva: Ostavka Marine Matulović Dropulić, smjena ministra Tomislava Karamarka koji je poslao specijalce na prosvjednike te prekid HDZ-ovog pomaganja Tomislavu Horvatinčiću i Hoto grupi.

Prosvjednicima je sugerirano da prestanu plaćati račune ZG Holdingu, sve dok ista tvrtka pomaže Horvatinčiću u izgradnji.

Okupljenima se obratila i Sanja Sarnavka iz udruge B.A.B.E. zaključkom kako se neke žrtve godinama "vuku po sudovima", a danas je Upravni sud u rekordnom roku donio odluku, odnosno rješenje na žalbe stanara Varšavske ulice.

Zorislav Antun Petrović iz Amnesty Internacionala poručio je kako očekuje da će dobiti objašnjenje od policije za njihovo jučerašnje postupanje.

- Vlada i Sabor ne rade svoj posao pa je dobro da barem policija nešto radi - rekao je Petrović.

Zadnji se okupljenima obratio Teodor Celakoski iz Prava na grad koji je rekao kako će u sljedećih šest mjeseci krenuti s velikim akcijama za "spas" i drugih lokacija diljem Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:11