REFORMA

Od danas 44 općinska suda manje

Smanjuje se i broj općinskih državnih odvjetništava sa 33 na 22, dok se broj prekršajnih sudova reže za 39
 Nikša Stipaničev/CROPIX

Od srijede, 1. travnja, otpočinje provedba projekta racionalizacije mreže sudova koji aktualni ministar pravosuđa Orsat Miljenić smatra najvećim reformskim potezom svog mandata. Već sutra, u Hrvatskoj će umjesto 67 sadašnjih postojati 24 općinska suda, što znači da će 44 suda diljem Hrvaske prestati postojati kao samostalni sudovi. Njihovo ukidanje je, međutim, zasad tek administrativne, a ne stvarne naravi jer će i nakon 1. travnja ukinuti sudovi nastaviti s radom tamo gdje su i dosad bili, no ne više kao samostalni sudovi već kao stalne službe većih općinskih sudova.

Sudovi postaju službe

Tako će, primjerice, Općinski sud u Bujama od srijede raditi kao stalna služba Općinskog suda u Puli, ili Općinski sud u Sinju kao stalna služba Općinskog suda u Splitu. Shodno smanjenju broja sudova, smanjit će se i broj predsjednika općinskih sudova s dosadašnjih 67 na 24. Smanjuje se i broj općinskih državnih odvjetništava sa sadašnjih 33 na 22, a od 1. srpnja smanjit će se i broj prekršajnih sudova sa sadašnjih 61 na 22.

Naime, 1. travnja stupa na snagu novi Zakon o područjima i sjedištima sudova. Ministar Miljenić je tijekom 2014. “prokrstario” cijelu Hrvatsku nastojeći sucima iz prve ruke objasniti svrhu racionalizacije mreže sudova. Ona će, uvjeravao ih je, proizvesti niz pozitivnih učinaka: ravnomjerniju radnu opterećenost sudova jer su sad neki sudovi pretrpani predmetima dok drugi imaju “praznog hoda”, bolju pokretljivost sudaca, jer će suci s manje opterećenih sudova biti premještani na rad u preopterećene, ujednačavanje sudske prakse i bolju specijalizaciju sudaca, smanjenje troškova delegacije predmeta, a sve bi to, tvrdi ministar, u konačnici trebalo dovesti do kraćeg trajanja sudskih postupaka, učinkovitijeg i kvalitetnijeg rada sudova. Uz to, od 1. travnja svi županijski sudovi u državi (ima ih 15) u drugom stupnju postaju nadležni za sve predmete bez obzira s kojeg općinskog suda dolaze.

Novi sud

I dok u ostalim područjima Hrvatske općinski sudovi okrupnjavaju, u Zagrebu reforma sudske mreže ide u obrnutom smijeru: umjesto jednog općinskog kaznenog i građanskog suda, Zagreb će od 1. travnja dobiti još jedan novi sud - Općinski sud Novi Zagreb. Dva dana prije početka rada novog suda, na zgradi u Turininoj 3 u novozagrebačkom naselju Sopot još nije bilo table koja bi upućivala da će već u srijedu na toj adresi početi s radom Općinski sud Novi Zagreb. On bi prema zamisli Ministarstva trebao rasteretiti predmetima pretrpane Općinski građanski i Općinski kazneni sud u Zagrebu. Novoosnovani će sud imati kaznenu, građansku i prekršajnu granu sudovanja, u zgradi u Turinininoj bit će smješteno i novoosnovano Općinsko državno odvjetništvo Novi Zagreb. Na tom sudu će, prema podacima Ministarstva pravosuđa, raditi 62 suca i državna odvjetnika i 221 sudski službenik i namještenik. Oni su premješteni s postojećeg Općinskog kaznenog i građanskog suda u Zagreb i zagrebačke okolice. Općinski sud Novi Zagreb osim novozagrebačkih naselja pokrivat će i Jastrebarsko, Samobor, Svetu Nedjelju, Zaprešić, Bistru, Brdovec, Jakovlje, Klinča Sela, Krašić, Mariju Goricu, Pisarovinu, Stupnik i Žumberak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:23