NA POMOLU NOVI SUKOB

Udruga sudaca ne želi da novi suci prolaze provjeru tajne službe

Zagreb, 091014. Markov trg.Banski dvori.Redovita sjednica Vlade.Na fotografiji: Orsat Miljenic i Gordan Maras.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Na pomolu je novi sukob ministra pravosuđa Orsata Miljenića sa sucima. On će uskoro Vladi predložiti izmjene Zakona o Državnom sudbenom vijeću, prema kojima će na sudačku dužnost moći biti imenovani samo oni kandidati koji prođu sigurnosnu provjeru. Istu provjeru SOA-e morat će proći i kandidati za državne odvjetnike.

Društvene veze

Kandidat koji se javi na natječaj za suca morat će uz životopis i drugu dokumentaciju priložiti i pisanu izjavu kojom pristaje na sigurnosnu provjeru. Time daje suglasnost da agenti SOA-e istražuju njegovu prošlost, razgovaraju s njegovim bivšim poslodavcima, susjedima, poznanicima, istražuju njegove društvene veze, navike i sklonosti. Prema predloženim izmjenama, rezultate sigurnosne provjere SOA će dostaviti DSV-u, a kandidat ima pravo doznati rezultat sigurnosne provjere, ma kakav on bio. DSV će na intervju, završnu fazu postupka izbora za suce, pozvati samo one kandidate koji su prošli sigurnosnu provjeru.

Od približno 1900 sudaca koliko ih u Hrvatskoj trenutačno ima, njih trideset do četrdeset već je tijekom 2008. prošlo provjeru SOA-e. Riječ je o uskočkim sucima koji sude u predmetima organiziranog kriminala i korupcije. Što je razlog uvođenja zakonske odredbe prema kojoj će svi koji ulaze u sudačku (i državnoodvjetničku) profesiju morati proći sigurnosnu provjeru, pitali smo ministra pravosuđa Orsata Miljenića. - Zar nije logično da netko tko ulazi trajno u sudačku profesiju i kome Ustav jamči da nakon imenovanja taj posao može obavljati do sedamdesete godine života, prođe sigurnosnu provjeru? Zar bi bilo tko želio da mu sudi sudac koji ima kockarske dugove ili održava veze s mafijom čijim pripadnicima će sutra morati suditi? Riječ je o mjeri koja će podići razinu kvalitete pravosuđa - tvrdi Miljenić.

Uvođenje provjere

Međutim, Udruga hrvatskih sudaca, s Đurom Sessom na čelu, protivi se najavljenoj zakonskoj izmjeni. Zamjenik predsjednika te udruge, sudac Vrhovnog suda Marin Mrčela, rekao nam je kako je Upravni odbor Udruge izglasao zaključke u kojima se protivi uvođenju provjere.

- Tu je prije svega mogućnost zloupotrebe sigurnosne provjere. Zakon ne propisuje tko nadzire one koji će nad kandidatima provoditi sigurnosnu provjeru - tvrdi sudac Mrčela. Za razliku od ministra, on smatra da postojeća zakonska rješenja nude učinkovite mehanizme zaštite od “švercanja” u sudačku profesiju kandidata upitne neovisnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 01:42