AFERA PLANINSKA

Nova optužnica protiv vrha HDZ-a i bivšeg premijera: Fioliću pritvor da se ne sastaje sa Sanaderom i Čobankovićem

Fiolićev odvjetnik najavio da će obranu iznijeti nakon što izvrši uvid u spis
 Goran Mehkek / CROPIX

Afera Planinska odvela je Stjepana Fiolića, bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a i vlasnika mesne industrije u Hrašću, u istražni zatvor. Zbog optužbe za štetu državnom proračunu od 26,4 milijuna kuna, nastaloj pri prodaji zgrade u Planinskoj ulici Ministarstvu regionalnog razvoja po uvećanoj cijeni, sutkinja istrage zagrebačkog Županijskog suda Jadranka Mandušić danas je Fioliću odredila jednomjesečni istražni zatvor da ne bi utjecao na svjedoke i suokrivljenike. A suokrivljenici su bivši premijer Ivo Sanader , bivši ministar Petar Čobanković i sudski vještak iz Inženjer biroa koji je izradio lažnu procjenu vrijednosti zgrade.

Iz Istre kući pa u pritvor

Fiolić je uhićen u petak poslijepodne kada se vratio iz Istre. Policija je pretresla njegovu kuću u Velikoj Mlaki te ga privela na obradu. Noć je proveo u policijskom pritvoru na Senjaku odakle je danas ujutro doveden na ispitivanje u prostorije USKOK-a u Gajevu ulicu. Sve je trajalo vrlo kratko. Fiolić se branio šutnjom, tako da je već oko podneva na sudu održano ročište na kojem je sutkinja istrage prihvatila prijedlog USKOK-a o njegovu slanju iza rešetaka.

- Ne znam hoćemo li se žaliti na tu odluku. Pitanje moguće jamčevine još razmatramo - izjavio je nakon izlaska sa suda Fiolićev branitelj, odvjetnik Ante Madunić.

Madunić je, međutim, najavio da će Fiolić vrlo brzo iznijeti “aktivnu obranu”.

- Početkom sljedećega tjedna izvršit ćemo uvid u USKOK-ov spis i onda ćemo iznijeti obranu - rekao je Madunić. Druge detalje, način na koji će se braniti njegov klijent, priznanjem ili negiranjem optužbi, nije iznosio.

USKOK je danas objavio priopćenje u kojem, ne spominjući identitet osumnjičenika, navodi da postoji osnovana sumnja da su Sanader i Fiolić dogovorili da će Vlada odobriti kupnju spomenute nekretnine u vlasništvu Fiolićeve tvrtke koja se kao pravna osoba također našla na popisu osumnjičenih, i to po cijeni znatno većoj od tržišne.

Bitno uvećana cijena

Potom su od ministra Čobankovića zatražili da njegovo Ministarstvo regionalnog razvoja obavi sve potrebne pripreme i radnje na temelju kojih bi Vlada za potrebe Ministarstva kupila tu nekretninu. Fiolić je pritom angažirao suosumnjičenog sudskog vještaka za graditeljstvo da u elaboratu o procjeni navede znatno veću vrijednost nekretnine. Čobanković je na temelju pripremljene dokumentacije, prema Sanaderovim uputama, pripremio prijedlog za donošenje odluke Vlade o kupnji zgrade u Planinskoj ulici financijskim leasingom, pri čemu je istaknuta cijena od osam milijuna eura plus PDV. I Čobanković i Sanader, tvrdi tužiteljstvo, znali su da se radi o bitno uvećanoj cijeni. Unatoč tome, Sanader je na užem kabinetu Vlade pogurao sklapanje tog posla, obrazlažući zašto je to korisno za Ministarstvo regionalnog razvoja.

Ne zna gdje je novac

Vlada je tako na zatvorenom dijelu sjednice 2. travnja 2009. odobrila sklapanje ugovora, koji je zaključen već sljedećega dana. Zbog plaćanja uvećane cijene zgrade državni proračun je oštećen za najmanje 26,370.300 kuna, kolika je ujedno, prema optužbi, i nepripadna imovinska korist Fiolićeve tvrtke. Prema neslužbenim informacijama, Petar Čobanković USKOK-u je već dao detaljnu obranu. Čobanković je priznao svoju ulogu u tom poslu, navodeći precizno što je radio, po čijem nalogu te koga je obavještavao o poduzetim radnjama. Pritom je izravno rekao da je i bivši premijer bio upoznat s time da je napravljena procjena bila znatno uvećana. No, Čobanković navodno nije znao reći gdje je završio novac izvučen iz državnog proračuna.

O tome bi vjerojatno puno više mogao reći uhićeni Stjepan Fiolić. Osobe iz HDZ-a Fiolića opisuju kao fer i korektog čovjeka koji je često i financijski pomagao i stranci i pojedincima. Sada se postavlja pitanje je li izvor tih financijskih “injekcija”, barem djelomično, bio i od prodaje zgrade u Planinskoj. Već se počelo spekulirati kako bi krug ljudi koji su imali koristi od ovog “posla” mogao biti dosta širok, počevši od bivšeg premijera Sanadera naniže.

Fiolić stjeran u kut

Čobanković je priznao, vjerojatno i suosumnjičeni vještak. Sanader tek treba biti ispitan, ali su istražitelji prikupili opsežnu dokumentaciju te su Fiolića stjerali u kut. Jedini je završio u Remetincu, a i USKOK je ishodio blokadu dijela njegove imovine. Sve govori u prilog tome da Fiolić neće samo odsjediti u pritvoru, već da će pokušati za sebe osigurati povoljniju poziciju, ako bude mogao reći kamo je izvučeni novac otišao.

Sanader zbog Fiolića zloupotrijebio položaj

Još jedna istraga protiv Ive Sanadera. USKOK ga tereti da je kao premijer zloupotrijebio položaj i ovlasti na poticaj Stjepana Fiolića. Do sada je USKOK Sanadera optužio u tri predmeta, od kojih su se dva spojila u jedan. To su afera Fimi-Media te postupak za uzimanje provizije od Hypo banke spojen s predmetom primanja mita u slučaju Ina MOL. Protiv Sanadera se vodi i istraga vezana uz pogodovanja Diokiju Roberta Ježića na štetu javnih poduzeća, HEP-a i Janafa. Tu je i istraga u slučaju HEP-ovih isporuka jeftine struje TLM-u, odnosno Aluminiju Mostar, sa štetom od 650 milijuna kuna. Slučaj Planinska nova je formalna istraga protiv bivšeg premijera. No, prema neslužbenim informacijama, istražitelji rade na još nekim aferama u kojima ime Ive Sanadera ponovno izbija u prvi plan. Hoće li uslijediti nove istrage ili će se pokazati da Sanader s tim slučajevima nema veze, tek će se vidjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:04