EKSKLUZIVNO>>OSUMNJIČEN I U SLUČAJU PLANINSKA

Sanader opet ide u ZATVOR? Tri iskaza kojima Bajić vraća bivšeg premijera u Remetinec

Ako Fiolić implicira Sanadera, Bajić neće propustiti priliku da bivšeg premijera vrati u Remetinec

Bivši premijer Ivo Sanader osumnjičen je u slučaju Planinska da je na poticaj prijatelja, bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a Stjepana Fiolića, zloupotrijebio položaj ishodivši odluku Vlade RH na temelju koje je Fiolić izvukao 26,4 milijuna kuna iz državnog proračuna.

Fiolić, kojemu su isplaćena sredstva od prodaje zgrade u Planinskoj ulici po znatno uvećanoj cijeni, uhićen je i pritvoren, dok USKOK u ovoj novoj istrazi nije ni tražio određivanje istražnog zatvora za Sanadera.

Međutim, što će se dogoditi ako Fiolić u obrani kaže da je dio tih sredstava dao Sanaderu? Prema svemu sudeći, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić neće propustiti priliku da bivšeg premijera vrati u Remetinec.

Ivo Sanader je u aferi Fimi-Media pušten da se brani sa slobode uz jamčevinu od 12,4 milijuna kuna. Zasad ga se u aferi Planinska ne tereti da je osobno profitirao, pa je tužiteljstvo procijenilo da nema mjesta za traženje ponovnog pritvaranja. No, eventualno proširenje optužbe da je dio novca poreznih obveznika završio u njegovim rukama, vjerojatno bi promijenio stav tužiteljstva.

Stjepan Fiolić slovio je kao čovjek koji je financijski rado pomagao i stranci i stranačkim kolegama. U svojoj obrani očito će imati puno toga za reći. Ako bude želio. Posebno o svojim odnosima sa Sanaderom uz kojega je politički, a ujedno i poslovno narastao od kada je stao na njegovu stranu u sukobu s Ivićem Pašalićem.

Zanimljivo je da je Fiolić u ranijoj fazi (pred)istrage slučaja Planinska bio dosta arogantan i nije pokazivao veći interes za suradnju s istražiteljima. Govorio je da on ionako nije potpisao sporni kupoprodajni ugovor nego njegova supruga.

Ili, da je 15 milijuna kuna, koje je podigao samo dva dana nakon što su mu isplaćena sredstva sjela na račun, utrošio za radove na svojoj i sinovoj kući. Međutim, nakon što je shvatio da zbog takvog stava ne samo njemu već i njegovoj supruzi i sinu prijeti Remetinec, prestao se “bahatiti”.

Policija je u pretresu njegove kuće pronašla elaborate o procjenama zgrade u Planinskoj. Jedna procjena Fioliću je bila potreba za ishođenje bankovnog kredita prilikom kupnje, dok je druga, višestruko veća, napravljena prilikom prodaje državi. Upravo zbog sumnje da je lažirao drugu procjenu, istragom je obuhvaćen i sudski vještak Mate Bitanga.

Suosumnjičeni bivši ministar regionalnog razvoja Petar Čobanković svoju je istinu već iznio istražiteljima. Čobanković je početkom prošloga tjedna u prostorijama USKOK-a dao iscrpan iskaz kojim je izravno teretio Sanadera, a pritom je neizravno uklonio sumnje u moguću kaznenu odgovornost bivše premijerke Jadranke Kosor koja je vodila sjednicu Vlade na kojoj je donesena sporna odluka o kupnji Fiolićeve zgrade.

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 15:04