ODMOR ZA PREMIJERA

NOVA LJETNA VILA ZORANA MILANOVIĆA Bivšu rezidenciju šefa Udbe volio i Franjo Tuđman, a kruži legenda da je u njoj bio i Al Capone

U vili su se voljeli odmarati Ranković i Tuđmanovi, a urbana legenda kaže da je tu ljetovao i Al Capone

Premijer Zoran Milanović svoj će godišnji odmor ovog ljeta, najvjerojatnije, provesti na dvije lokacije - u vili Kovač na Hvaru i u vili Capone na Biviju kod Rijeke, doznaje Jutarnji list. I dok se o Bakarićevoj vili na Hvaru manje više sve zna, vila na Biviju malo je poznata hrvatskog javnosti. Riječ je o objektu kojim raspolaže MUP i nalazi se odmah do rezidencijalnog riječkog kvarta Kostabela na putu od Rijeke prema Voloskom.

Zabranjena zona

Vila na Biviju, elitnom zapadnom riječkom kvartu uz more, koja je u vlasništvu MUP-a, u bivšoj Jugoslaviji bila je poznata kao Rankovićeva vila. I prije 90-ih godina bila je u rukama policije, odnosno tadašnjeg Sekretarijata unutrašnjih poslova. Naime, nakon Drugog svjetskog rata bila je ljetna rezidencija Aleksandra Rankovića, čelnog čovjeka jugoslavenske obavještajne zajednice, odnosno Udbe i Ozne, koji je 1966. smijenjen s mjesta potpredsjednika Jugoslavije i isključen iz Partije jer je pao u nemilost Josipa Broza.

Nakon Rankovića, vilom su se služili visoki dužnosti Udbe i Ozne i za širu javnost radilo se o zabranjenoj zoni, što je slučaj i danas. Nakon 1990. objekt je došao pod upravu hrvatske obavještajne zajednice, a iako o tome nema pouzdanih dokaza, pričalo se da su tu dolazili ljetovati čelni ljudi MUP-a i SOA-e, čak i pripadnici Tuđmanove obitelji. Prošle godine preuzeo ju je MUP i radi se o štićenom objektu koji čuva policija.

Visoka ograda

Kuća se nalazi u blizini ceste i nije smještena prvi red do mora. Upućeni kažu da sadrži pet soba i veliku konferencijsku dvoranu, a do mora vodi podzemni tunel. Vila je okružena velikim parkom, a prolaznici u njega ne mogu ući zbog ograde. Kroz cijelo ovo vrijeme vila je održavana i uređivana i potpuno je pogodna za ljetni boravak.

Za ovu je vilu vezana jedna riječka urbana legenda koja, doduše, nema uporište u povijesnim dokazima. Tu je, navodno, znao ljetovati čikaški mafijaš Al Capone, po kojem je poslije dobila i ime, no o njegovu boravku u Rijeci ne postoje nikakvi dokumenti niti svjedočanstva. Navodna veza Ala Caponea i Rijeke potječe od činjenice da je Caponeov računovođa Marco Arbori bio investitor gradnje Riječkog nebodera 30-ih godina 20. stoljeća, rađenog po projektima nebodera iz Chicaga. Bilo je to u vrijeme kada je Rijeka kao slobodna trgovačka zona pod upravom Italije bila slobodna trgovačka zona, svojevremena porezna oaza, idealna za pranje novca.

Vila je okružena šumom i opasana visokom ogradom. Vrata na ulazu u posjed ne odaju sliku prevelikog održavanja. Pomalo ih nagriza hrđa. Odmah kraj ulaza, s unutarnje strane, nalazi se manja kućica koja bi trebala biti namijenjenja za čuvara. Put koji vodi prema vili je održavan i nije dopušteno da zaraste u korov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:31