IZBJEGNUTA TRAGEDIJA

Nečuveno nasilje u Osijeku: Učenicu (15) pogodila motka dok je stajala u razredu!

OSIJEK - Učenici i zgrada III. Gimnazije u Osijeku ponovno su bili meta vandalskog napada svojih vršnjaka iz susjednih srednjih škola, pri čemu je 15-godišnja učenica 1. razreda Gimnazije pogođena drvenom motkom u glavu dok je stajala u učionici. Motka dužine od 1,5 metra pogodila ju je u zatiljak od čega je zadobila lakše tjelesne ozljede, no u III. Gimnaziji svi se pitaju što je sljedeće. Ova je škola naime u ožujku ove godine također napadnuta, tada kamenjem i grudama, pri čemu je porazbijano nekoliko prozora i oštećeno pročelje zgrade, a samo pukom srećom izbjegnuta je tragedija.

- Tada je nanesena samo materijalna šteta, ovaj put naša je učenica pogođena u glavu i ne smijem ni zamisliti što se sljedeće može dogoditi. Ili, što da se sada dogodila neka teža ozljeda ili tragedija - kaže ravnateljica III. Gimnazije Snježana Barabaš Seršić, dodavši da je napad u kojem je njihova učenica nastradala bio najavljen putem Facebooka te da je ona u suradnji s ravnateljima susjednih škola - Elektrotehničke i Prometne te Strojarsko-tehničke škole izvijestila policiju o tome da se napad priprema.

Štoviše, ravnatelji ovih škola, poučeni prijašnjim iskustvima, već pri najavi da će padati snijeg šalju knjigu obavijesti po svim razredima upozoravajući učenike da se suzdrže od vandalskih ispada i napada na Gimnaziju. A u utorak su prijepodne i profesori Elektrotehničke škole pod odmorom dežurali ispred škole, kako bi spriječili napad. Po dojavi s Facebooka o svemu je obaviještena i policija, no napad se ipak dogodio u poslijepodnevnoj smjeni u kojoj su bili učenici Strojarske škole, nakon čega je i policija prozvana da nije učinila sve što je trebala kako bi se napad spriječio.

- Policija je u utorak pojačano nadzirala školu, pa su naši službenici i u vremenu kada se napad dogodio bili u blizini škole. Morate imati u vidu da je zgrada velika i da joj se može prići s više strana, pa je to teško kontrolirati u svakoj sekundi. Tako je bilo i u ovom slučaju, kada su napadači uspjeli u svom naumu, no mi ćemo sada još pojačati nadzor - rekao je glasnogovornik PU Osječko-baranjske Marko Ćaleta .

U četvrtak je održan i sastanak ravnatelja s predstavnicima osječke policije. Dogovoreno je da će se organizirati sastanak školskih Roditeljskih vijeća na kojem će se probati potaknuti roditelja na razmišljanje o posljedicama koje mogu izazvati postupci njihove djece.

- Što ako netko ostane bez oka? To su ozbiljni problemi, a mislim i da roditelji trebaju djeci objasniti da im ne treba etiketa i policijski dosje. Danas-sutra će nekome od te djece zbog takvog ispada možda biti uskraćena viza za SAD. Moramo svi učiniti sve da ta djeca shvate da je to što rade opasno i destruktivno - poručila je ravnateljica Barabaš-Seršić, koja je snimke s nadzornih kamera poslala i školama iz kojih vjerojatno dolaze napadači, ali i policiji.

Napadi se najčešće događaju u vrijeme velikog odmora, kada učenici dviju tehničkih škola dolaze na popularno srednjoškolsko okupljalište kod Rondela velikana, koji se nalazi u neposrednoj blizini Gimnazije. Donedavno su kroz glavna vrata škole ubacivali petarde u hol, no ravnateljica je zbog toga ta vrata zaključala, pa djeca u školu ulaze kroz dvorišni ulaz. Napadače je pak teško identificirati, jer na glavama imaju kape, a preko lica šalove. Ipak napad iz ožujka je procesuiran, a napadači su bili dvojica Osječana u dobi od 15 i 17 godina te učenik iz Slatine u dobi od 16 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 06:55