OBOŽAVANA NEKRETNINA

NE PITA SE ZA CIJENU Vjenčanja u Titovoj vili su apsolutni hit, rezervira se i po dvije godine unaprijed

Split, 221109.Kompleks vila poznatih pod zajednickim nazivom Vila Dalmacija od nedavno je uknjizen kao gradsko vlasnistvo. Jos nije poznato sto grad misli sa ovim jedinstvenim kompleksom u kojemu je nekada odmarao josip Broz Tito a poznata je i po tome sto su u njoj sporazum potpisali Franjo Tudjman, Alija Izetbegovic i Slobodan Milosevic. Zgrade ovog kompleksa su u poprilicno derutnom stanju.Na fotografiji glavna zgrada kompleksa Vila Dalmacija.Foto: Mario Todoric / CROPIX
 Mario Todoric / CROPIX

U prošloj godini u proračun Grada Splita direktno je od komercijalnog korištenja Vile Dalmacije uplaćeno 675.625,00 kuna, što je povećanje od gotovo 100 tisuća kuna u odnosu na 2014. godinu.

Popunjenost se već sada rasteže od ranog proljeća do kasne jeseni, a razlog ove sezonalnosti tek su kiša i hladnoća koje ograničavaju korištenje prekrasne vanjske terase okružene kolonadama.

- Svi vikend termini od svibnja do kraja rujna su nam već gotovo rezervirani, a bilo je slučajeva da se pojedine subote rezerviraju i po dvije godine unaprijed. Već godinama bilježimo rast interesa i da imamo i dvostruko ljetnih termina svi bi bili zakupljeni - otkriva Slobodnoj Dalmaciji Marin Urlić, voditelj ovog rezidencijalnog objekta na južnim padinama Marjana, iz čega je jasno da i građani baš poput nekada Josipa Broza Tita obožavaju ovu vrijednu gradsku nekretninu.

Najveći interes vlada za najam povodom organizacije svečanih večera nakon vjenčanja, a zainteresiranih je usprkos cijeni najma jako puno, jer nema puno takvih reprezentativnih, a ujedno i intimnih nekretnina koje se mogu unajmiti na kraći period. Pritom su bonusi koje nudi Vila Dalmacija uz terasu s pogledom na more i perivoj, veliki ograđeni parking, opremljena kuhinja, ali i unutarnje prostorije koje mogu poslužiti kao opcija 'B' u slučaju nevremena.

- Vjenčanja zahtjevaju kompleksnu organizaciju, pa iako ugovor o zakupu traje 24 sata, teško je raditi vjenčanja dan za danom, to nas na neki način ograničava - kazuje Urlić, koji nas upućuje na aktualni Pravilnik o davanju na korištenje dijela prostora kompleksa „Vila Dalmacija“ i visini naknade za korištenje istog koji je na snazi od svibnja 2015. godine, a kojim se propisuju pravila i cijene najma.

Četiri zaposlena

Iz njega proizlazi kako se prostorije Vile bez naknade mogu koristiti tek u protokolarne svrhe Predsjednika Republike, Sabora, Vlade, te što je i najčešće potrebe Grada Splita i Ureda gradonačelnika za razne proslave, službene prijeme, svečane sjednice i obljetnice. Za komercijalno korištenje prizemlja Vile (glavna sala, terasa u prizemlju, vrt, kuhinja i pomoćni prostori) utvrđena je fiksna novčana naknada u iznosu od 20.000 kuna.

Tu se uz proslave vjenčanja, za domaće i strane tvrtke organiziraju seminari, okrugli stolovi, razne promocije, domjenici, a snimljeni su i kadrovi TV serije 'Igra prijestolja'. Sportskim, kulturnim i drugim udrugama te neprofitnim organizacijama propisan je pak popust od 50 posto pa prizemlje može biti njihovo na jedan dan za 10 tisuća kuna.

Na sve ove iznose potrebno je dodati i PDV, ali i uslugu agencijskog čišćenja kojeg obavlja tvrtka odabrana na javnom natječaju, u fiksnom iznosu od 2500 kuna plus PDV. Dakle ukupno 28.125 kuna za komercijalno korištenje, tj. 15.625 kuna u slučaju da je organizator događanja udruga.

Za događaje od posebnog interesa za Grad može se donijeti odluka o korištenju, pa organizatori plaćaju naknade samo za troškove tekućeg održavanja u iznosi 3750 kuna, a time se pokriva grijanje, hlađenje, potrošnja električne energije i vode, te angažiranje dodatnih dežurnih djelatnika.

Upravo zahvaljujući komercijalnoj djelatnosti „Vila Dalmacija“, u kojoj su zaposlene samo četiri osobe, je samoodrživa. Pa iako djelomično i dalje nedostupna Splićanima, u bliskoj budućnosti mogla bi postati u potpunosti zatvoren kompleks, ukoliko se ostvare najave gradonačelnika Ive Baldasara da cijelu površinu od 18 hektara u dugoročnu koncesiju prepusti privatnom ulagaču koji bi na tom mjestu otvorio luksuzni hotel za bogatu klijentelu, piše Slobodna Dalmacija .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 13:10