POČINJU PREGOVORI

Nakon što sud objavi prijedlog, vjerovnici će glasati o nagodbi

 
 Davor Pongracic / CROPIX

Predloženi nacrt strukture nagodbe tek je prvi ozbiljan korak u procesu restrukturiranja koncerna Agrokora.

Antu Ramljaka, njegove suradnike i vjerovnike još čeka niz pregovora, kao i potvrda nadležnog suda, kako bi se naposljetku usvojila jedinstvena nagodba, koja će pokrivati sve subjekte pod izvanrednom upravom.

Prihvaćanjem nacrta, Privremeno vjerovničko vijeće izvanrednoj upravi Agrokora dalo je zeleno svjetlo za nastavak rada na prijedlogu nagodbe, a pao je i dogovor oko angažiranja savjetnika tog tijela.

Model prioriteta

Savjetnicima vjerovničkog vijeća, odlučili su u Agrokoru, prezentirat će model prioriteta subjekata kojim će vrijednost u sustavu Agrokor raspodijeliti među dionicima na temelju njihovih zakonskih prava i rangiranja.

“Prema nacrtu strukture nagodbe vjerovnicima će biti ponuđena transparentna, brza i pravedna nagodba kojom će se očuvati maksimalna ukupna vrijednost”, naglasili su iz Agrokora.

Nadalje, naveli su kako će se prijedlog nagodbe voditi “načelom fer i pravednog postupanja prema svim dionicima”.

Koji će biti sljedeći koraci? Vjerovnici će temeljem Agrokorova prijedloga do početka travnja 2018. pregovarati o konačnom tekstu nagodbe. Prije usvajanja finalne nagodbe prema Zakonu o izvanrednoj upravi, moraju se dovršiti svi ključni administrativni i pravni poslovi, koji uključuju žalbene sudske postupke u pogledu tražbina, postupak odabira direktora i uprave Agrokor Holdinga, kao i imenovanja u stalno vjerovničko vijeće.

Konačan prijedlog nagodbe sa stalnim vjerovničkim vijećem mora se dogovoriti najkasnije do početka travnja 2018., kako bi do 10. travnja mogao biti podnesen Trgovačkom sudu u Zagrebu. Sud nakon toga objavljuje prijedlog nagodbe.

Kategorije vjerovnika

U roku od 5 do 15 dana od podnošenja, nagodbu prvo izglasavaju vjerovnici na ročištu za glasovanje o nagodbi. Što se glasovanja vjerovnika tiče, nagodbu odobrava većina po vrijednosti tražbina u svakoj kategoriji vjerovnika ili, iznimno, dvije trećine ukupnih vjerovnika prema vrijednosti.

Kako stoji u prijedlogu restrukturiranja izvanredne uprave “sukladno odredbama SPFA-e (Ugovora o financiranju sa statusom najstarije tražbine), u određenim slučajevima većinski zajmodavci i većinski nebankovni zajmodavci trebaju odobriti nagodbu”. Odnosno, prema roll up ugovoru, davatelji tog kredita moraju odobriti nagodbu vjerovnika.

Izglasanu nagodbu konačno potvrđuje Trgovački sud u Zagrebu, za što nema propisanog vremenskog ograničenja. Potom slijedi razdoblje implementacije nagodbe, a njenim završetkom privodi se kraju i postupak izvanredne uprave. Pritom je važno istaknuti i kako se Ugovor o roll upu, u iznosu od 1,6 milijarde eura, mora u međuvremenu produljiti sporazumom. Ako se ne produlji sporazumom, onda se mora refinancirati nakon nagodbe ili nakon isteka izvanredne uprave.

Koraci koji slijede prema lex Agrokor

1. Objava prijedloga restruktuiranja 20. prosinca 2017.

2. Pregovori s vjerovnicima

3. Vjerovničko vijeće odobrava nagodbu najkasnije do travnja 2018.

4. Podnošenje nagodbe sudu najkasnije do 10. travnja 2018.

5. Sud objavljuje prijedlog nagodbe

6. Ročište za glasovanje (od 5 do 15 dana nakon podnošenja)

7. Sud potvrđuje nagodbu (nema vremenskog ograničenja)

8. Razdoblje implementacije

9. Završetak postupka izvanredne uprave (nakon implementacije)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:14