POČINJE PRAVO LJETO

Nakon dva dana osvježenja čeka nas pravi pakao: Pripremite se za temperature do 38 °C!

Meteorolozi upozoravaju na visoko UV zračenje pa se preporuča izbjegavanje dužeg boravka na otvorenom i konzumiranje puno tekućine
 CROPIX

Zahlađenje koje će u pojedinim dijelovima Hrvatske spustiti temperaturu za nekoliko stupnjeva i vrući asfalt ohladiti snažnim pljuskovima trajat će svega dan dva nakon čega nas ponovo očekuje 'pakleno ljeto'. Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, živa u termometrima će krajem tjedna ponegdje premašivati i 35 Celzijevih stupnjeva, a duboki hlad tražit ćemo već u četvrtak.

Za danas je najavljena kratka destabilizacija vremena koja će se kratko nastaviti i u srijedu. Utorak će obilježiti pojačana naoblaka koja će donijeti kratkotrajnu kišu i lokalne pljuskove s grmljavinom, uglavnom u gorskim i sjeverozapadnim predjelima, a jutarnja temperatura će se kretati između 11 i 16 dok će dnevni maksimalac 'uhvatiti' 29 Celzijevih stupnjeva.

Poboljšanje vremena najprije će se osjetiti u srijedu na Jadranu. Uz obilje sunca, povremena snažna kiša ohladit će samo zaobalje tijekom poslijepodneva. Temperatura će biti između 12 Celzijevih stupnjeva u kontinentalnom dijelu te 32 na obali.

Četvrtak donosi pravo lice vrućeg ljeta. Bit će pretežno sunčano, a termometri će pokazivati maksimalnu dnevnu temperaturu od 33 Celzijevih stupnjeva. Petak će nastaviti u istom ritmu kada će se živa rijetko spuštati ispod 30 'Celzijevaca'.

Toplotni val u subotu će obilježiti nastavak sunčanog i vrlo vrućeg vremena. Dalmatinsku će zagoru grijati preko 35 Celzijevih stupnjeva koje će možda u nedjelju 'ukrotiti' tek mjestimični slabi pljusak.

Vrućine će se početkom sljedećeg tjedna dodatno pojačati pa se na području Slavonije očekuju temperature više i od 36 stupnjeva što je sigurno dobra vijest za sve koji planiraju odlazak na godišnji odmor ili rashlađivanje u moru. Rekorderi po temperaturi bit će Slavonski Brod, Daruvar , Virovitica i Osijek gdje se očekuje temperatura i do 38 stupnjeva. Tek nešto 'hladnije' bit će u Križevcima , Požegi, Vukovaru i Bjelovaru gdje je predivđeno 37 stupnjeva.

- Od sutra će zbog pritjecanja sve toplijeg zraka s jugozapada temperatura zraka postupno rasti pa će od četvrtka u gotovo cijeloj Hrvatskoj najviše dnevne vrijednosti biti više od 30 Celzijevih stupnjeva. Krajem tjedna i početkom novog tjedna vrlo je vjerojatno kako će se živa u termometru nerijetko podići i do 35 pa i više, posebno na istoku zemlje i unutrašnjosti Dalmacije – objasnio nam je dežurni prognostičar Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Sve koji će uživati u vrućem suncu valja upozoriti na vrlo visok indeks UV zračenja pa se preporuča izbjegavanje dužeg boravka na otvorenom i obavljanje zahtjevnijih fizičkih aktivnosti. Osim toga, savjetuje se konzumiranje dosta tekućine kako bi se spriječila dehidracija i malaksalost. Biometeorološke prilike bit će uglavnom povoljne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:46