2 POLICAJCA, 1 URED

Hrvat i Srbin u borbi protiv krim bratstva

Glavni cilj službe je brži protok informacija u zajedničkoj borbi dviju policija protiv kriminala koji ne poznaje granice
Bajakovo, 090111.S hrvatske strane granicnog prijelaza Bajakovo-Batrovci "uhodava" se zajednicka sluzba MUP-a Hrvatske i Srbije: Jedan ured, dva policajca - Hrvat i Srbin - za borbu dviju policija protiv kriminalnog "bratstva i jedinstva". Na slici: Hrvatski policajac Tomislav Senjan (40) i njegov srbijanski kolega Zoran Marceta (28) prvi su tim kontaktne sluzbe MUP-a Hrvatske i MUP-a Srbije koji se proteklih 10-tak dana "uhodava" s hrvatske strane granice dviju drzava.Foto: Damir Glibusic / CROPIX
 Damir Glibusic / CROPIX

BAJAKOVO - Na zajedničko radno mjesto - na graničnom prijelazu Bajakovo-Batrovci - jedan dolazi iz Hrvatske, iz okolice Vinkovaca, a drugi svaki dan putuje 50-ak kilometara iz Sremske Mitrovice u Srbiji. Hrvatski policajac Tomislav Senjan (40) i njegov srbijanski kolega Zoran Marčeta (28) prvi su tim kontaktne službe MUP-a Hrvatske i MUP-a Srbije koji se zadnjih 10-ak dana uhodava s hrvatske strane granice dviju država.

Latinica i ćirilica

Dvojica policajaca dijele jedan ured, prostoriju od 15-ak kvadrata. Sjede jedan nasuprot drugome, pred jednim hrvatska, pred drugim srpska zastavica na stolu. Ispred njih računala, s pristupom u operativni sustav svoje policije. Iza vrata ureda u zgradi Postaje granične policije Bajakovo na kojima stoji natpis “Zajednička kontaktna služba” i posteri na zidovima u prilog su suradnji - jedni su na latinici, drugi na ćirilici.

- Suradnja nam je odlična, profesionalna. Funkcioniramo u istom interesu - kratko i odrješito odgovaraju Senjan i Marčeta, na čijim su policijskim odorama različita znakovlja. Na predrasude se, kažu, ne osvrću, animoziteta u njihovu uredu nema. Marčeta, inače pomoćnik zapovjednika policije na prijelazu Batrovci, dodaje da “realnost ide svojim tijekom”, a Senjan, šef smjene na Bajakovu, nadovezuje se ustvrđujući da “govorne razlike” među njima ne čine prepreku.

Važnijim ističu isti glavni cilj službe - brži protok informacija u zajedničkoj borbi dviju policija protiv kriminala koji ne poznaje granice. Pa i kada su u pitanju Hrvatska i Srbija, čiji se odnosi izgrađuju poslije ratne, 1991.

Protokol o osnivanju zajedničke kontaktne službe potpisan je 29. prosinca prošle godine, kada su i čelni ljudi MUP-a Hrvatske i Srbije, ministri Tomislav Karamarko i Ivica Dačić, naglasili da je to zapravo nastavak dobre suradnje hrvatske i srbijanske policije. Pa i da su dvije policije odigrale “pionirsku ulogu u uspostavi boljih odnosa” i onda kada politički odnosi susjednih država nisu bili na zavidnoj razini.

U korak s kriminalcima

“Nekad je postojalo bratstvo i jedinstvo, koje se među kriminalcima zadržalo”, izjavio je tada ministar srbijanskog MUP-a. Ministar Karamarko dodao je kako je, suprotno onoj poznatoj o kriminalcima dva koraka ispred policije, došlo vrijeme da policija bude korak ispred kriminalaca u regiji.

Na tragu toga je i rad kontaktne službe na Bajakovu, svojevrsne prethodnice Regionalnog centra za borbu protiv organiziranog kriminaliteta, što bi bio jači policijski odgovor na kriminal koji ne poznaje državne granice. Policajci Senjan i Marčeta radit će na, policijskim žargonom rečeno, provjerama svake vrste. Preko njih će se odvijati komunikacija dviju policija što će ubrzati protok informacija između dvije zemlje.

Uskoro četiri tima non-stop u službi

U sljedećih mjesec, dva očekuje se početak 24-satnog rada hrvatsko-srpske službe na Bajakovu, gdje bi, u konačnici, radila četiri mješovita policijska u tima, dakle u svakom po jedan hrvatski i srpski policajac.

Nema sumnje da će posla za te timove itekako biti jer je granični prijelaz Bajakovo-Batrovci između Hrvatske i Srbije jedan je od najjačih. Samo u prvih 11 mjeseci 2010. godine tu je prošlo 6 milijuna putnika i 2 milijuna vozila. U istom vremenu palo je i stotinjak kilograma droga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:16