REAKCIJA MUP-a NA PUŠTANJE JOSIPA BOLJKOVCA

MUP: Odluka suda ne znači odbačaj prijave. Izjave odvjetnika Nobila o starom ZKP su netočne

'Radi objektivnog informiranja javnosti potrebno je istaknuti da ministar unutarnjih poslova, kao i bilo tko iz sustava policije, nije bio ovlašten donijeti spomenutu odluku'
Zagreb, 291111.Josip Boljkovac, prvotno optuzen za zlocin protiv civila pocinjen u Drugom svjetskom ratu, pusten je iz Bolnice za osobe lisene slobode u zagrebackoj Dubravi. Boljkovac je pusten nakon sto je Ustavni sud ponistio optuznicu, a u svoj dom u Karlovcu odvezen je u pratnji odvjetnika Anta Nobila.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovačev / CROPIX / BORIS KOVACEV

Odluka Ustavnog suda o ukidanju istrage protiv Josipa Boljkovca "ne znači odbačaj kaznene prijave niti odustajanje od daljnjeg kaznenog postupka", stoji u večerašnjem priopćenju Ministarstva unutarnjih poslova.

Također, MUP odbacuje izjave odvjetnika Ante Nobila da su "u predmetu protiv Boljkovca primijenjene odredbe starog zakona o kaznenom postupku zato što je to odgovaralo ministru Tomislavu Karamarku u njegovoj predizbornoj kampanji".

Nobilo je, naime, danas za medije izjavio da je primijenjen stari zakon samo zato jer po novome ne bi bilo osnove za pritvor protiv Boljkovca, napomenuvši da je cijeli postupak pokrenut zato što je ministru policije Tomislavu Karamarku i zamjeniku ravnatelja policije Milijanu Brkiću trebao spektakl pred izbore.

"Radi objektivnog informiranja javnosti potrebno je istaknuti da ministar unutarnjih poslova, kao i bilo tko iz sustava policije, nije bio ovlašten donijeti spomenutu odluku", stoji u priopćenju MUP-a.

"Nakon kriminalističkog istraživanja, policija je podnijela kaznenu prijavu nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu te uhićenika dovela u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu. Nakon ispitivanja, osumnjičeniku je istražni sudac odredio mjeru pritvora. Ovakva dinamika procesuiranja rezultat je konzultacija sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu, a ne autonomna odluka policije."

Također, iz MUP-a napominju da je, nakon privođenja, istražni sudac gotovo mjesec dana vodio istragu na čiji tijek i dinamiku policija kao i Ministarstvo unutarnjih poslova nemaju nikakav utjecaj.

Posjetimo, Josip Boljkovac je pušten na slobodu nakon odluke Ustavnog suda da se protiv njega odbaci odluka o pritvoru i istrazi zbog sumnje za zločine počinjene 1945. godine.

Boljkovac je večeras oko 19 sati pušten iz Bolnice za osobe lišene slobode te ga je u njegov dom u Karlovcu odvezao odvjetnik Anto Nobilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:47