RODBINSKE VEZE

Munjevita brzina na Upravnom sudu: Predmet sutkinjina sina kolegice riješile u dva dana!

Na Upravnom sudu RH (od početka ove godine Visoki upravni sud) predmeti se u prosjeku rješavaju tri godine, što znači da u nekim slučajevima mogu trajati i dulje. Osim ako nemate majku koja je sutkinja toga suda. U tome slučaju vaš će predmet biti riješen za manje do tri mjeseca, i to u vašu korist.

Ime s odjavnih špica

Pokazuje to slučaj Vladislava Kneževića, čije ime je gledateljima HRT-a poznato s odjavnih špica emisija “Drugi format” i “Briljanteen”. Kneževićeva majka je Dunja Jurić-Knežević, dugogodišnja sutkinja Upravnog suda RH koji je od 1. siječnja ove godine postao Visoki upravni sud.

Njezin sin Vladislav je 13. srpnja prošle godine, dakle u vrijeme godišnjih odmora, Upravnom sudu RH uputio tužbu protiv rješenja Ministarstva kulture. Knežević je tužio spomenuto Ministarstvo jer je odbilo njegov zahtjev da mu kao samostalnom umjetniku država plaća doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Naime, prema Pravilniku o postupku i uvjetima za priznavanje prava samostalnih umjetnika, Ministarstvo kulture može samostalnom umjetniku odobriti da mu država plaća doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, ali samo ako njegovi radovi predstavljaju “zamjetan doprinos hrvatskoj kulturi i umjetnosti”.

Koji su to umjetnici čiji radovi predstavljaju “zamjetan doprinos hrvatskoj kulturi i umjetnosti” ocjenjuje Stručno povjerenstvo Ministarstva kulture, a ono je procijenilo da redateljski radovi Vladislava Kneževića ni po broju niti prema kvaliteti ne predstavljaju “zamjetan doprinos”. Knežević se s rješenjem Ministarstva kulture nije pomirio, nego je protiv toga rješenja donesenog u ožujku prošle godine 13. srpnja 2011. uložio tužbu Upravnom sudu RH i taj je sud munjevitom brzinom, već 22. rujna iste godine, dva mjeseca i devet dana od podnošenje tužbe, presudio u njegovu korist. Presuda je otpravljena sa suda 5. listopada prošle godine.

Sutkinja drugog odjela

Predsjednica Odjela Upravnog suda za imovinsko pravne odnose, nadležnog za slučajeve poput Kneževićeva, Dijana Vidović, nije ništa željela prepustiti slučaju, pa je predmet sina svoje kolegice Dunje Jurić-Knežević, koja je inače sutkinja drugog odjela, dodijelila samoj sebi, tj. sudskom vijeću u kojem je ona član. Sudsko vijeće u sastavu Fedora Lovričević-Stojanović kao predsjednica Vijeća te sutkinje Dijana Vidović i Gordana Marušić-Babić uzelo je Kneževićev predmet 20. rujna, a presudu je donijelo munjevito, samo dva dana poslije, 22. rujna. Presudom se poništava odluka Ministarstva pravosuđa i Stručnom povjerenstvu toga Ministarstva ponovo na odlučivanje vraća slučaj sutkinjina sina. U presudu Upravnog suda stoji da Stručno povjerenstvo Ministarstva kulture nije obrazložilo svoju odluku o odbijanju Kneževićeva zahtjeva za financiranjem zdravstvenog i mirovinskoga doprinosa iz budžeta niti uzelo u obzir preporuke i okolnosti koje mu idu u prilog.

Sud bez komentara

Imajući u vidu da je Sudsko vijeće uzelo Kneževićevu tužbu u rad 20. rujna, a odluku donijelo već 22. rujna, ispada da je njegov predmet faktički riješen u samo dva dana.

Zanimljivo je da smo podatke o kretanju spisa u slučaju Knežević, kao i kopiju presude u njegovu korist, dobili od skupine zaposlenika Visokog Upravnog suda koji se nisu identificirali i u popratnom pismu ističu da predsjednik toga suda i predsjednice triju odjela toga suda krše propise o dodjeljivanju predmeta u rad jer se, kako tvrde, predmeti u rad dodjeljuju po interesnim, prijateljskim i rođačkim vezama te da je Kneževićev slučaj jedan u nizu sličnih.

Pitanja koja smo uputili glasnogovornici Visokog upravnog suda u kojem tražimo komentar slučaja Knežević vratila su se bez odgovora.

Na HTV-u ga ne mogu zaposliti jer nije diplomirao

Vladislav Knežević, sudeći prema javno dostupnom životopisu, nema diplomu redatelja. Iz biografije je vidljivo da je studirao televizijsku i filmsku režiju na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, a početkom devedesetih je pohađao i De Vrije Academie u Den Haagu, ali nema podataka da je i na jednoj od tih ustanova diplomirao.

Postavio koncept

U molbi Stručnom povjerenstvu Ministarstva kulture kojom je tražio da mu država financira doprinose tvrdio je da je režijski i vizualno postavio koncept HTR-ove emisije iz kulture “Drugi plan”, ali je Stručno povjerenstvo ocijenilo da se u slučaju te emisije radi o poslovima realizacije koji su manje složenosti i kreativnosti od režiranja.

Klasična glazba

U molbi je Knežević tvrdio i da je redatelj koncerata klasične glazbe, redatelj HTV-ove emisije “Briljanteen”, autor nekoliko eksperimentalnih filmova te dobitnik nagrade Oktavijan za eksperimentalni film. Na HRT-u gdje je posljednjih godina angažiran, kako doznajemo, ne može dobiti stalni posao redatelja jer ima srednju stručnu spremu, pa je angažiran honorarno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 16:03