NOVI UDARAC SISKU

Upravni sud presudio: JANAF ne treba Sisku platiti 51 milijun kn

 Tea Cimas / Cropix

Sisak neće dobiti 51 milijun kuna od JANAF -a na ime komunalnog doprinosa.

Tako je odlučio Upravni sud RH kojem je Grad Sisak tužio Ministarstvo zaštite okoliša tvrdeći da je pogodovalo državnoj tvrtki na račun grada.

Obračun spremnika

Sudski spor je pokrenut zbog pravilnika o izmjeni i dopuni Pravilnika o načinu utvrđivanja zapremnine građevina za obračun komunalnog doprinosa, koji je donijela bivša ministrica Marina Matulović-Dropulić. A kako tvrde u Sisku, pravilnik je pisan samo za potrebe JANAF-a. Zahvaljujući njemu JANAF-u je omogućeno da Sisku nanese štetu od 51 milijun kuna.

Naime, Ministarstvo je ozakonilo JANAF-ovu samovolju da se za komunalni doprinos za spremnike za naftu obračunava površina dna spremnika, a ne zapremnina. Svaki od pet spremnika u Sisku ima zapremninu od 80.000 prostornih metara, JANAF bi za te spremnike Sisku trebao platiti ukupno 54 milijuna kuna.

No, obračunavajući komunalni doprinos po površini dna spremnika, JANAF je sam izračunao da Sisku mora platiti tri milijuna kuna za svih pet spremnika, što je prihvatilo Ministarstvo zaštite okoliša i izdalo JANAF-u građevinsku dozvolu, iako Sisak nikada toj tvrtki nije izdao potvrdu da je plaćen komunalni doprinos.

‘Sramotna odluka’

- Ova presuda je sramota. Opet se pokazuje da zakoni ne vrijede za sve jednako - rekao je predsjednik Gradskog vijeća Siska Veljko Novak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:13