LAŽNE POTVRDE

MULJALI S LIJEČNIČKIM UVJERENJIMA Među optuženima i otac ministra uprave Arsena Bauka

 Davor Pongračić / CROPIX

Protiv liječnika medicine rada u Supetru Milana Šlendera (62) splitsko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu zbog serije kaznenih djela. Šlender je, naime, na zamolbe "klijenata" izdavao Uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti radnika u njihovim tvrtkama, piše Dalmacija News .

Uvjerenja bez obavljenih pregleda izdavao je bez primanja mita, na molbe direktora tvrtki i radnika po principu "isteklo mi je staro uvjerenje, a zakon to traži pa da ne otežemo...".

Osim njega, optužene su i jedna direktorica splitske tvrtke i vlasnica jednog obrta, 64-godišnjakinja i 52-godišnjakinja, te dva direktora tvrtki iz Splita i Nerežišća, a njih se tereti za poticanje liječnika na izdavanje i uporabu neistinite liječničke ili veterinarske svjedodžbe.

Međutim, zanimljivo je da je među optuženima i Miro Bauk (64), otac SDP-ovog ministra uprave Arsena Bauka, kao direktor bračke tvrtke Kavadur. Bauk stariji je tražio od liječnika Šlendera Uvjerenja za osam njegovih radnika, ali kao jedini u skupini optuženih, i za sebe jer je i Miru Bauku trebalo Uvjerenje kako bi mogao raditi na poslovima sa posebnim uvjetima rada.

Prema tužilaštvu, liječnik je tijekom rujna i listopada 2011. godine te siječnja i veljače iduće godine, bez da je obavio preglede radnika, izdao Uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti za 30-ak radnika četiri tvrtke odnosno obrta, a kojima su ranije potvrde istekle.

Milan Šlender je inače i naplatio od HZZO-a sve "preglede", troškove izrade nalaza, za sve radnike iako zapravo nije obavio te pretrage. Zbog toga se liječnik tereti za pet kaznenih djela izdavanja neistinite liječničke svjedodžbe te jedno kazneno djelo prijevare, dok su direktori tvrtki optuženi za poticanje na to kazneno djelo.

Kao šesti okrivljeni u optužnici se navodi 55-godišnjak. On se tereti da je početkom siječnja 2012. godine od liječnika tražio da mu “kao zapovjedniku jednog plovila zaposlenom u trgovačkom društvu iz Splita izda Svjedodžbu o zdravstvenoj sposobnosti člana posade pomorskog broda i broda unutarnje plovidbe”, piše Slobodna Dalmacija.

To je napravio iako je bio svjestan da nije obavio potreban liječnički pregled za poslove sa posebnim uvjetima rada. Nakon što je dobio svjedodžbu, iako je, po optužnici, bio svjestan da je neistinita, predao ju je u nadležnu službu Lučke kapetanije, a sve radi obnove pomorske knjižice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:28