UDRUGA ZAMISLI

MLADI POMAŽU STUDENTIMA U KOLICIMA 'Iako imamo invaliditet, želimo studirati i raditi'

 Darko Tomaš / CROPIX

ZAGREB - Orijentacijski tjedan za brucoše s invaliditetom održava se ovaj tjedan u Zagrebu na adresi M. Držića 71 A, u organizaciji neprofitne udruge za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom Zamisli.

Cilj je ublažiti stres početka studiranja osoba s invaliditetom te upoznati studente brucoše s invaliditetom o uslugama koje im udruga nudi - prilagodba literature za studente oštećenog vida, prijevoz kombi vozilom za one u kolicima ili teško pokretne, daktilografa za studente s oštećenjima sluha te osobnog asistenta.

Mnoge prednosti

- Ne znam kako bih uopće mogao stići na sva mjesta bez prijevoza koji nudi udruga - kaže Neven Tomečak (36), student povijesti na Filozofskom fakultetu i primijenjenog računarstva na Algebri. Dugogodišnji je korisnik prijevoza koji je udruga organizirala, a studentima s invaliditetom se pokazao daleko bolji od onog kakav nudi grad preko ZET-a jer, svjedoči Tomečak, nisu fleksibilni te voze samo osobe u invalidskim kolicima.

- Za osobe s posebnim potrebama mnoga prava postoje samo na papiru, no u praksi se radi o ‘krutim institucijama’ koje nisu prilagodljive posebnim potrebama - kaže Neven Tomečak dodajući da iako imaju invaliditet, to ne znači da ne mogu studirati iliraditi. Od danas je on i jedan od sretnika s invaliditetom koji ima posao. Prijevoz iz udruge Zamisli koristit će i dalje.

- Cilj nam je pružiti konkretnu pomoć kada je ona potrebna - kažu Svjetlana i Denis Marijon, čelni ljudi Udruge koja je i osnovana 2005. s ciljem da pomaže i uključi u sustav obrazovanja osobe s invaliditetom. Kažu da jako dobro surađuju s Filozofskim fakultetom u Zagrebu, u Rijeci je jako dobro organizirana podrška studentima s invaliditetom, Split se budi...

Prilagodba fakulteta

- Na Filozofskom fakuletu u Zagrebu 90-ih godina bilo je tek desetak studenata s invaliditetom, sada su na svim smjerovima, fakultet je 90 posto prilagođen osobama s invaliditetom. I drugi fakulteti su se prilagodili, jedino je Medicinski fakultet loš primjer - kaže Denis Marijon, student sociologije i osoba zadužena za organizaciju i prilagodnu literature za slijepe i slabovidne studente.

Nastavak obrazovanja

- Prilagodimo po 300 knjiga godišnje. Skeniramo ih, slijepi i slabovidni ih dobiju kao Word dokument i govorni program čita ono što oni označe - pojašnjava Denis. Imaju suradničke udruge, kao što je primjerice Hrvatska udruga za promicanje i razvoj tiflotehnike (HUPRT) koja je zadužena za informatičku edukaciju osoba s oštećenjima vida.

Na zagrebačkom sveučilištu je oko 350 studenata s invaliditetom. Na riječkom sveučilištu ih je 50-ak. Cilj je da ih se što više ohrabri na nastavak obrazovanja jer im to jamči kvalitetniji život. Vizija udruge Zamisli, kažu, mladi su s invaliditetom uključeni u sustav obrazovanja sa svom potrebnom tehničkom i materijalnom podrškom.

ŠTO PRUŽA UDRUGA ZAMISLI?

- prijevoz (imaju dva prilagođena kombi vozila)

- prilagodba literature (imaju opremu i program za obradu teksta, sve knjige mogu prilagoditi za osobe oštećena vida)

- podrška daktilografa (tipkanje predavanja za gluhe i nagluhe, odlasci na kolokvije s korisnicima, imaju opremu na

kojoj radi daktilograf)

- usluga asistenta (tehnička pomoć tijekom kretanja, nošenja stvari, tipkanje na kompjutoru, prepisivanje s ploče, održavanje životnog prostora)

- savjetovalište

(informiranje, savjetovanje i pomoć osobama s invaliditetom, individualno, grupno, online...)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:49