PENALI

ČETIRI MINISTRA U PROBLEMU Nisu ispunili zakonsku obvezu pa im prijete novčane kazne!

Poslodavci koji zapošljavaju više invalida no što je predviđeno kvotom dobit će 450 kuna po radniku
 CROPIX

S novim Zakonom o zapošljavanju invalida kojim su određene njihove kvote poslodavcima s više od 20 zaposlenika najviše bi problema mogla imati četiri ministra: Branko Grčić, Mihael Zmajlović, Ivan Vrdoljak i Gordan Maras.

Prema podacima koje su ta tri ministarstva unijela u očevidnik osoba s invaliditetom, niti jedno od njih ne zadovoljava uvjete propisane novim Zakonom pa će se ministri ili morati baciti u nova zapošljavanja - ili platiti penale!

Ti su podaci postali dostupni nakon što je Vlada dostavila odgovor HDZ-ovoj saborskoj zastupnici Đurđici Sumrak koja je zatražila statistiku o broju osoba s invaliditetom zaposlenih u tijelima državne uprave, Vladinim uredima, agencijama i zavodima. Državni sektor prema tim je podacima dosad zaposlio 1804 osobe s invaliditetom.

Novim Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju invalida koji je na snagu stupio 1. veljače ove godine, za sve je poslodavce s više od 20 zaposlenih, privatne i javne, propisano da 3 posto ukupnog broja zaposlenika trebaju činiti osobe s invaliditetom.

Izuzeci od obaveze

Ministarstvo zaštite okoliša ukupno ima 286 radnika, što znači da bi trebali zapošljavati 9 invalida, ali ondje trenutačno radi samo jedna takva osoba.

HNS-ov ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak morat će zaposliti dvije osobe s invaliditetom jer na 216 radnika trenutačno ih samo četvero ima takav status.

Ministru Branku Grčiću nedostaju tri osobe s invaliditetom jer na 192 zaposlena trenutačno je samo troje invalida, a rekorder je ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

On na 615 zaposlenika ima samo šest osoba s invaliditetom, što znači da mu ih nedostaje još 12.

S druge strane, neki bi ministri mogli profitirati. Naime, Zakonom je propisano da oni poslodavci koji zapošljavaju iznad kvote, kao i oni koji su izuzeti iz te obveze, ali ipak imaju zaposlene osobe s invaliditetom, mogu ostvariti novčanu nagradu, i to u iznosu od 15 posto minimalne bruto plaće po invalidnoj osobi (dakle, 450 kuna po radniku).

U slučaju tijela državne uprave, iz primjene Zakona su izuzeti MORH i MUP, no prema podacima iz očevidnika, u MUP-u je trenutačno zaposlena 541 osoba s invaliditetom, a u MORH-u njih 36. Bude li se primjenjivao Zakon, MUP bi mogao godišnje ostvarivati novčanu nagradu od 243 tisuće kuna, a MORH-u će pripasti 16.200 kuna.

Plaćanje penala

Te će se stimulacije, doznajemo od ministra rada Miranda Mrsića, isplaćivati iz fonda koji će država ostvarivati naplaćujući penale onima koji nemaju dovoljan broj zaposlenih invalidnih osoba.

Ti će penali iznositi 30 posto minimalne bruto plaće po osobi s invaliditetom, dakle 900 kuna.

“Zadovoljni smo kako se Zakon provodi jer smo u nekoliko mjeseci popunili više od polovice ukupnog broja radnih mjesta namijenjenih osobama s invaliditetom u državnom i privatnom sektoru. Sve skupa trebalo bi biti zaposleno 26 tisuća osoba, a mi smo na brojci od 16 tisuća”, rekao je ministar Mrsić za Jutarnji list.

Oni još nisu ispunili obveze u zapošljavanju invalida

Ministarstvo pravosuđa

- 615 zaposlenih

- 6 osoba s invaliditetom

- nedostaje im još 12

Ministarstvo gospodarstva

- 216 zaposlenih

- četiri osobe s invaliditetom

- nedostaje im još dvoje

Ministarstvo regionalnog razvoja

- 192 radnika

- 3 osobe s invaliditetom

- nedostaje im još troje

Ministarstvo zaštite okoliša

- 286 radnika

- jedna osoba s invaliditetom

-nedostaje im još 8

Ministarstvo poduzetništva i obrtništva

- 86 radnika

- jedna osoba s invaliditetom

- neodostaje još jedna

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju

- 635 zaposlenih

- 13 osoba s invaliditetom

- nedostaje još šestero

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode

- 134 radnika

- dvije osobe s invaliditetom

- nedostaje još dvoje

HERA

- 58 radnika

- jedna osoba s invaliditetom

- nedostaje još jedna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 22:58