AKCIJA ORDINACIJA

Ministar Milinović najavio: Stižu inspekcije! Detaljno će se provjeriti svi podaci o pobačajima!

Ministar je najavio da će se detaljno provjeriti svi podaci o pobačajima u hrvatskim bolnicama
 Vladimir Ivanov/Cropix

ZAGREB - Ministarstvo zdravstva imalo je razloga sumnjati da se u Varaždinu događa nešto ilegalno, a sada ćemo pozorno provjeriti podatke o pobačajima i u drugim bolnicama te na temelju njih poslati dodatne inspekcije - rekao je u utorak ministar zdravstva Darko Milinović.

- Bio sam upoznat s akcijom u Varaždinu i znao sam da će do toga doći. Ovo je još jedan dokaz da pravna država djeluje u svim svojim segmentima, ali i poruka svima koji se bave nečistim radnjama da ne mogu mirno spavati.

Inspekcija

Naravno da i u slučaju ovih liječnika vrijedi presumpcija nevinosti, ali ako se dokaže da su krivi, za njih više nema mjesta u zdravstvenom sustavu. Ne smijemo dozvoliti da se ruši ugled liječnika koji svoj posao rade savjesno, pošteno i čestito - poručio je Milinović.

Iako to nije želio izravno potvrditi, ministrove izjave kako je “Ministarstvo zdravstva od početka bilo upoznato s akcijom policije te da su imali osnovane sumnje” potvrđuju kako je policijska akcija u bolnicama pokrenuta upravo na temelju inspekcijskog nalaza nadležnoga ministarstva.

Nema evidencije

Milinović je upozorio da su privedeni liječnici osumnjičeni za krivo prikazivanje izvršenih pobačaja, ali i za potpuno neevidentiranje. Naime, pobačaj se naplaćuje izravno od pacijenta, a mnogi pacijenti ne traže ili ne dobiju račun. Ako se pobačaj ne evidentira ili ako se evidentira kao posljedica nekog patološkog stanja za što trošak ide na teret HZZO-a, otvara se mogućnost da liječnici i drugo medicinsko osoblje zadrže novac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:46