NA PAPIRU NI DATUM

Bez natječaja i bez kontrole: Čobanković i Milinović dali čak 8 milijuna Crvenom križu da si sagrade velebni centar!

Na ugovoru temeljem kojega je iz Ministarstva prebačen novac nema nikakvog datuma
Zagreb 140410.Velesjam.Na Zagrebackom velesajmu (ZV) pocinju medjunarodni proljetni sajmovi koji traju do subote, 17. travnja. Rijec je o sedam specijaliziranih sajmova, a na njima ce se predstaviti nesto vise od 700 izlagaca iz 29 zemalja. To su medjunarodni sajam turizma "CroTOUR", medjunarodni sajam hrane, pica i gastronomskih inovacija "INGA", medjunarodni sajam vina i opreme za vinarstvo i vinogradarstvo "Vinovita", medjunarodni sajam graditeljstva i opremanja "TEGRA", medjunarodni sajam obrtnistva "Obrtnistvo", medjunarodni sajam alatnih strojeva i alata "BIAM" i medjunarodni sajam zavarivanja "Zavarivanje".Na slici: Patar Cobankovic, Damir Bajs i Darko Milinovic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

OSIJEK - Nepotrebna studija za pola milijuna kuna i 230.000 kuna za postavljanje reflektora na nogometnom stadionu u rodnom Đelekovcu, zbog čega je Damir Polančec dobio godinu i tri mjeseca bezuvjetne zatvorske kazne, odnosno godinu dana uvjetne, sitniš su prema onome kako su se, mimo zakona, proračunskim novcem razbacivali ministri Petar Čobanković i Darko Milinović.

Prvi je bez znanja Vlade i mimo procedure Gradskom društvu Crvenog križa u Osijeku doznačio pet milijuna kuna, a drugi, na isti način, više od tri milijuna kuna. Novac je doznačivan za gradnju velebnog Centra za edukaciju u Orahovici, čestom mjestu ladanja pripadnika političke i društvene elite.

I Čobanković i Milinović zaobišli su Kodeks pozitivne prakse, standarda i mjerila koji je donio Hrvatski sabor i koji točno propisuje postupak i načela temeljem kojih ministarstva mogu doznačiti novac nekoj udruzi.

Nema datuma

Ono što je najvažnije, više od 8 milijuna proračunskog novca osječkom je Crvenom križu dodijeljeno bez određivanja prioriteta, bez osiguranih proračunskih stavki i bez obaveznog natječaja. Na internetskim stranicama Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, gdje je zabilježena svaka rashodovna stavka, u izvještaju za prošlu godinu nigdje nema donacije osječkom Crvenom križu.

Na ugovoru temeljem kojeg je taj novac s računa Ministarstva prebačen osječkom Crvenom križu nema datuma, a u članku 2. stoji kako će se “doniranim sredstvima otplaćivati kratkoročni kredit” koji je, u iznosu od 10 milijuna kuna, kod Hypo Banke podigao osječki Crveni križ. Taj kredit do danas nije otplaćen.

Djelovali na svoju ruku

Ni na internetskim stranicama Ministarstva zdravstva, gdje su do u lipu naznačene sve donacije udrugama, nema ni traga o donaciji od tri milijuna kuna koja je odlukom ministra Milinovića 17. studenoga 2008. doznačena Crvenom križu.

Vladin Ured za odnose s javnošću potvrdio je da je novac osječkom Crvenom križu dodijeljen bez natječaja. Također, u dopisu piše da nisu poznati kriteriji koji su korišteni prilikom odobravanja donacija. Iz Ureda za odnose s javnošću Vlade 6. listopada potvrđeno je da pilot-projekt Crvenog križa Vlada nije uvrstila među one od osobitog interesa za opće, javno dobro.

To potvrđuje da su dvojica ministara djelovala na svoju ruku. Na upit koja je bila pravna osnova za donaciju Crvenom križu, u Ministarstvu regionalnog razvoja pozvali su se na odluku 2. sjednice Odbora za izgradnju Centra za edukaciju u Orahovici. Međutim, riječ je o fantomskom tijelu koje je imenovao Gradski odbor osječkog Crvenog križa.

Vladin demanti

Dakle, osječki Crveni križ imenovao je tijelo temeljem čijih odluka je potom doznačivan novac tom istom Crvenom križu! U Odboru za izgradnju, uz ostale, bili su ministri Petar Čobanković i Damir Bajs, potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks, današnji sudac Ustavnog suda Mato Arlović (koji je bio predsjednik Odbora), te državna tajnica Dorica Nikolić.

U Vladi su demantirali da je ondje donesena odluka kojom bi Čobankovića, Bajsa ili Doricu Nikolić imenovali u Odbor za izgradnju Centra za edukaciju u Orahovici. Također, nema podataka ni da je Sabor u Odbor imenovao Vladimira Šeksa.

Mato Arlović čest gost, a svraćao je i Stjepan Mesić

Raskošno opremanje novosagrađenog Centra za edukaciju osječkog Crvenog križa, objekta smještenog u Orahovici, rodnom mjestu bivšeg predsjednika Republike Stjepana Mesića, stajalo je više od 20 milijuna kuna. Objekt ima i zatvoreni, grijani bazen te “predsjednički apartman”, a opremljenošću ide u rang hotela s četiri zvjezdice.

Čest gost objekta, posebno njegova bazena, dakako bez naknade, je ustavni sudac Mato Arlović. Onamo je, prilikom posjeta rodnom kraju, svraćao i predsjednik Mesić. U objektu su održavane i zabave na kojima su bile osobe iz slavonske političke i društvene elite, među njima i Ninoslav Ljubojević, predsjednik Županijskog suda u Osijeku. Posve besplatno, na račun Crvenog križa, u Centru za edukaciju su, na pripremama od 21. do 25. lipnja, boravili prvotimci i stručni štab Nogometnog kluba Osijek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 15:56