SUĐENJE POČINJE ZA 10 DANA

MILJENIĆ 'Sad više nema šansi da povučemo tužbu za genocid'

Zagreb, 080713.Prostorije Ministarstva pravosudja, Vukovarska 49.U sklopu Projekta za pravosudje u regiji Veleposlanstvo SAD-a organiziralo je dvodnevnu interaktivnu radionicu pod nazivom Jacanje kazneno pravnih institucija i vladavine prava u srednjoj i jugoistocnoj Europi - Pristupanje Europskoj uniji i medjunarodna suradnja u suzbijanju transnacionalnog organiziranog kriminala.Na fotografiji: Orsat Miljenic - ministar pravosudja.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Kristo / CROPIX

Ne, ne postoji šansa da Hrvatska povuče svoju tužbu protiv Srbije, izjavio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić. Za deset dana, u ponedjeljak 3. ožujka, pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Haagu počinje suđenje na osnovi tužbe koju je Hrvatska još 1999. podigla protiv Srbije. Pred tim UN-ovim sudom koji odlučuje u sporovima među državama mogli smo podignuti tužbu samo za genocid, a ne, recimo, za agresiju, jer to po međunarodnom pravu nije moguće.

Ministar pravosuđa rekao je novinarima da neposredno uoči početka sudske rasprave više ne postoji ni teoretska mogućnost da Hrvatska povuče tužbu.

- Postavili smo svoje uvjete koje je trebalo ispuniti da bi se razgovaralo o eventualnom povlačenju tužbe, a oni nisu ispunjeni pa tužba ide dalje - rekao je jučer novinarima ministar pravosuđa. Glavni je zahtjev dostava podataka o nestalima, no Srbija je to samo dijelom ispunila.

Proces pred Međunarodnim sudom pravde značajan je za Hrvatsku jer će osvijetliti jedan dio prošlosti Hrvatske, koji nije rasvijetljen ni pred Haaškim sudom (ICTY) ni pred domaćim pravosuđem, te pokazati što se doista dogodilo u ratu, rekao je ministar pravosuđa.

- Nije riječ samo o Vukovaru, tu je cijeli niz mjesta u kojima su se dogodili zločini, od Škabrnje nadalje. Jedna od satisfakcija žrtvama je i da se pokaže što se doista događalo - dodao je ministar.

Od ponedjeljka 3. ožujka pa sve do 1. travnja trajat će iznošenje argumenata i protuargumenata jedne i druge strane te saslušanje svjedoka i eksperata. Tko su svjedoci i što govore tajna je sve do kraja suđenja, do 1. travnja, kad će zapisnike s njihova saslušanja objaviti sud na svojoj web stranici, objavio je ICJ u priopćenju. Na čelu hrvatskog tima je Vesna Crnić Grotić, a članovi su i profesor Mirjan Damaška i Gotovinin odvjetnik Luka Mišetić. Nakon 1. travnja postupak će biti završen i čekat će se da suci objave presudu. Sud nije ograničen rokom, ali se zbog opsega predmeta presuda ne očekuje u roku kraćem od godinu dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 18:46