ŠEF OPORBE PORUČUJE PREMIJERKI

Milanović: U interesu države je raspisati izbore. Ne tražimo predaju vlasti, nego izbore

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović u razgovoru za Jutarnji list demantira optužbe da je financirao antivladine demonstracije
 Vjekoslav Skledar/CROPIX

ZAGREB - Ne tražimo predaju vlasti, nego izbore - kaže predsjednik SDP-a Zoran Milanović s kojim smo jučer u njegovu uredu razgovarali o aktualnoj situaciji - prosvjedima koji su zahvatili Hrvatsku, odugovlačenju vladajućih da raspiše izbore, ulasku u EU, te optužbama iz Vlade da je SDP organizirao financiranje demonstracija.

Podržava li SDP prosvjede?

- Mirne prosvjede podržavamo i u potpunosti razumijemo. Pravo na mirne demokratske prosvjede i izražavanje nezadovoljstva postoji i bez da ih mi mi podržimo. To je ustavno pravo. Normalno je da građani izabiru ulicu kad su im institucije zatvorene i kad nemaju pristup medijima. Ondje se čuju stvari koje mi već mjesecima govorimo kroz institucije.

Šlamperaj policije

No, prosvjedi branitelja, barem ovi koje smo vidjeli u Zagrebu i Splitu, nešto su drugo. Imaju drugu motivaciju i bez obzira što se sa nekim parolama koje se tamo izvikuju ne slažemo, i njih razumijem jer su izazvani nevjerojatnim nemarom i šamplerajom vlasti, i to prije svega policije. Ali ne samo policije. Radim razliku između opravdanih prosvjeda oko slučaja Purda i političkih stavova koji su na tim skupovima iznešeni. Ti stavovi nama nisu prihvatljivi ali oni očito postoje u hrvatskom društvu.

Stav premijerke Jadranke Kosor i vladajuće stranke je da će prosvjedi naštetiti ulasku Hrvatske u EU. Što vi mislite o tome?

- Prosvjedi neće tomu naštetiti. Upravo za nekoliko dana idem u Atenu razgovarati s predsjednicima stranaka ljevice. Grčku su potresli ozbiljni nasilni prosvjedi kakvi se u Hrvatskoj nisu dogodili niti će se dogoditi. I sigurno neće omesti Hrvatsku na putu za EU. To su pretjerane i neodgovorne izjave.

Vlada se nije ogradila

Glasnogovornik Vlade Mladen Pavić optužio je oporbu, prije svega SDP da je financirao održavanje prosvjeda. S druge strane, policija je rekla da nema saznanja o tome. Hoćete li nešto poduzeti oko toga?

- Riječ je o očito o sukobu i podmetanjima unutar same Vlade. Ovo što se dogodilo je nevjerojatno - od toga da glasnogovornik Vlade, koja je tehnička osoba govori ono što mu premijerka kaže te iznosi nevjerojatne i teške optužbe bez dokaza, do toga da drugi resor te Vlade - policija - izričito demantira riječi premijerkinog glasonoše.

Tri dana poslije nitko se od njih od toga nije ogradio. To su opasne tvrdnje i o njima će se predsjednica HDZ-a i Vlade morati očitovati. Tu se uključio i potpredsjednik Vlade svojom izjavom da nema indicija, ali da će ih možda sutra možda imati. Vrlo sugestivno.

Kada bi se po vama trebali održati izbori?

- Odavno govorimo da Vlada treba reći datum izbora. Bilo bi odgovorno kada bi Vlada dala doprinos smirivanju ove situacije I dala datum. Mi ćemo, ako bude sreće, završiti pregovore do kraja lipnja. Nakon toga stvar ide iz Komisije u Vijeće i treba, tosvatko u Bruxellesu zna, otprilike pet mjeseci da se ugovor pripremi, napiše, prevede i potpiše. Nakon toga, roku od mjesec dana, mi prema saborskoj deklaraciji, trebamo održati referendum dakle oko Nove godine. To znači da izbori u tom slučaju ne bi mogli biti prije veljače 2012. Mislim da do tada Hrvatska ne može čekati. Izbori moraju biti puno ranije najbolje neposredno nakon završetka pregovora s EU.

HDZ, međutim, odugovlači i vjerojatno će to raditi do kraja. Što to znači za Hrvatsku, hoće li dospjeti u još težu situaciju?

- To znači gubljenje vremena i stvaranje jedne klime u kojoj ni strane investicije nće doći. Kriza je i ovako i onako. Svakoj Vladi bi u ovakvim okolnostima bilo teško. Međuutim, zemlja je u sve težoj situaciji i u ovakvom okruženju ni ekonomske stvari se ne e promijeniti, niti krenuti nabolje. Ovo nije ucjena, to su činjenice. Želim napomenuti da smo zadnja zemlja, ili među zadnje dvije u Europi koja u prošloj godini nije imala gospodarski rast. Drugu godinu zaredom mi samo padamo. Zemlji treba nova klima, novi vjetar i naprosto nova energija. Postoji formalna mogućnost da se to odugovlači do kraja, ali u interesu države je raspisati izbore. Ne tražimo predaju vlasti, nego izbore.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:27