PRVIH 100 DANA MILANOVIĆEVE VLADE

Što će se dogoditi ako na vlast dođe SDP?

ZAGREB - Moramo biti svjesni da se od nas očekuje da od prvoga dana gradimo donekle novu Hrvatsku - rekao nam je u petak ujutro visoki dužnosnik jedne od stranaka članica oporbene koalicije.

Politička zrelost

- Dakle, ako pobijedimo na izborima, mislim da članovi novoizabrane Vlade moraju otići među ljude te braniti i objašnjavati projekt Hrvatske u Europskoj Uniji kao projekt nove, uspješne i apsolutno demokratske Hrvatske. Mi ćemo, vjerojatno, imati stratešku prednost što će se referendum o ulasku Republike Hrvatske u Europsku Uniju ipak održati poslije parlamentarnih izbora. Novoj Vladi stoga ostaje presudno važan zadatak da uvjeri građane kako se Hrvatskoj članstvo u Europskoj Uniji dugoročno baš strateški isplati - ustvrdio je sugovornik Jutarnjeg lista. - Naravno - dodao je - pod uvjetom da doista pobijedimo na izborima.

Spašavanje Hrvatske: Vlada se tri mjeseca mora ponašati neprijateljski

Usprkos anketama koje sugeriraju uvjerljiv izborni trijumf Kukuriku koalicije, i predsjednik SDP-a Zoran Milanović, i glavna ideologinja HNS-a Vesna Pusić i niz drugih oporbenih političara nisu tisuću posto sigurni u izbornu pobjedu, što je dobro i politički zrelo.

Činjenica je da se do izbora još mnogo toga može promijeniti: od okupljanja cjelokupne hrvatske desnice oko HDZ-a pa do eventualnog drastičnog poboljšanja ekonomskog stanja u zemlji (prema čemu, ipak, ostajemo veoma skeptični).

Premda, dakle, oporbeni lideri zasad ne žele govoriti da s punom sigurnošću očekuju dolazak na vlast, oni se, svejedno, pripremaju kao da će vrlo brzo formirati Vladu.

Pojedini istaknuti članovi Kukuriku koalicije već su napisali programe strateškog i konkretnog djelovanja Vlade u određenim sektorima, a na temelju tih programa upravo se izrađuju ili su već izrađeni manji priručnici za predizbornu kampanju. U izradi nekih od tih materijala blisko su surađivali predstavnici SDP-a i HNS-a.

7o zastupničkih mjesta

Nadalje, postoji i plan promjene resora u Vladi pa je, primjerice, postignut dogovor o osnivanju Ministarstva za regionalni razvoj i europske fondove, koje bi se brinulo da se realiziraju svi mogući potencijalni projekti za povlačenje novca iz europskih fondova.

S našim smo sugovornikom, jednim od lidera oporbene koalicije, razgovarali o prvim političkim porukama i prvim političkim potezima Vlade ako Socijaldemokratska partija i Hrvatska narodna stranka dođu na vlast (u SDP-u i HNS-u računaju na najmanje 70 do 72 zastupnička mjesta, što, zapravo, znači da će Kukuriku morati koalirati s nacionalnim manjinama).

U drugim smo dijelovima Magazinova temata o eventualnoj promjeni vlasti pokušali artikulirati najvažnije vanjskopolitičke i ekonomske poteze buduće lijevoliberalne Vlade.

Kad je riječ o porukama, naš je sugovornik bio sasvim konkretan.

Nulta tolerancija

- Prvo, naša Vlada mora jasno reći da nećemo tolerirati baš nikakav oblik lopovskog ponašanja, nepoštovanja zakona ili ‘dogovornog’ bavljenja politikom i ekonomijom. Tu moramo postaviti kriterij nulte tolerancije. I moramo maksimalno iskoristiti osobnost Zorana Milanovića.

O Milanoviću, naravno, možete misliti ovo ili ono: neki ga vole, neki ga ne podnose, a svi se slažu da je pretjerano i ponekad neprijateljski temperamentan. Međutim, nitko, ama baš nitko u ovoj zemlji ne misli da je Milanović korumpiran ili da bi mogao biti korumpiran.

Zoran Milanović je hodajuća negacija korupcije. Budući da će on biti novi premijer, mislim da moramo, pobijedimo li na izborima, maksimalno iskoristiti tu njegovu značajku kako bismo građanima vratili povjerenje u sustav i kako bismo najsnažnije naglasili da raskidamo s dugogodišnjom hrvatskom praksom kriminalizirane države. Moramo uvjeriti sve hrvatske građane da će nova Vlada imati apsolutno čiste ruke.

Druga naša glavna poruka glasi: Svi na posao. Hrvatska će moći raspolagati s dvije i pol milijarde eura iz fondova Europske Unije. Riječ je o novcu namijenjenom razvoju. Država se, naravno, ne smije ponašati kao poduzetnik. Međutim, tim novcem, i novcem iz proračuna, država mora pomoći stvaranju uvjeta za masovno zapošljavanje. Projekt ‘Svi na posao’ bit će apsolutni prioritet nove Vlade.

Omladina, akcija

I treća glavna politička poruka upućen je mladima. Ova će Vlada učiniti sve da aktivira što više mladih ljudi; mi želimo uključiti mlade u gospodarstvo, i to stimuliranjem zapošljavanja mladih, ali i u politički i društveni život. Činjenica je, nažalost, da se niti jedna hrvatska Vlada nije specifično obraćala mladoj populaciji. Mi to, pak, smatramo jednom od naših glavnih zadaća.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:48