VRH STRANAKA ZA ISTIM STOLOM

MILANOVIĆ STIŽE NA KLJUČNI SASTANAK U BARBANU 'Ako u nedjelju ne bude napretka, koalicija se sklapa bez IDS-a'

 Andreas Kancelar / CROPIX

Trka na prstenac u Barbanu bit će sutra mjesto okupljanja svih partnera Kukuriku koalicije i prilika da predsjednik SDP-a Zoran Milanović obavi još jedan krug pregovora sa šefom IDS-a Borisom Miletićem oko predizborne suradnje.

U Vladi nam je potvrđeno da Milanović sutra dolazi u tu istarsku općinu, a iako nisu predviđeni nikakvi formalni razgovori, izborni koordinator vladajuće stranke za 8. izbornu jedinicu Željko Jovanović rekao nam je da će se u “neformalnom druženju sigurno dotaknuti i predizbornih tema”.

Osim Milanovića u Barban, naime, dolaze i - predsjednica HNS-a Vesna Pusić, predsjednik HSU-a Silvano Hrelja, šefica Laburista Nansi Tireli i čelnik IDS-a Boris Miletić.

Hrelja, Tireli, Pusić...

- Barban je dio izborne jedinice u kojoj su Hrelja, Tireli i Miletić, a Vesna Pusić ima vikendicu u obližnjem Sovinjaku - objašnjava Jovanović zašto će svi sutra biti na 40. jubilarnoj trci na prstenac.

SDP je dogovorio zajednički izlazak na izbore s dosadašnjim partnerima HNS-om i HSU-om, pridužili su im se i Laburisti, a još se čeka odluka IDS-a.

- Mislim da ćemo do 1. rujna potpisati koaliciju bez obzira na IDS - rekao nam je izvor iz Predsjedništva SDP-a. I drugi naš izvor potvđuje da postoji načelni dogovor među partnerima da se priča oko predizborne koalicije zatvori do 1. rujna bez obzira na IDS. Jer oni se, objašnjava, ionako mogu i naknadno priključiti koalicijskom sporazumu.

- No, budući da će Barban biti prilika za još jedan krug razgovora s IDS-om, nije isključeno da potpisivanje ipak bude i par dana nakon tog datuma. Ako se sutra pokaže napredak u pregovorima s IDS-om, onda bi se pričekala njihova formalna odluka - tumači naš sugovornik.

Prvi čovjek IDS-a Miletić posljednjih dana uporno ponavlja da je “programska koalicija jedino o čemu mogu razgovarati sa SDP-om, a bez konkretnog programa i jasne garancije nemaju o čemu razgovarati”.

- Očekujemo da IDS-ova stranačka tijela ovih dana donesu odluke o svom nastupu na izborima. Naš poziv imaju, vrata koalicije su im otvorena, a otvorenih pitanja više nema i očekujem da dosadašnja Kukuriku kolicija ojačana i Laburistima ostvari uvjerljivu pobjedu - rekao nam je Jovanović.

Strpljivi IDS

No, IDS-u se ne žuri jer je ionako u win-win situaciji. U svom timu žele ih i SDP, i koalicija Čačića i Josipovića, i HDZ. Ako se, pak, odluče na samostalan izlazak, računaju da mogu osvojiti barem tri mandata, a to je itekako velik kapital za postizborne pregovore i trgovine.

Iako je glavni tajnik IDS-a Giovanni Sponza jasno poručio da s HDZ-om nisu spremni pregovarati, ako na izborima ta stranka ostvari premoćnu pobjedu, nije isključeno da IDS podrži HDZ-ovu Vladu bez formalnog ulaska u nju, kao što su, uostalom, podržavali i Sanaderovu.

Šoić: ‘ZA A-HSS je najbolji Živi zid’

SDP želi što prije zaključiti sporazum o predizbornoj koaliciji i kako bi zaustavio spekulacije poput one da je A HSS odlučio iz njihova jata pretrčati u HDZ-ovo. Stranka A HSS, nastala od nezadovoljnih HSS-ovaca, podsjetimo, odlučila se prikloniti SDP-ovoj koaliciji. Premda su prošli tjedan na sjednici Predsjedništva donijeli jednoglasnu odluku o zajedničkom nastupu na izborima s SDP-om, ima onih koji nisu zadovoljni takvim scenarijem. Vodu između svoje stranke i SDP-a navodno je zamutio član Predsjedništva A HSS-a Jurica Šoić. I on je podržao odluku Predsjedništva, ali je nakon toga na svojoj Facebook stranici objavio: “Kad bih se na političkoj sceni odlučivao o koalicijskom partneru, jamačno bi na prvom mjestu bio Živi zid. Za prijedlog koalicije s SDP-om zasigurno nisam i tako ću i glasati”, napisao je Šojić koji tvrdi da je Predsjedništvo samo dalo zeleno svjetlo za pregovore s SDP-om, ali ne i za potpisivanje suradnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:33