NASTAVAK SUKOBA

Milanović o ministru obrane: ‘Ako Banožić želi biti moja mažoretkinja - može biti. Hulja!‘

Milanović je poručio Banožiću da on s njim ‘može razgovarati kad prestane maltretirati vojnike‘

Zoran Milanović

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Dva sata nakon što su se postrojili za ministra obrane Marija Banožića, vojnici koji iz varaždinske vojarne odlaze na mirovnu misiju na Kosovo, postrojili su se iznova, ovoga puta za vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga, predsjednika Zorana Milanovića. Ponovno se, kao dva sata ranije, intonirala državna himna i podigla zastava.

Dvojac, od ranije poznat po međusobnim sukobima, i ovog je puta, na uštrb vojnika, pokazao međusobnu netrpeljivost.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix
image
Zeljko Hajdinjak/Cropix
image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Milanović je vojnicima i vojnikinjama, u nazočnosti njihovih obitelji, rekao da ‘se odlaze usavršavati, hvala bogu ne u ratu, nego u miru‘. Na pitanje je li njemu neugodno zbog dvostruke svečanosti, predsjednik je odgovorio da je on ‘poznat po đon-obrazu‘.

- Ono u podne je bila generalna proba koju možemo tako nazvati samo zato što su tu bili generali, inače je sitna prevara. Članovi obitelji nisu bili na toj farsi. Ako Banožić želi biti moja mažoretkinja, može biti - rekao je i dodao da on s njim ‘može razgovarati kad prestane maltretirati vojnike‘.

Milanović je ovaj slučaj usporedio s onim na polaganju vijenca ispred spomenika vukovarskoj majci, Kati Šoljić, pred neki dan u Vukovaru.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix
image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

- Došao je nepozvan, s nekim pokislim prljavcem i doslovno se izgurao u prvi red. Ne obračunavam se ja s Vladom, kako on kaže, nego s njim, huljom, koji je krenuo s leđa, iz busije i poslao čovjeka u penziju koji nije trebao ići u mirovinu. Istovremeno, u njegovom uredu kao savjetnici aktivni rade generali u 62. godini života. I vi mene pitate jel‘ meni neugodno? Meni je žao - rekao je Milanović.

Spomenuo je i kako Hrvatska nema svog vojnog predstavnika u NATO-u.

- A zašto? Zato što je Plenković iz neke mentalne nedođije doveo ponavljača za ministra, koji se u jednom trenutku osjetio vrlo važan i muljao u ministarstvu, radio protuzakonite radnje, priječio državnim službenicama da iz državnih prostora izbace one koji ne plaćaju najamninu. To je opstrukcija pravde - rekao je.

Na pitanje o protivljenju Austrije ulasku Hrvatske u Schengen, predsjednik je rekao da je to ‘obračunavanje s drugima preko naših leđa‘.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix
image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

- Kažu iz Vlade da oni lobiraju! Hrvatska ne lobira, mi nismo lobistička asocijacija, mi smo Republika Hrvatska, članica EU, NATO-a. Postoji molba, prijedlog, zahtjev i nakon toga ‘my way or highway‘ - rekao je.

Predsjednik Milanović spomenuo je i ‘slučaj Banožić i državne nekretnine‘ te rekao da državnu odvjetnicu treba pitati zašto ni osam mjeseci nakon otkrića da je ministar vršio pritisak na dvije službenice Agencije za nekretnine da ne postupe zakonito, istraga nije završena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 12:36