IZBJEGLI BLISKI SUSRET

Banožića pitali je li ga sram što su se vojnici dvaput postrojavali: ‘Vojska je Milanovićev poligon za obračun s Vladom‘

Predsjednik i ministar na ispraćaj su došli svaki posebno, sa svojom pratnjom, vojnici su se dvaput postrojavali, himna je intonirana dvaput i zastava se dizala dva puta

Mario Banožić

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Hrvatski vojnici, njih 131 iz varaždinske vojarne „7. gardijske brigade PUMA” odlaze u sklopu NATO operacije „KFOR” na Kosovo, na vlastitom su ispraćaju zahvaljujući predsjedniku Zoranu Milanoviću i ministru Mariju Banožiću pali u drugi plan. Predsjednik i ministar na ispraćaj su došli svaki posebno, sa svojom pratnjom, vojnici su se dvaput postrojavali, himna je intonirana dvaput i zastava se dizala dva puta. Na pitanje je li ga sram zbog toga, ministar Banožić, koji je na ispraćaj došao u podne, dok se Milanović tek očekuje u 14 sati, krivicu je prebacio na predsjednika.

- Hrvatska vojska je poligon za Milanovićevo razračunavanje s hrvatskom Vladom – rekao je Banožić.

Glavnina snaga koje odlaze na Kosovo su pripadnici 2. oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske „Pume” Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske. Odlaze 121 vojnik i deset vojnikinja. Na Kosovu će pod zapovjedništvom brigadira Marka Pulića biti smješteni na tri lokacije, u Prištini, Slatini kod Prištine i u kampu kod Peći. Dosad je u operaciji KFOR sudjelovalo ukupno 1380 pripadnika Hrvatske vojske, 1308 vojnika i 72 vojnikinje.

Nakon službenog dijela ispraćaja, ministra su novinari, između ostaloga pitali tko su kandidati za nasljednika generala Ivice Kindera u Vojno sigurnosno obavještajnoj agenciji, Banožić se nije želio izjasniti.

- Imamo tri-četiri kandidata koja neću javno imenovati da se mediji nabacuju s njima – rekao je ministar.

Zapovjednik Pulić je rekao da su njegovi vojnici sto posto spremni, a na pitanje što misli o dvostrukom postrojavanju bio kratak. - Ja sam vojnik, poštujem vojne autoritete. Takav je život, naša realnost.

Skupnik Dalibor Srbac i skupnica Andrea Čukec istaknuli su ponos i želju da dostojno predstave Hrvatsku vojsku u misiji na Kosovu.

S ministrom Banožićem na svečani ispraćaj su došli načelnik Glavnog stožera admiral Robert Hranj, zapovjednik kopnene vojske general Boris Šerić, general Željko Živanović, savjetnik ministra obrane i general Ivan Turkalj, zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera.

Na ispraćaju će u 14 sati uz predsjednika Milanovića, vojnike ispratiti i rodbina vojnika te pripadnici 104 brigade, čijeg će ratnog zapovjednika Ivana Sokača predsjednik posmrtno odlikovati. Na ovo se odlikovanje čekalo, kažu, njima nejasne dvije godine od predaje prijedloga

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 12:37