BURNO U SABORU

LINIĆ BRANI PRORAČUN 'Istina, nema ušteda! Zašto?Zbog suludih kolektivnih ugovora'

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić danas je i u Saboru, predstavljajući rebalans proračuna priznao kako je Vlada krivo procjenila državne investicije i nije uspjela ostvariti uštede na rashodima za zaposlene od 1,6 milijardi kuna.

HDZ je jedva dočekao prozvati Vladu jer, kako bi nadoknadili manjak za plaće i zadržali deficit na 10 milijardi kuna, rebalansom smanjuje ulaganja u kapitalne projekte za oko 424 milijuna kuna.

- Zaustavili ste svaki četvrti projekt – tvrdi Branko Bačić.

POREZ NA NEKRETNINE Evo koliko ćemo plaćati: Pročitajte izračune za stanove u Zagrebu, Zadru, Splitu...

Linić im je odmah odgovorio kako se odustalo od projekata koje je bivša Vlada ostavila nepripremljene dok su oni ugovoreni bili nerealni i neodogovorni, a nekima je cilj bio politički, a ne ekonomski. Posebno su ga ražestile prozivke HDZ-a zbog probijanja planiranih rashoda za zaposlene.

Linić predstavio novi porez i poručio: 'Nema više socijalističkih gluposti! Dosta je bilo takvih stvari'

- Da, ušteda nije ostvarena i preko 1,6 milijardi smo morali rebalansirati u korist plaća. Ali zašto? Zato što imamo dodatke na plaće dogovorene kroz kolektivne ugovore. Samo u obrazovanju imamo 146 vrsti dodataka, 146. Vidjet ćete koliko su to nekorisni dodaci, a koji čine ogromne razlike. Dodaci zbog posebnih uvjeta rada iznose 50 posto. To nigdje u svijetu ne postoji samo u Hrvatskoj! Bivša Vlada potpisivala je takve kolektivne ugovore zbog straha od sindikata, imala je tajne dogovore sa sindikatima. Sada je naš posao da to otklonimo – rekao je Linić.

U Vladi još uvijek ne znaju koliko bi mogao biti gospodarski pad u ovoj godini. Linić procjenjuje - od 1, 1 do 1,7 posto.

- Procjena za 6 mjeseci pokazuje da je negdje konsolidirani pad gospodarske aktivnosti u 2012.godini 1,7 posto, a da su loši trendovi nastavljeni i u trećem kvartalu. No, nešto značajnije promjene vidimo u četvrtom kvartalu i to zbog započinjanja državnih investicija, zbog isporuka nekih brodova, ali i promjena u metalnoj i petrokemijskoj industriji. Poboljšanja se u biti mogu očekivati krajem kvartala, ali je evidentno da će se pad kretati eto po našim projekcijama oko 1,1 posto. Moglo biti i više ovisno o tome kako će rezultate pokazati zadnji kvartal 2012.godine – rekao je Linić. Posebno se osvrnuo na izostanak investicija.

- Očito da je Vlada precijenila stanje u javnim poduzećima i kapacitet ljudi koji rade u tim firmama da provedu strukturne promjene paralelno sa investicijama. To nije bila dobra procjena – dodaje.

- No, unatoč gospodarskom padu, kaže ministar financija, bilježimo povećanje prihoda – 1,4 posto više od planiranog.

- Kada smo donosili proračun za ovu godinu imali smo dva projekta - smanjiti deficit i održati nominalne uštede na rashodimaa od 1 posto. Sa nominalnim smanjenjem rashoda ne možemo biti zadovoljni jer smo smanjenje planirali na plaćama, ali niti jednu kunu nismo uspjeli smanjiti rashode i tu Vlada nije uspjela ostvariti uštede – rekao je Linić ono što ponavlja više od mjesec dana otkada je potvrđeno da ćemo imati tehnički rebalans jer Ministarstva zdravlja, obrazovanje te MUP nisu uspjeli na rashodima na zaposlene uštedjeti koliko su trebali. Stoga se umjesto planirane uštede od 1,6 milijardi kuna na rashodinma za zaposlene ovim rebalansom osigurava taj novac sa drugih stavki.

- Krenuli smo u izmjene zakona o reprezentativnosti, i pregovore u kojima smo uspjeli izmjeniti Kolektivni ugovor sa državnim službenicima, a završamo sa javnim službama. Vlada se opredjelila da u razgovoru sa sindikatima pokuša stvoriti pretpostavke za smanjenje plaće u 2013.- kaže Linić. Lošije rezulatate na smanjenju rahoda Vlada je, dodaje, popravila sa većim prihodima.

- A to je rezultat bolje naplate doprinosa. U isto vrijeme mijenjali smo niz pravila kako bismo jačali naplatu PDV-a i trošarina. Rigoroznim nastupanjem prema uvoznicima samo u jednoj noći smo znali naplatiti 200 milijuna kuna – pohvalio se Linić.

- Ostvarili smo 3 milijarde kuna većih prihoda. Sa tim većim prigodima, a manjim uštedama na plaćama, uspjeli smo ostati na predviđeno deficitu od oko 3 posto – dodaje.

- Nešto veće deficite, kaže, imamo na izvanproračunskim korisnicima, vodama i cestama, jer smo značajnije povećali invetsicije koje pokrivamo sa kreditima. Na kraju je poručio kako je politika Vlade da se ne podiže deficit – ostvarena.

- Uz sve teškoće ostvarili smo oko 1 milijardu kuna manje nominalnih rashoda nego u 2011. Promjenama ćemo nastojati da se rashodi u narednim godinama ne prodube – najavio je. Oporba međutim tvrdi kako predloženi rebalans ne poštuje Zakon o fiskalnoj odgovornoti i da su rashodi puno veći.

- Zato jer su rashodi koji se dobiju kada se zbroji državni proračun i izvanproračunski fondovi tek 324 milijuna kuna manji nego prošle godine, a ukupna ušteda mjerena udjelom u BDP je nekih 0,5, koristeći vašu procjenu BDP-a, a ne 1 posto – naglašava HDZ-ova Martina Dalić. Ministar financija pak, uzvraća da će se na završnom računu vidjeti da se Vlada drži fiskalnog pravila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:02