POTPISAO SPORAZUM S HUP-OM

'LANI SMO OVAKO ZAPOSLILI 42 TISUĆE LJUDI!' Mrsić zadovoljan mjerama aktivne politike zapošljavanja

 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić i glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetić potpisali su danas Sporazum o suradnji na promociji mjera aktivne politike zapošljavanja prema poslodavcima, kojim se poslodavcima želi pomoći u očuvanju postojećih i otvaranju novih radnih mjesta.

Lani je mjerama aktivne politike zapošljavanja zaposleno 42.000 osoba, što je najviše do sada, a ove godine Ministarstvo rada očekuje daljnje povećanje broja zaposlenih, zbog čega je povećalo sredstva za tu namjenu za 24 posto, na 450 milijuna kuna, istaknuo je ministar Mrsić.

Budući da se čak 86 posto novih radnih mjesta otvara u malom i srednjem poduzetništvu, većina mjera je usmjerena prema njima, posebno na zapošljavanje mladih, prema poslodavcima u teškoćama radi očuvanja radnih mjesta, kao i za poticanje samozapošljavanja u obrtu ili tvrtki.

Mrsić je ustvrdio kako je mjera za zapošljavanje mladih, oko koje se lani diglo najviše prašine - rad bez zasnivanja radnog odnosa, kroz godinu dana postigla uspjeh jer je na taj način zaposleno 9.500 mladih. Ove je godine zasad zaposleno već 3500 osoba, što najavljuje da će rezultati biti bolji od prošlogodišnjih, a poseban se porast bilježi u privatnom sektoru.

Lani je najviše ljudi zaposleno kroz javne radove, rekao je Mrsić i demantirao tvrdnje u nekim medijima da time "država daje novce sama sebi". Financiramo radove koje obavljaju nezaposleni i ti novci idu njima u džep, a uz to dugotrajno nezaposlene vraćamo u sustav rada i potičemo ih da si traže posao, kaže Mrsić.

Također je napomenuo da je u međuvremenu osuvremenjena mjera za poslodavce u poteškoćama kolokvijalno nazvana "neradni petak", tako da se poslodavci mogu posvetiti ugovaranju novih poslova i oporavku tvrtke, znajući da su zadržali stručne i obučene radnike koji znaju posao.

HUP od danas svim novim tvrtkama nudi besplatno članstvo prvu godinu dana, tijekom kojih će imati na raspolaganju sve HUP-ove usluge, najavio je Majetić. S obzirom da novoosnovane tvrtke većinom pripadaju malom i srednjem poduzetništvu, očekujemo da će uglavnom korisiti pravnu pomoć i mogućnost povezivanja s našim ostalim članovima, kaže Majetić koji vjeruje da će besplatno učlanjivanje biti omogućeno sve dok traje kriza.

Glavni direktor HUP-a također je izrazio zadovoljstvo što je dobar dio sredstava iz mjera aktivne politike zapošljavanja posvećen obrazovanju. Ulazimo u razdoblje "intelektualnog kapitalizma" u kojem će vještine zaposlenih biti najveća zaštita njihovih radnih mjesta i ulaznica na tržište rada, ocijenio je Majetić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:45