PRIVOĐENJE PERFORMERA

Kosor: Zastava nam je svetinja - Umjetnici: To je gušenje slobode

Slovenski performer Janez Janša zbog rezanja hrvatske zastave dobio je kaznenu prijavu i osude HDZ-a, a podršku SDP-a
 Zunić/CROPIX

RIJEKA, OTOČAC - Slučaj rezanja zastave jest za kaznenu prijavu. To jest kazneno djelo - komentirala je jučer u Otočcu premijerka Jadranka Kosor performans umjetnika Emila Hrvatina alias Janeza Janše koji je u petak priveden zbog rezanja hrvatske zastave u sklopu umjetničke izložbe “Život u nastajanju” postavljene u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti.

Premijerka je dodala da nije umjetnost nešto što potiče i razvija kulturu razaranja.

Gruba intervencija

- Nešto za sve nas, za sve građane RH, mora zaista biti sveto. Ja mislim da su to zastava, grb i hrvatska himna. I vjerujem da tako razmišljaju svi premijeri na svijetu - zaključila je šefica Vlade.

Umjetnik Janez Janša jučer je ustvrdio da je riječ o nesporazumu. - Zaista je nevjerojatno da je policija ušla u muzej, odnosno javnu kulturnu ustanovu koja u svim demokratskim državama ima zagarantirano pravo slobode umjetničkog izražavanja. Ali i neki su političari otuđili dio izložbe, i to a da na bilo koji način to nisu prijavili ili zatražili. Mislim da je riječ o gruboj intervenciji - istaknuo je umjetnik.

Performans na kojemu je “oskvrnuta” hrvatska zastava održan je u ponedjeljak u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci na otvorenju Zoom festivala koji organizira udruga Drugo more.

Sram vas je vašeg naroda?

Janez Janša “pripremio“ je za publiku uputstvo: “Sram vas je vašeg naroda. Uzmite škare i razrežite zastavu. Komade ostavite na podu”. Dio posjetitelja to je i učinio i stradala je velika hrvatska zastava.

Dan poslije riječki performer Krešo Mustać protiv autora te organizatora i MMSU-a podigao je kaznene prijave zbog uništavanja hrvatske zastave. Mustać je i podizanje prijave proglasio umjetničkim činom. Policajci su zatim posjetili muzej, a Janša i Davor Mišković, predsjednik udruge Drugo more, privedeni su u policiju. Slijedi im kaznena prijava.

Podrška organizacije PSI

Janšin je čin rezanja zastave osudio lokalni HDZ, a u umjetnikovu obranu stao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, koji osuđuje policijsko “uplitanje” u umjetničko djelo.

Davor Mišković ustvrdio je da je narušen integritet umjetničkog rada. I Goran Sergej Pristaš, profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, stao je uz umjetnika, ustvrdivši da je vrijednost ovog umjetničkog djela to što nam je neposredno pokazao u kakvom svijetu živimo.

- Umjesto da policija istraži političara koji je ušao u muzej i kao dokaz otuđio rekvizite umjetničkog djela, oni privode umjetnika - rekao je Pristaš. Najveća svjetska organizacija umjetnika i znanstvenika performansa Performance Studies Internacional podržala je Janeza Janšu.

- U povijesti umjetnosti postoji tradicija preispitivanja simbola i postavljanja pitanja o značenju slika. Mi imamo dužnost poduprijeti slobodu razmjene ideja i slobodu izražavanja za sve nas - izjavio je šef PSI-ja, Edward Scheer.

SAD: Paljenje zastave jest sloboda govora

Protest protiv vlade, zakona, politike samo je jedan od razloga zbog kojih se poseže za činom “oskvrnjivanja” zastave kao ultimativnog simbola nacije. Premda većina zemalja predviđa novčanu, a neke i zatvorsku kaznu, one se rijetko provode. Zanimljiv primjer je Amerika. Američki Kongres je 1968. pokušao provesti amandman koji “štiti zastavu”, ali Vrhovni sud je odlučio da je riječ o neustavnom pokušaju ograničavanja slobode govora i izražavanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:32