IZRUGIVANJE SIMBOLA

Slavni TV detektiv Monk vrijeđa Hrvatsku: Scenaristi serije izmijenili boje trobojnice i grba

Zastava Lijepe naše poslužila je scenaristima Monka da od nje naprave zastavu izmišljene zemlje Zemenije

Ukoliko ste prošlog tjedna uspjeli uhvatiti detektivsku seriju 'Monk' na HRT-u vjerojatno se ostali začuđeni kada se u njoj pojavila hrvatska zastava s potpuno pogrešnim bojama.

Naime, zastava Lijepe naše poslužila je scenaristima Monka da od nje naprave zastavu izmišljene zemlje Zemenije. Umjesto crvene, bijele i plave, boje su plava, bijela i zelena, a šahovnicu je umjesto crvene zamijenila također plava.

Grbovi na štitu šahovnice dobili su žutu boju dok su pod sam grb postavljeni vijenci od klasja žita, koji su nekad bili dio grba SFRJ i Socijalističke Republike Hrvatske.

Sporna epizoda serije, inače prvi puta emitirana 2008. godine, počinje ubojstvom taksista Dražena Mirka, a detektiv Monk, koji inače pati od opsesivno-kompulzivnog poremećaja, istragu vodi do Lejle Zlatavić koja radi u centru za prihvat izbjeglica iz zemlje Zemenije gdje se prvi puta i pojavljuje bizaro-zastava.

Slavni detektiv tada kaže da se u Zemeniji rat vodi posljednjih 600 godina, a da ljudi pričaju rusko-hrvatskim jezikom. U jednom trenutku dok je pokušao razgovarati s prodavačem, Monk zaključuje kako su Zemenci narod koji ne zna vlastiti jezik.

Neki su gledatelji tu epizodu, navode 24sata, doživjeli kao vrijeđanje Hrvatske i njezinih simbola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:40